Atunci când vezi partea plină a paharului (apartament nou construit în centrul Bucureștiului), treci cu vederea dezavantajele , în cazul de față existența unor grinzi transversale și pereți inegali, precum și intrarea în casă direct în living . Cel puțin așa au făcut proprietarii acestui apartament când l-au cumpărat. Dar lamelele din MDF și mobilierul lucrat la comandă au fost soluțiile.
Părinții a două surori studente la Medicină le-au oferit cel mai important cadou: un apartament în zona Unirii, București, în care să-și vadă de cei șase ani de studenție și ce vine după. Apartamentul are 78 metri pătrați și este împărțit în bucătărie, living, dining, două dormitoare și două băi.
Amenajarea este semnată de arhitectele Sorana Leru și Mihaela Tampiza, de la Miso Architects, care au început cu delimitarea zonei de acces în casă. Inițial, intrarea în apartament se făcea direct în zona de zi, iar acum, un corp de mobilier separă holul de living și dining. Cu acest dulap au fost împușcați doi iepuri dintr-o lovitură: un spațiu de intrare bine delimitat și un loc de depozitare pentru haine de exterior și încălțăminte.
Principala provocare a amenajării a fost însă mascarea grinzilor transversale și a pereților inegali din cele două dormitoare. „În dormitorul mare, grinzii de deasupra patului i-am dat sens cu ajutorul unor lamele din MDF. Acestea se continuă în jos cu o mică zonă de machiaj. O altă provocare, tot în dormitorul mare, a fost decalajul unui perete, mascat complet cu un dulap lucrat pe comandă”, spune Sorana.
Aceleași două probleme se regăsesc și în dormitorul mic , iar soluțiile au fost similare. Spre deosebire de dulapul din dormitorul mare, care conține rafturi deschise pentru decorațiuni și închise pentru haine, corpul de mobilier din dormitorul mic cuprinde o zonă de haine, continuată cu un spațiu de lucru (comodă și oglindă).
La capitolul finisaje, Sorana și Mihaela au ales ca punct de pornire tapetul cu flamingo din baia principală (brand Wall&deco), element reluat la nivelul tablourilor din dormitorul mic.
Un impact la fel de puternic îl are și tapetul din living. Cu imprimeu 3D, care pare la prima vedere o perdea ce ascunde vegetație luxuriantă. Nici dormitorul mic nu rămâne restant la capitolul finisaje speciale. Aici, o vopsea decorativă cu efect de beton aparent, cumpărată de la Decora House, creează un contrast plăcut cu draperia din catifea roz pal.
Holul de acces este mobilat simplu, cu o băncuță decorată cu perne. Alegerea a fost nu doar una estetică, ci și practică, căci băncuța maschează un panou de distribuţie fixat în axul intrării.
În zona de zi, Sorana și Mihaela au folosit piese de mobilier de la BoConcept, împreună cu fototapetul 3D de la Delta Studio.
Zona TV este completată de una de citit, formată dintr-un fotoliu cu taburet și un lampadar. Iar dining-ul este pus în valoare prin simbolistica cercului, prezentă la nivelul mesei, scaunelor, lustrei și ceasului Nomon OJ . Masa are o funcție specială: una dintre laturile ei se rabatează, astfel încât la nevoie se poate plia pe peretele cu caloriferul.
În dormitorul principal, destinat surorii celei mari, un dulap cu spații închise și deschise maschează pereții inegali. Liniile de lumină şi oglinzile măresc vizual camera și creează un decor scenografic. Au amenajat și o zonă de makeup în fața ferestrei, ca să profite de lumina naturală.
În completarea patului tapiţat, de la BoConcept, există o noptieră din MDF vopsit. Jocul de texturi, de nuanțe de gri și culori pastelate creează o atmosferă relaxantă și caldă.
Dormitorul mic, destinat mezinei, are doar zece metri pătrați şi aceleaşi probleme ale grinzii transversale şi pereţilor neregulaţi. Dar datorită mobilierului lucrat la comandă, tânăra proprietară are toate spațiile necesare, într-un design cu influențe nordice.
Sorana și Mihaela s-au folosit de caloriferul din dreapta geamului pentru a crea o bibliotecă: masca în care a fost inclus se continuă pe verticală cu un corp de mobilier. La nivelul tavanului, pentru a diminua impactul grinzii, două lustre identice, cu lumină indirectă, au fost poziţionate simetric. În locul patului au ales o canapeaua extensibilă de la BoConcept.
Băile, asemenea bucătăriei, erau finisate la momentul achiziției apartamentului. Spre deosebire de bucătărie, care nu a suferit modificări, baia mare a fost personalizată cu tapetul cu flamingo, ce colorează spațiul. Fetele au înlocuit chiuvetele din ambele băi cu modele de la Porcelanosa şi Ravak, amplasate pe corpuri de mobilier lucrat la comandă.
Per total amenajarea a durat șase luni, iar bugetul a fost 39.000 euro.
Resurse mobilier și finisaje:
– Mobilier pe comandă realizat de Harmob – Mobilier prefabricate de la BoConcept , Kare , Gustav Living , Design & After – Corpuri de iluminat importate de Luminna şi ArnStore – Obiecte sanitare de la Delta Studio şi Diseno – Tapet de la Elegance Décor – Vopsea decorativa de la Decora House – Draperii şi perdele realizate de Emerald 2000
Tips&tricks pentru amenajare de la Miso Architects
Profită la maximum de fiecare metru pătrat. Atunci când ai un apartament cu detalii specifice (decalaje ale pereților, multe grinzi la vedere etc), este important să îl mobilezi cu piese la comandă. Astfel, te adaptezi contextului dat și profiți de fiecare metru pătrat.
Alege culorile deschise, cu câteva accente de culoare, multe corpuri de iluminat şi oglinzi amplasate strategic pentru a crea senzația de spațiu mai mare.
Vrei lamele din MDF pe tavan? Trebui să știi că fixarea lor se face fie direct pe suprafața plafonului, fie pe un cadru pre-montat. Noi recomandăm cea de-a doua variantă, deoarece este mai estetică.
Benzile LED sunt soluții moderne și la îndemână. Acestea pot fi folosite la decorarea vitrinelor, evidențierea unor obiecte de mobilier, a scărilor, tavanelor sau pereților.
Foto: Alexandru Drăgoi