Lemnul, marmura și piatra, trei dintre finisajele de efect care oferă un aer organic și natural acestui apartament cu trei camere din Capitală. Nu lipsesc nici sistemele smart-home , iar încăperile cele mai spectaculoase sunt băile, ambele placate cu marmură.
Aici locuiește o familie cu doi copii, un băiat de 12 ani și unul de 9 ani. Cei doi proprietari lucrează la o firmă de IT din București. El este programator, iar ea conduce departamentul financiar din cadrul aceleiași firme.
Apartamentul a fost preluat de către echipa Area Interior Design direct de la dezvoltator, lucru care le-a permis arhitecților să introducă mai ușor finisajele dorite de proprietari.
Proprietarii au vrut o casă luminoasă și o amenajare modernă, într-o paletă cromatică deschisă, inspirată din natură. Piatra naturală, marmura și lemnul au fost cele mai dorite elemente, dar și cele mai importante din cadrul amenajării. Bugetul total a ajuns la 40.000 de euro, iar o mare parte din sumă a fost alocată finisajelor și sistemelor smart-home.
O amenajare modernă pentru 77 metri pătrați
Apartamentul are 77 metri pătrați și se află la etajul șapte al unui bloc dintr-un complex rezidențial. Stilul casei este unul organic și modern, iar elementele specifice amenajării sunt materialele naturale folosite: lemnul, marmura, granitul, dar și o serie de finisaje netratate, precum betonul, metalul sau sticla.
Alin Totolan, arhitectul care s-a ocupat de acest proiect, și-a dorit să îmbine spațiul existent cu diverse elemente naturale, astfel încât amenajarea să fie una durabilă, iar toate componentele să creeze un stil unitar. A folosit câteva contraste, cald-rece, închis-deschis, dur-maleabil sau texturat-neted, pentru a accentua ipoteza conform căreia piesele aflate în contraste se evidențiază simultan.
Elementele principale ale amenajării: lemnul, marmura și piatra
Proprietara și-a dorit mult în dormitorul matrimonial ca lemnul să fie integrat într-o proporție cât mai mare. Pentru că soțul ei considera piatra ca fiind un finisaj potrivit pentru acea încăpere, arhitectul a avut provocarea de a integra cele două materiale diferite, astfel încât amenajarea să fie una unitară, iar preferințele cuplului să fie satisfăcute.
Combinația dintre elementele verticale și orizontale a creat o compoziție dinamică, iar jocul de lumini a ajutat la crearea atmosferei, dar și la punerea în valoare a volumetriilor realizate de cele două materiale folosite.
Livingul, un spațiu de 17 metri pătrați, cuprinde atât zona de dining, cât și pe cea de relaxare. Arhitectul a ales o paletă cromatică temperată, preponderent alcătuită din griuri și nonculori. Chiar și așa, echilibrul în această cameră este adus de către accentele metalice aurii, peretele din lemn și elementele din marmură.
Când vine vorba de băi, cele două au fost placate integral cu piatră naturală, iar mobilierul a fost realizat din stejar înfoliat pentru o mai bună rezistență la umiditate. Costul marmurei din cele două încăperi – cu manopera inclusă – a ajuns la aproape 4000 euro.
Mobilier la comandă pentru bucătăria de 9 metri pătrați
Pentru că bucătăria e destul de mică, de doar 9 metri pătrați, a trebuit utilată astfel încât să răspundă cât mai multor nevoi ale proprietarilor. Astfel, depozitarea a fost gândită pe trei nivele.
Tot în bucătărie există și un loc de luat masa, gândit pentru patru persoane. Marmura este și aici elementul central, făcând legătura între frontul superior și cel inferior al mobilierului. Chiuveta din granit este cumpărată de la Lavello .
Pentru cei doi copii, arhitectul a transformat o suprafață de 13 metri pătrați într-o cameră aerisită, care să fie atât loc de dormit, cât și un spațiu de lucru, dar și de joacă. Paturile consumă destul de mult spațiu, căci copiii n-au vrut unele suprapuse, iar depozitarea a fost gândită în același ansamblu cu birourile, astfel încât mobilierul de pe acel perete să acopere cât mai multe dintre necesități, iar spațiul să fie optimizat.
Proprietarii și-au dorit de la bun început o casă inteligentă, așa că sistemul de iluminat și centrala termică pot fi controlate direct de pe telefonul mobil. Astfel, temperatura fiecărei camere poate fi controlată de la distanță.
Tips and Tricks pentru o amenajare modernă de la echipa Area Interior Design:
• Materialele naturale vor fi mereu o opțiune mai bună decât cele fabricate. Deși costurile sunt mai mari, din punct de vedere senzorial și al atmosferei generate, investiția este binemeritată; • Respectă raportul 70% – 30%. În orice încăpere ar trebui să existe un finisaj dominant, contracarat de un altul care să asigure echilibrul în proporții. În cazul acestei amenajări, a fost vorba despre marmură și lemn; • Acolo unde există jocuri de lumină, volumetria și spațialitatea sunt mult mai bine susținute de o paletă neutră de culoare, alături de care sunt adăugate puncte de interes spre care atenția este focalizată.
Foto: Area Interior Design