S-au mutat din apartamentul de bloc într-o casă colorată din Mogoșoaia, cu mult turcoaz și o bucătărie lila

S-au mutat din apartamentul de bloc într-o casă colorată din Mogoșoaia, cu mult turcoaz și o bucătărie lila

Culorile vii și vesele sunt primele care ne-au atras atenția la amenajarea acestei case din Mogoșoaia. Proprietarii, o familie cu un copil, s-au mutat dintr-un apartament la bloc într-o casă cu grădină și etaj și nu avut deloc rețineri cu amenajarea. Au vrut un spațiu modern și nu le-a fost teamă să experimenteze cu fel de fel de nuanțe saturate. Așa au ajuns să aibă o bucătărie lila, dulapuri turcoaz și accente roșii, din loc în loc. Pare o combinație cromatică improbabilă, dar uite că funcționează.

Ambii proprietari lucrează în domeniul IT, un domeniu atât de tehnic, încât au simțit nevoia de ajutorul unui designer care să-i îndrume și să le creeze conceptul perfect pentru amenajarea locuinței lor. Arhitecta de interior Alexandra Năstase de la Anterior a venit chiar după ce au cumpărat casa. A preluat-o proaspăt finisată cu parchet, gresie, faianță și uși în noiembrie 2020, și le-a propus un proiect pe care nu au simțit deloc nevoia să-l modifice.

La final, au obținut casa visurilor și au investit un total de aproximativ 30.000 – 35.000 euro. Cea mai mare parte din bani a mers la firma de mobilier pe comandă, LLe Mobilier, unde au cheltuit aproximativ 20.000 euro. Mobila de bucătărie lila a fost cea mai costisitoare din toată amenajarea și a costat aproximativ 8000 euro. Tapetele și tablourile realizate și ele la comandă au însumat aproximativ 2000 – 2500 euro, iar pentru tapițerie au alocat cam 2500 euro. Deși finisajele erau deja instalate, a fost nevoie pe alocuri de reparații, revopsirea pereților și modificări aduse planului electric.

Casa are 60 metri pătrați per etaj. Parterul este un open space amplu în care sunt integrate livingul, bucătăria, o zonă de dining și un birou. Mai există aici și o baie, singura încăpere de pe nivel delimitată de celelalte prin pereți. „Separarea camerelor am realizat-o prin mobilier”, spune Alexandra. De exemplu, masa de dining face tranziția din living într-o zonă cu birou de lucru și spații de depozitare cu fronturi turcoaz, canelate. Scaunele sunt în diferite nuanțe de roz, ceea ce face întreaga zonă să arate ca o bomboană.

În zona scării, unde nu exista niciun perete, arhitecta a gândit o construcție cu dublu rol: „perete cu depozitare pentru televizor și mână curentă pentru scară”. Canapeaua este și ea turcoaz și face legătura cu zona de birou. Dar cel mai important lucru la ea este confortul: „am gândit o canapea cu șezlong și tetiere, foarte comodă, realizată dintr-un pluș/catifea”. Iar tapetul de pe peretele lateral ei este capăt de perspectivă.

Zona de dining este conectată cu o bucătărie lila, prin care delimitarea e făcută printr-o insulă. Alexandra a construit-o pornind de la un stâlp existent în spațiu, ca să delimiteze zonele și să asigure extra spațiu de lucru. Și a ales una care să iasă în evidență. „M-am gândit să schimbăm puțin registrul și am decis să mergem pe un material mai rar întâlnit într-o bucătărie și anume ardezia flexibilă”, explică ea. Proprietarii au mers și au ales exact bucata de ardezie pe care au vrut-o, iar apoi arhitecta a trimis-o către firma de mobilier ca să o integreze în proiect.

Una dintre cerințele proprietarilor a fost spații de birou separate pentru fiecare membru – cerință foarte des întâlnită în pandemie, subliniază Alexandra. Pe lângă biroul de la parter, arhitecta a mai amenajat unul principal la etaj, care dublează și ca dormitor pentru oaspeți. Peretele cu zona de lucru e decorat cu MDF turcoaz canelat, la fel ca cel folosit pentru biroul de la parter, iar pe peretele opus a adus o canapea roșie. În același spațiu, arhitecta a integrat și un corp de depozitare pentru cărți și alte documente, cu rafturi deschise și închise.

Iar fetița celor doi proprietari are propriul ei birou în dormitorul său mov, chiar în dreptul geamului, unde are parte de lumină naturală din plin. El este integrat în mobilier care formează un „U” – pe de-o parte este corpul de depozitare, iar pe alta este o canapea cu tapițerie mov, realizat la comandă în aceeași culoare precum tapetul de la Rebel Walls de pe perete. În continuarea canapelei, patul este înălțat, amplasat într-o nișă deja existentă în perete, cu acces prin scări, și este „ascuns” după un corp de tip bibliotecă.

În dormitorul părinților lipsesc nuanțele saturate, ambientul este ceva mai odihnitor și elegant, cu multă textură de lemn, combinată cu nuanțe de gri. „La fel ca la living, pentru iluminatul general am ales o șină cu reflectoare, iar pentru cel ambiental am oferit mai multe variante: corpuri suspendate, noptiere și benzi led la nivelul tăbliei”, descrie arhitecta. Din bugetul total, corpurile de iluminat pentru toată locuința au consumat aproximativ 3.500 euro.

Arhitecta a adus culorile saturate și în băi. Cea matrimonială are acces exclusiv din dormitorul părinților și e mobilată cu piese din MDF furniruit cu esență de stejar, MDF vopsit și cadre metalice negre. „Elementul de impact al încăperii este placarea cu mușchi verzi a zonei dintre blat și oglindă”, spune Alexandra, și este și artificiul prin care arhitecta a adus verdele în baie fără să-l integreze în finisaje sau mobilier.

Baia fetiței se află pe hol, iar arhitecta a „contracarat” faianța tip metro albă cu o mască de chiuvetă și un corp de depozitare turcoaz și o vopsea roșie în zona tavanului, care coboară și pe pereți până la nivelul ceramicii.

Lucrările de amenajare au fost gata spre sfârșitul lunii aprilie, iar proprietarii casei au fost implicați 100% în proiect încă de la început. Acum, parterul este zona lor preferată din casă. Și deși au participat la alegerea tuturor culorilor și materialelor, au oferit libertate totală echipei Anterior.

Fotografii: Alexandru Vaju


Leave a comment