Pregătirea grădinii pentru venirea primăverii

Pregătirea grădinii pentru venirea primăverii

Majoritatea grădinarilor ştiu cât de important este să îşi pregătească în mod corespunzător grădina pentru debutul primăverii. Într-adevăr, fără cultivarea solului şi utilizarea îngrăşămintelor necesare, va fi atât de dificil să obţină o recoltă bună. De aceea, cei mai experimentaţi proprietari de grădină cunosc faptul că cel mai mare număr de lucrări îi aşteaptă în primăvară. Odată cu debutul primelor zile calde, aceştia nu numai că trebuie să îmbogăţească solul şi să-l pregătească pentru însămânţare, dar şi să elimine eventualele deteriorări formate ca urmare a îngheţurilor şi a vânturilor severe.

Pentru a evita toate greşelile şi a obţine cea mai bună recoltă, trebuie să ştiţi în ce ordine ar trebui să vă pregătiţi grădina pentru primăvară şi ce activităţi ar trebui efectuate pentru a evita afectarea dezvoltării normale a plantelor de către diverşi dăunători.

Alegerea materialului de plantare

De la bun început, pentru a vă pregăti grădina pentru sezonul de primăvară şi pentru a îi asigura un randament bun, este necesar să examinaţi cu atenţie tot materialul de plantare pe care îl aveţi. În acest stadiu, numeroşi grădinari neexperimentaţi fac greşeli grave care afectează rezultatul final. Acest lucru se datorează faptului că plantează seminţe sau bulbi de diferite plante în sol, fără a fi prelucrate în prealabil.

Acest lucru poate fi deosebit de periculos dacă, de exemplu, materialul de plantare are putregai alb – pentru că nu puteţi strica numai recolta unei anumite plante, ci şi să infectaţi întreaga zonă înconjurătoare cu o boală similară. Şi pentru a depăşi acest eveniment nedorit va trebui să parcurgeţi un proces lung şi obositor. De aceea, înainte de pregătirea solului, este necesar să verificaţi cu atenţie toate materialele de plantare.

În plus, experţii recomandă tratarea tuturor seminţelor de plante cu o soluţie de mangan. Pentru a face acest lucru, aveţi nevoie de o găleată obişnuită (cu un volum de aproximativ zece litri) plină cu apă la temperatura camerei şi aproximativ două linguri de permanganat de potasiu (KMnO4).

Dacă vedeţi semne minime de putregai alb pe bulbi sau seminţe, ar trebui să aruncaţi imediat toate răsadurile, deoarece acestea vor fi complet nepotrivite pentru plantare. De asemenea, va trebui să acordaţi atenţie modului în care apar rădăcinile răsadurilor. La urma urmei, un sistem radicular bolnav nu vă va aduce niciodată rezultatul dorit.

Majoritatea grădinarilor experimentaţi recomandă începerea plantării răsadurilor la sfârşitul lunii martie. Aceasta se aplică în principal plantelor şi florilor care nu pot fi plantate direct în sol. Pentru ca acestea să dea o bună recoltă în viitor, astfel de plante trebuie să fie plantate într-o cameră răcoroasă, a cărei temperatură va fi de aproximativ 10 °C. Puteţi să aşezaţi seminţele plantelor în cutiile deja pregătite. Unele răsaduri trebuie mai întâi să fie plantate la temperaturi mai ridicate, iar după ce temperatura exterioară este de cel puţin 15 °C, ele pot fi plantate în sol. Acestea includ majoritatea legumelor şi florilor.

Studierea şi inspecţia atentă a materialului săditor este unul dintre cele mai importante procese, necesare pentru pregătirea calitativă a grădinii pentru debutul primăverii. După identificarea plantelor bolnave şi sănătoase, precum şi planificarea modului în care veţi planta una sau alta dintre speciile alese, veţi reuşi să obţineţi randamente ridicate la final şi să evitaţi multe probleme.

Pregătirea primară a grădinii

Chiar înainte de a începe semănarea plantelor, este important să efectuaţi o curăţenie majoră în întreaga grădină. Aceasta implică îndepărtarea diferitelor resturi, curăţarea suprafeţei diferitelor materiale de construcţie, înlăturarea frunzişului şi ramurilor uscate. Această procedură este importantă pentru un motiv simplu – în astfel de reziduuri pe tot parcursul iernii ar putea să apară, să crească şi să se reproducă un număr mare de dăunători care, odată cu venirea primăverii, vor distruge imediat toată producţia din gradina dvs.

Toate lucrările unui astfel de plan sunt recomandate pe vreme noroasă. La urma urmei, soarele prea puternic poate dăuna plantelor care abia au răsărit după  câteva luni de iarnă. Nu uitaţi de arbuştii ornamentali sau fructiferi. Pentru a îi pregăti pentru debutul perioadei de primăvară, va trebui să inspectaţi cu atenţie toţi lăstarii şi să îi tăiaţi pe cei uscaţi sau bolnavi. Aceştia includ plante cum ar fi iasomie, coacăz, gutui japonez sau chiar trandafiri.

