Culoarea gri capătă din ce în ce mai mult teren în amenajările interioare. Dintre nuanțele neutre, e cu siguranță cea mai îndrăgită, căci împrumută spațiilor un aer contemporan, dar în același timp elegant. Există prejudecata că griul e rece, însă pus în valoare de lumină caldă și de accentele potrivite, devine extrem de plăcut, ca în această amenajare din București.
Apartamentul de față are 85 de metri pătrați utili și e situat într-un ansamblu nou din nordul Capitalei. Proprietara l-a cumpărat în martie 2019, când construcția blocului abia începuse, și a apelat imediat la arhitecții de la Studio 2.1 . Faptul că au început să vorbească despre design interior în acest stadiu a fost un mare avantaj, pentru că le-a permis să facă toate modificările dorite. În proiectul inițial, bucătăria era închisă, dar au renunțat parțial la peretele despărțitor și au creat un open space generos.
Șantierul propriu-zis a început în toamna anului 2019 și s-a încheiat un an mai târziu. Locuința are o compartimentare eficientă, cu un hol lung din care se face accesul spre zona de zi și spre cea de noapte. Pe toată lungimea apartamentului se află o terasă luminoasă.
Insula de bucătărie e un corp multifuncțional proiectat în jurul peretelui, care funcționează și ca zonă de luat masa, suport pentru televizor și zona media; în partea de jos sunt câteva rafturi, care ascund routerul și cablurile. Picioarele metalice vopsite în finisaj de alamă îi împrumută un aer elegant și suplu.
Marmura și culoarea gri, vedetele amenajării
Proprietara adoră marmura, așa că și-a dorit-o în cât mai multe spații. De aceea, pentru pardoseala din zona de zi și baie, arhitecții au propus o gresie porțelanată cu model de marmură de la Kerama Marazzi, prin Delta Studio . Au ales plăci ceramice de mari dimensiuni (120×60 cm), montate cu rost minim, pentru a crea un impact de efect. Între corpurile de mobilier, au folosit o lastră de marmură ce a constituit o reală provocare pentru echipa CorpConstruct , care s-a ocupat de transport și montaj. Piesa are 238x65x3 cm și peste 200 de kilograme.
Ramă cu LED-uri în loc de lampadar
Corpurile de iluminat din zona de zi punctează diferitele zone: insula, masa de dining, canapeaua. „Pentru lumină ambientală, în loc de lampadar, am propus o ramă cu bandă LED, făcută tot de Atelier Drag după schițele noastre. Am gândit-o astfel încât să creeze o compoziție cu tabloul. Are fir și întrerupător, funcționează deci ca un lampadar, dar are aspect de ramă, ca să nu încarce spațiul”, spune arhitecta Cristina Caradim.
Canapeaua păstrează cromatica gri și e de la Divanissimi, iar măsuțele de cafea sunt de la Intro.
Alb, negru și gri în cele două băi
Apartamentul are două băi și ambele mențin paleta cromatică monocromă din restul amenajării. Pentru baia cu cadă, au vrut neapărat un model freestanding, dar cum încăperea e destul de îngustă (lățimea e de numai 70 centimetri, iar lungimea de 160), au găsit cu greu un model care să încapă, la SensoDays . E o cadă mică, însă are o formă plăcută, ovoidală, și e mai îngustă pe una din laturi.
În dreptul căzii se află o fereastră, așa că au folosit o perdea din material textil rezistent la apă ca să o acopere la nevoie. Ea are și rol decorativ, deoarece creează o atmosferă intimă.
A doua baie are un duș walk-in, placat cu mozaic negru de sticlă de la Vidrepur. Mobilierul e gri, făcut pe comandă, iar lavoarul pe blat alb e de la Dalet .
Dormitorul avea un colț teșit, rezultat din forma blocului. Așa că au acoperit acest colț cu o oglindă de sus până jos, pentru a crea iluzia că spațiul se continuă și a diminua din senzația că „lipsește un colț de cameră”. Acest truc a creat un design asimetric, ce i-a inspirat să continue asimetria pe peretele cu tăblia patului: într-o parte au pus o noptieră, în alta o măsuță neagră; partea dreaptă are o aplică, cea stângă un corp de iluminat suspendat.
Bugetul de amenajare, cu finisajele incluse și montaj, a ajuns la aproape 40.000 euro. Cel mai mult a costat mobilierul pe comandă (aproximativ 18.000 euro). În plus, celelalte piese și finisaje folosite în amenajare sunt din categoria mediu-lux.
Tips&tricks pentru amenajare de la arhitecta Cristina Caradim:
Folosește-te de iluzii optice. „Pe peretele de lângă masa de dining, am ales o oglindă rotundă, mare. Cum masa e la perete, nu vrei să simți că stai lângă el, așa că am folosit acest element decorativ, care are și rol funcțional. Oglinda dă senzația de spațiu mai mare, iar pentru că e pe peretele opus geamului, aduce mai multă lumină: în living avem câteva elemente închise, ca draperia gri antracit, așa că aveam nevoie să îl deschidem”, explică arhitecta.
Maschează elementele inestetice . „Apartamentul are încălzire în pardoseală și trebuia să mascăm panourile de distribuție. De obicei, le ascundem în corpuri de mobilier gândite în acest scop. Aici, am creat un soi de scafă din mobilier pe peretele adiacent bucătăriei. Am placat-o cu oglindă fumurie, împărțită în trei module: unul din ele se deschide și permite accesul spre aceste panouri, care ar fi fost inestetice dacă le lăsam la vedere. Lumina LED pe conturul acestei scafe o transformă într-un element decorativ”, spune Cristina.
Foto: Andrei Tudoran