În designul interior, l umina joacă mai mult decât un rol ambiental. Un i luminat bine gândit are efecte pozitive asupra calității vieții și ne influențează dispoziția. Iată de ce proprietarul acestui apartament din Cluj și-a dorit multă lumină, iar rezultatul a fost 15 metri liniari de bandă LED și peste 45 de spoturi doar în living.
E un apartament din Cluj, cu trei camere (70 metri pătrați), care se află în cartierul Florești, chiar la liziera pădurii. Proprietarul, un sportiv de 38 de ani, l-a cumpărat în 2019, atras de zona verde, foarte liniștită. Pentru amenajare a colaborat cu designerul local Radu Albu, de la Thomas White Interior Design .
Lumina artificială și distribuirea cât mai minimală a mobilierului au fost punctele de pornire a decorului modern. Astfel, toată casa este „împânzită” de benzi LED și spoturi, care creează mai multe straturi de lumină. Doar în living s-a ajuns la aproximativ 15 metri liniari de bandă LED și peste 45 de spoturi. Toate becurile au fost încastrate în scafe create la nivelul tavanelor.
„Cele mai potrivite becuri sunt cele cu LED, căci asigură o lumină caldă, albă și nu au nevoie de timp pentru a se încălzi”, spune Radu.
Mobilier minimal
Apartamentul are bucătărie, living, două dormitoare, două dressing-uri, o baie și două balcoane (12 metri pătrați). Inițial, erau două băi, dar una dintre ele a fost transformată în dressing, la dorința proprietarului.
Livingul și bucătăria comunică liber, iar limita dintre ele este punctată de un panou cu lamele din lemn. Mobilierul din living este minimal, existând doar trei corpuri suspendate pe un perete lateral, un altul pe scafa de sub televizor și un colțar cu tapițerie din stofă și inserții de cașmir. Colțarul poate fi controlat digital, astfel că se transformă în șezlong cu ajutorul unei telecomenzi.
Mobilierul din living și bucătărie este făcut pe comandă, la un meșter local, din MDF alb mat și crem lucios. În dreptul frontului de lucru există un panou din sticlă imprimată cu model 3D după un design custom, de designerii Thomas White. „Inițial, am vrut să urcăm panoul de sticlă pe scări. Cum apartamentul este la etajul patru, nu am putut, așa că l-am adus în casă pe balcon, cu ajutorul unei macarale”, povestește Radu.
Masă cu blat de 100 de kilograme
Masa de bucătărie este lucrată tot la comandă, pe structură metalică, cu blat din granit ce cântărește aproape 100 de kilograme. Toate electrocasnicele sunt marca Bosch.
Dormitoarele sunt amenajate în același stil modern, cu strictul necesar de mobilier. Dormitorul principal, cu gri, are un pat lucrat pe comandă, tapițat cu stofă cu inserții de cașmir, în timp ce dormitorul secundar are patul tapițat cu un material maro ce imită pielea. Luminile LED și spoturile creează atmosferă, și dau o lumină caldă, propice relaxării.
Au amenajat baia în culoarea crem și au încadrat zona lavoarului cu benzi LED cu lumină colorată. Culoarea poate fi schimbată în funcție de preferințe.
Pardoseala din toată casa, cu excepția băii, este placată cu parchet din lemn stratificat, iar o parte a pereților sunt finisați cu vopseaua gri, pentru a crea contrast.
Amenajarea a fost gata în cinci luni, iar bugetul investit a fost de 31.500 euro.
Tips&tricks pentru amenajare de la Thomas White Interior Design
Analizează cu atenție stilul de design pe care ți-l dorești și nu te grăbi să alegi unul doar pentru că ți-a plăcut o poză. Odată folosit, este greu să schimbi direcția mai târziu.
Dacă apelezi la un designer, fii flexibil. Nu tot timpul ceea ce vezi pe Pinterest poate fi transpus în realitate.
Amenajează casa nu doar estetic, ci și practic. Prevede multe spații de depozitare și alege finisaje de calitate, care nu se deteriorează repede.
Fii sigur că ai bugetul necesar proiectului sau așteptărilor tale. Marmura sau granitul din pozele de pe net pot genera costuri pe care în primă fază nu le poți percepe.
Dacă vrei o amenajare care nu se demodează repede, alege culori neutre. Petele de culoare pot veni din accesorii sau pedele/draperii.
Foto: prin Thomas White Interior Design