Dacă în grădina dvs. aveţi o varietate de plante perene, atunci toţi lăstarii lor din anul trecut trebuie tăiaţi la nu mai mult de 50%. Pentru a nu dăuna plantelor în timpul tăierii lor, trebuie să folosiţi un fierăstrău ascuţit special, precum şi apă de grădină – un amestec care dezinfectează şi tratează rănile plantelor, ajutându-le să se vindece cât mai repede posibil.

Dacă aveţi adăposturi de iarnă, atunci toţi grădinarii experimentaţi vă recomandă să le eliminaţi la sfârşitul lunii martie, când vremea este deja mai caldă. Ca toate celelalte lucrări pregătitoare, aceste proceduri ar trebui să se desfăşoare într-o zi caldă, dar înnorată. Astfel, puteţi evita deteriorarea plantelor prin lumina agresivă a soarelui. Dacă vă acoperiţi grădina cu covoare de paie sau iută, puteţi salva aceste materiale până la următoarea utilizare. Toate celelalte opţiuni (frunze, ramuri de brad, carton, rumeguş, etc.) pot fi adunate şi aruncate într-o grămadă destinată obţinerii compostului.

Atunci când tăiaţi pomii fructiferi, va trebui să acordaţi o atenţie specială la forma coroanei. Dacă aveţi pomi fructiferi în grădina dvs., este posibil să fi observat deja că majoritatea au o coroană asemănătoare cu piramidele. Astfel, ramurile sale cresc în principal în sus, fiind în acelaşi timp la un unghi ascuţit. Pentru a creşte randamentul plantei, veţi avea nevoie de ramuri care cresc puţin pentru a tăia, lăsându-le doar pe cele îndreptate în jos. Şi invers – dacă pomii cresc în grădina dvs. şi au o formă de coroană predominant înclinată, atunci pentru a echilibra forma lor, va trebui să tăiaţi ramurile care se lasă jos.

În plus, arborii bătrâni ar trebui să fie tăiaţi periodic. Această procedură se numeşte tăiere anti-îmbătrânire şi se efectuează în principal pentru a reduce uşor înălţimea coroanelor, îmbunătăţind astfel gradul de iluminare. Pentru câţiva copaci, este necesar să deschideţi mai mult centrul – tăiaţi o anumită cantitate din partea superioară a trunchiului şi apoi subţiaţi întreaga coroană complet, înlăturând ramurile uscate vechi sau cele care sunt îndreptate în interiorul coroanei sau care se intersectează reciproc.

Controlul dăunătorilor

Toţi oamenii care îşi construiesc propria grădină intenţionează să recolteze fructe proaspete şi sănătoase. Cu toate acestea, nu toată lumea ştie că, pentru a obţine un astfel de rezultat, este nevoie să lucrăm mult şi greu. Mai ales acum, când mulţi grădinari se plâng de diverşi paraziţi şi boli de plante, de care uneori este destul de dificil să scăpăm.

Şi, indiferent de modul în care aţi fi dorit să folosiţi numai materiale naturale în grădina dvs., pentru a depăşi dăunătorii, este necesar să recurgeţi la diferite tratamente chimice. Acest lucru este valabil mai ales la începutul primăverii, deoarece în timpul iernii se acumulează o cantitate suficientă de bacterii şi ciuperci dăunătoare în sol.

Este important să existe o experienţă în domeniul tratării grădinilor împotriva diferiţilor dăunători. Într-adevăr, în caz contrar, grădinarii nu riscă să piardă numai o luptă împotriva lor, ci pot pierde recolta pentru unul sau chiar mai multe sezoane. Mulţi grădinari cu experienţă au seturi proprii de reguli care trebuie urmate în scopul pregătirii grădinii pentru primăvară şi de a scăpa de microorganismele dăunătoare.

Reguli de bază ale controlului dăunătorilor în grădină

Cele mai importante puncte cărora ar trebui să le acordaţi atenţie la prelucrarea grădinii contra dăunătorilor nu se referă la un anumit sezon. Cu toate acestea, cel mai adesea se recomandă ca astfel de proceduri să fie efectuate în primăvară, când toate plantele se trezesc din hibernare şi se pregătesc pentru noul sezon.

