Într-o amenajare de interior, nuanțele neutre te ajută să obții un decor plăcut vizual, potrivit pentru mai multe gusturi și care nu se va demoda prea curând. Apartamentul de față, amenajat în 2020 în Râmnicu Vâlcea, ilustrează pe deplin acest lucru. Acesta a fost amenajat într-un stil contemporan-minimalist, cu multe spații de depozitare, încât să ofere o bună funcționalitate.
Apartamentul are o suprafață utilă de 110 metri pătrați, distribuiți în trei camere . Livingul, dormitorul matrimonial și bucătăria au deschidere către terase. Familia cu o fetiță adolescentă a știut de la început că își dorește o amenajare modernă, în nuanțe neutre. Pentru designul de interior au apelat la arhitecta Cristiana Zgripcea , care a lucrat împreună cu arhitectul Alexandru Morar și studentul la arhitectură Sabri Murat. Proiectul a fost gata în patru luni.
Locuința era în stadiul la gri atunci când au cumpărat-o de la dezvoltator, cu instalațiile sanitare și electrice deja trasate, așadar arhitecții nu au putut să le schimbe, dar au putut să aleagă finisajele și sanitarele dorite. Apartamentul are spații largi și o compartimentare frumoasă, cu un hol generos de 18 metri pătrați.
Pentru că familia își dorea un interior funcțional, cu depozitare cât mai multă, dar nesufocat de mobilă, Cristiana a propus o amenajare contemporană și minimalistă.
În living, diningul e amplasat spre fereastră și include o masă de șase persoane de la Mobexpert iluminată de un corp suspendat deasupra ei. Pardoseala placată cu parchet triplu stratificat de la Kährs e prezentă în toate camerele, mai puțin în băi, într-o nuanță de chihlimbar ce unește vizual toate încăperile și aduce o notă călduroasă. În bucătărie, ea dialoghează cu fronturile corpurilor suspendate ale mobilierului, făcut pe comandă cu Zen Mob Design pentru a optimiza la maxim cei 18 metri pătrați. Bucătăria include și un loc de luat masa, spre geam.
Bugetul amenajării a ajuns la 50.000 euro, din care piesele de mobilier pe comandă au reprezentat aproape jumătate: mobilierul de bucătărie, dressingurile generoase din hol, dormitoare și piesele din living, mobilierul dn baie.
Dormitorul părinților e un spațiu elegant, unde linia cromatică neutră este pusă în evidență prin albastrul tapițeriei patului și accentele metalice.
Băile sunt amenajate în nuanțe naturale, cu produse comandate de la Delta Studio : gri-ciment în baia mare, obținut prin gresia și faianța de la Porcelanosa, și lemn în baia mică.
Tips&Tricks de la arhitecta Cristiana Zgripcea
Cum să creezi o amenajare ce rezistă în timp: „Un sfat pe care l-aș da prin prisma rezultatului de care ne bucurăm atât eu cât și beneficiarii mei ar fi acela că este corect să ne amenajăm o casă astfel încât să fie valabilă în timp: să folosim materiale de bună calitate este prima condiție, apoi o alta la fel de importantă este ca imaginea materialelor folosite să nu se demodeze”, spune Cristiana.
De ce să alegi monocromiile: „În ambele băi, am ales să folosesc monocromii la nivelul plăcilor ceramice, cu mici accente prețioase pentru a crea acest rezultat al unei case frumoase acum, dar și peste cinci-zece ani”, completează arhitecta.
Foto: Vlad Crețeanu