Grădina sălbatică – pe cât de comodă, pe atât de captivantă

Grădina sălbatică – pe cât de comodă, pe atât de captivantă

Dacă vă gândiţi la aspectul unei curţi sau grădini convenţionale, probabil vă imaginaţi diverse paturi de flori, combinate cu şiruri de tufişuri tăiate cu grijă, amplasate cât mai estetic de-a lungul aleilor şerpuitoare şi a zonelor de şedere. De obicei, proprietarii de case cheltuie o mulţime de bani, timp şi resurse, încercând diverse modalităţi de a materializa imagini de acest gen. Totuşi, o altă opţiune, la fel de captivantă şi poate mai spectaculoasă pentru casa dvs. poate fi o grădină sălbatică.

Ce înseamnă grădina sălbatică?

O grădină sălbatică poate avea o varietate de definiţii. Pentru unii, înseamnă limitarea îngrijirii speciale de care au nevoie majoritatea plantelor pentru a avea un aspect desăvârşit, permiţându-le să devină ceva ce altora li s-ar părea ca fiind inadecvat şi inestetic. Alţii ar putea asocia sălbăticia grădinii cu tipurile de plante alese pentru acel spaţiu. Dacă sunteţi adeptul plimbărilor prin locuri virgine, acolo unde „mama natură” este singurul designer, plantele vă vor putea părea ca nişte apariţii „forţate şi inestetice”, indiferent de amplasamentul lor în grădină. Deci, ar putea fi momentul în care să schimbaţi definiţia a ceea ce ar putea însemna spaţiul de grădină dorit.

Citeşte şi Cum se amenajează o grădină rurală în mod eficient

Ideea unei grădini sălbatice nu este altceva decât a crea un spaţiu cât mai natural, cu linii, forme şi reguli mai puţin rigide.

Motive pentru a avea o grădină sălbatică

Există multe beneficii în decizia de a permite grădinii dvs. să se dezvolte sălbatic. Luaţi în considerare rolul plantei şi amintiţi-vă că tăierea sa este un procedeu pe care îl putem efectua în curtea sau grădina noastră, dar el nu reprezintă o normă în habitatele naturale ale acesteia. În fond, simţim că trebuie să limităm creşterea plantelor, deoarece aşa ne sugerează numeroasele reviste sau siteuri de profil. Permiţându-le plantelor să devină tot mai stufoase la marginea aleilor, înseamnă o întreţinere a acestora mult mai uşoară, un efort mai redus pentru dvs., ceea ce reprezintă un avantaj imens dacă preferaţi să nu vă petreceţi chiar fiecare moment din timpul dvs. liber trebăluind în grădină.

Un alt beneficiu al unei grădini sălbatice este faptul că aceasta devine tot mai naturală, odată cu creşterea plantelor. Ne place să petrecem timpul în natură pentru că ne conectăm cu atracţiile, miresmele şi peisajele pe care ni le oferă natura. Dacă permiteţi plantelor dvs. să adopte un model de creştere cât mai apropiat de cel natural, acestea vor păstra esenţa naturii în grădina dvs.

Avantajele alegerii plantelor native în grădina sălbatică

Plantele care cresc nativ în zona dvs. se vor dezvolta cel mai bine. Efectuarea cu grijă a selecţiei iniţiale a plantelor destinate grădinii dvs. vă va permite un spaţiu tot mai lipsit de griji, pe măsură ce grădina dvs. se va dezvolta. Pentru această selecţie, puteţi discuta cu specialişti din cadrul pepinierelor locale. De asemenea, puteţi studia cărţi de profil şi puteţi căuta informaţiile necesare online. După ce aţi găsit plantele indigene optime pentru a fi plantate în zona dvs., creaţi un plan pe o hârtie sau folosiţi un program de design grafic pe computer, pentru a stabili poziţia fiecărei plante în grădină.

Trebuie să vă asiguraţi că permiteţi creşterea continuă a plantelor, deci nu va trebui să le tăiaţi în mod regulat. În plus faţă de avantajul de a le îngriji cu efort redus, plantele native nu vor necesita substanţe chimice pentru a lupta împotriva dăunătorilor şi bolilor. De cele mai multe ori, acestea nu au nevoie nici de fertilizări suplimentare, deoarece se acomodează în mod natural cu solul respectiv.

Sursa de plante native poate fi chiar direct de la natură, prin selectarea de seminţe sau mici plăntuţe luate din zone nefrecventate de om sau din alte locuri sălbatice. Oricum, trebuie să verificaţi atent legislaţia locală, înainte de o asemenea recoltare de plante din păduri sau din alte zone. De asemenea, puteţi observa plantele din regiunea dvs. şi apoi puteţi achiziţiona acelaşi tip de plante perene sau flori sălbatice pe care le vedeţi crescând în mod nativ în împrejurimi.

Elemente naturale în designul grădinii sălbatice

Un alt mod de a aduce sălbăticia în grădina dvs. este prin procurarea unor elemente naturale. Gândiţi-vă la un fel de rocărie, aglomerată cu stânci şi plante proeminente ce s-au înrădăcinat în sol instabil. Aduceţi acea idee în curtea dvs. cu pasarele din piatră sau cu scări grosiere din roci, înconjurate de plante.

Scopul creării unei grădini sălbatice nu înseamnă că trebuie să aveţi un spaţiu plin de liane căţărătoare şi puzderie de plante invazive. Este recomandat să vă segmentaţi grădina în zone care oferă un aspect sălbatic natural, combinat cu spaţii mai tradiţionale sau mai formale, pentru şedere sau pentru plimbări. E bine să păstraţi curăţenie în grădină şi să combinaţi elementele naturale cu diverse plante sălbatice. De exemplu, puteţi mătura terasa din piatră dar, în acelaşi timp, să permiteţi tufişurilor şi arbuştilor să crească după bunul lor plac. Cu siguranţă, nu veţi pierde mult timp să aveţi grijă de aspectul grădinii sălbatice.

Avantajele florilor sălbatice

Florile sălbatice sunt deseori văzute ca fiind invazive în limitele restrictive ale unei grădini obişnuite. Dar, de asemenea, acestea sunt un mod uimitor de a aduce culorile şi calităţile vizuale ale naturii în spaţiul dvs. Nu trebuie decât să luaţi un pachet de seminţe şi să împrăştiaţi bucuria plină de culoare în curtea dvs. şi, obligatoriu, să le limitaţi răspândirea cu o graniţă din gard viu. Trebuie să vă amintiţi că florile sălbatice sunt sezoniere, deci veţi dori să încorporaţi şi alte plante ce vor umple spaţiul grădinii, atunci când florile sălbatice nu sunt înflorite.

Citeşte şi Cum să realizezi un gard viu

Grădinile tradiţionale sunt strâns concentrate pe spaţii. Nu vrem ca pomul fructifer să umbrească plantele de sub el. Aceşti crini de zi s-ar putea să devină prea mari şi să acopere zambilele. Din nou, va trebui să vă imaginaţi modul în care plantele cresc în natură şi să replicaţi acest lucru în grădina dvs. Plantele au o modalitate unică de a se susţine una pe cealălaltă sau de a alunga invadatorii nedoriţi. Dacă veţi copia ceea ce vedeţi în natură, plantele dvs. vor prospera într-un mod natural, ceea ce înseamnă că se vor suprapune, se vor înmulţi şi se vor îngemăna unele cu altele.

Deşi acest aspect contravine imaginii structurate a unei grădini convenţionale atent îngrijite, sălbăticia unei grădini neregenerate permite naturii să ne arate tot ce are mai frumos.


Leave a comment