Următoarele reguli vă vor ajuta să evitaţi greşelile la manipularea plantelor:

Dacă în scopul de a scăpa de microorganisme dăunătoare utilizaţi o varietate de pulverizatoare, este important să ştiţi că în acest caz, procedura ar trebui să fie după cum urmează: în primul rând trebuie să lucraţi coroanele copacilor şi, la sfârşit, trunchiul şi solul de lângă el;

Pentru ca remedierea dăunătorilor să funcţioneze cât se poate de eficient, este necesar să selectaţi timpul optim pentru efectuarea tratamentului. Mulţi grădinari recomandă începerea acestor activităţi dimineaţa devreme, în condiţii meteo uscate şi fără vânt. Este foarte important ca în timpul tratamentului în sine să nu existe o umiditate puternică. Având în vedere toate aceste aspecte, rezultatul utilizării amestecului anti-dăunători va fi vizibil cât mai curând posibil;

Pentru a nu dăuna plantelor, este important să se calculeze corect cantitatea exactă de soluţie care va fi cea mai eficientă într-un caz dat. Cel mai adesea, toate proporţiile pulverizatorului pot fi văzute pe ambalaj sau în instrucţiunile care vin împreună cu acesta. În mod normal, pentru un copac tânăr se presupune că se utilizează circa un litru de soluţie, iar pentru un adult – aproximativ cinci litri. Pentru o varietate de arbuşti, în funcţie de înălţimea lor, se poate consuma până la un litru şi jumătate de lichid;

Pentru a elimina arborii de o varietate de dăunători, este important să îi trataţi atât înainte, cât şi imediat după înflorire. Pentru a face acest lucru, utilizaţi o soluţie specială de 40 gr de cupru (oxiclorid) în combinaţie cu 8-10 litri de apă;

Deseori, plantele ieşite din seminţe suferă de microorganisme dăunătoare, cum ar fi putregaiul. Pentru protejarea unei anumite plante, dar şi pentru protejarea întregii suprafeţe a grădinii de răspândirea dăunătorilor, este necesară o prevenire în timp util. Grădinarii recomandă efectuarea acestei acţiuni la începutul primăverii, utilizând o soluţie de uree;

Achiziţionaţi toate instrumentele necesare care vă vor ajuta în lupta împotriva dăunătorilor. Mai întâi de toate, cumpăraţi pulverizatoare ce vă vor ajuta să economisiţi timp în procesarea grădinii. Pentru a efectua îmbăierea trunchiurilor de copaci, probabil că aveţi nevoie de o bidinea specială. Nu uitaţi că toate echipamentele de grădină necesită multă atenţie. După fiecare utilizare, aceste dispozitive trebuie clătite bine cu apă, apoi uscate şi întotdeauna ventilate;

Nu uitaţi de regulile de siguranţă. Înainte de a utiliza orice substanţă, citiţi toate indicaţiile de pe ambalaj. Examinaţi toate măsurile de precauţie care trebuie respectate. În timpul tratamentului grădinii împotriva dăunătorilor, asiguraţi-vă că purtaţi ochelari şi închideţi căile respiratorii cu un bandaj farmaceutic de tifon sau cu o mască specială din carton. Acest lucru va ajuta la evitarea apariţiei unei afecţiuni respiratorii sau unei reacţii alergice la substanţa respectivă. Unele medicamente au tendinţa de a provoca arsuri chimice. Prin urmare, înainte de a le folosi, asiguraţi-vă că primiţi un costum special de protecţie şi mănuşi de cauciuc.

Având în vedere toate regulile de mai sus, veţi putea observa rezultatul acţiunilor dvs. cât mai curând posibil. Desigur, prelucrarea grădinii şi pregătirea acesteia pentru primăvară este un proces destul de dificil, mai ales în ceea ce priveşte eliminarea terenului de diverşi dăunători. Cu toate acestea, după ce veţi intra în ritm, veţi putea efectua toţi paşii necesari rapid şi eficient şi vă veţi bucura de o recoltă bună.

Etapele  prelucrării grădinii

Având în vedere aspectele principale cărora trebuie acordată atenţie la prelucrarea grădinii împotriva  dăunătorilor, este necesar să ne amintim şi toate etapele acestor lucrări. După cum am menţionat mai sus, toţi grădinarii experimentaţi recomandă tratarea plantelor cu substanţe chimice dimineaţa devreme (până în ora zece) sau seara târziu, când soarele se află sub orizont.

Un proces special de tratare a grădinii va depinde de starea şi dezvoltarea plantelor. De aceea există mai multe intervale de timp în care se fac anumite manipulări:

primăvara timpurie;

perioada înainte de apariţia mugurilor pe plante,

înainte şi după înflorire,

de îndată ce rodul începe să lege pe pomi fructiferi.

Pentru a scăpa de microorganismele dăunătoare din primăvară, este necesar să se stropească întreaga grădină chiar şi toamna târziu. Acest lucru va proteja copacii de diverse rozătoare şi de alţi dăunători. În plus, acest tratament va salva coaja plantei de îngheţuri severe şi de vânturi reci. În primăvară, de îndată ce zăpada începe să se topească, după o curăţare temeinică a terenului, grădinarii încep să se pregătească pentru a scăpa de o varietate de insecte. În primul rând, se curăţă trunchiurile tuturor copacilor de diverse ciuperci, apoi se tratează plantele cu o soluţie de var.

Această procedură este necesară pentru distrugerea larvelor de insecte care pot rămâne în coaja copacilor după trecerea iernii. Pe lângă laptele de var, există şi alte câteva instrumente mai moderne. Ele au un cost mai mic, datorită eficienţei lor ridicate. Soluţii speciale pentru stropire vă pot proteja grădina de insectele dăunătoare şi de rozătoarele mici. În plus, în prezent există soluţii care conţin substanţe speciale care protejează copacii de boli grave.

Prelucrarea plantelor înainte de înmugurire

Următorul pas în pregătirea grădinii dvs. pentru primăvară este de a procesa plantele înainte ca mugurii să apară pe ele. Această procedură este efectuată pentru a proteja copacii de larvele de dăunători şi de bacterii care pot provoca o varietate de boli.

Afecţiunile plantelor de grădină includ urmatoarele: antracnoza, verticilioza, monilioza etc. Pentru a scăpa de agenţii patogeni, este necesar să se utilizeze produse chimice special concepute. Înainte de a începe să utilizaţi aceste substanţe, trebuie să studiaţi cu atenţie instrucţiunile de utilizare ale acestora. La urma urmei, nu fiecare substanţă este potrivită pentru unul sau alt tip de plantă.

Unii grădinari preferă să pregătească echipamentul de protecţie cu propriile mâini. Pentru a face acest lucru, ei folosesc o varietate de ierburi, tutun şi coji de portocale. Procesul este destul de simplu: într-un borcan mare aveţi nevoie de două sute de grame de tutun. De asemenea, puteţi adăuga o cantitate mică de coji de ceapă şi usturoi, flori de soc sau urzici.

După aceea, toate ingredientele ar trebui acoperite cu apă caldă. Un recipient bine închis este depozitat într-un loc cald şi întunecat timp de aproximativ o săptămână, după care devine gata de utilizare. Concentratul rezultat trebuie diluat cu o cantitate mică de apă caldă. Apoi puteţi începe să pulverizaţi grădina, repetând procedeul o dată pe săptămână, înainte de începerea înfloririi copacilor.

Înainte de apariţia primului mugur pe ramurile arborilor, acestea trebuie tratate împotriva invaziei de omizi din molia de codling (ce atacă în apecial mărul). Pentru a face acest lucru, mulţi grădinari experimentaţi recomandă utilizarea unor preparate granulovirus care mai întâi trebuie dizolvat eîn câteva litri de apă caldă. În timpul înfloririi, este mai bine să nu efectuaţi nici un fel de activităţi în ceea ce priveşte tratarea grădinilor împotriva dăunătorilor.

De îndată ce perioada de înflorire se va termina, va fi necesară efectuarea profilaxiei necesare pentru creşterea imunităţii plantelor. În plus, la sfârşitul primăverii, mulţi grădinari se ocupă de prelucrarea copacilor, pentru a îi proteja de căpuşe. Sulful coloidal este cel mai frecvent utilizat, diluat în apă cu săpun.

Bolile şi dăunătorii din grădină în timpul apariţiei fructelor

Ultima etapă a procesării grădinii de primăvară sunt procedurile care ajută la protejarea fructelor şi pomilor de atacul rozătoarelor şi dăunătorilor. Această activitate este opţională. Prin urmare, înainte de a trece la punerea sa în aplicare, este necesar să se examineze cu atenţie plantele pentru a depista prezenţa anumitor adversari. Dacă nu aţi observat niciun microorganism dăunător, utilizarea de substanţe chimice nu este recomandată.

La pulverizarea copacilor, se utilizează o varietate de substanţe care au o metodă de acţiune destul de variată. Acest lucru se datorează faptului că substanţele chimice puternice pot dăuna serios culturilor viitoare. În timpul acestor lucrări, este necesar să se asigure că umiditatea aerului nu este prea mare. În caz contrar, se pot deteriora frunzele arborilor.

Mulţi oameni încearcă să abandoneze complet o varietate de substanţe chimice, făcând toate aceste pregătiri pe cont propriu. Totuşi, în unele cazuri este necesar să se recurgă la soluţii puternice pentru protejarea plantelor. După efectuarea lucrărilor de mai sus, puteţi oferi grădinii o eliminare completă a unei varietăţi de microorganisme dăunătoare, ceea ce va face să vă crească semnificativ recolta viitoare.

Normele privind fertilizarea solului la începutul primăverii

Pentru ca orice grădină să producă la cel mai mare randament posibil, o anumită cantitate de îngrăşământ trebuie aplicată în sol. Chiar şi în stadiul iniţial de pregătire a grădinii pentru primăvară, grădinarii ştiu că sunt oarecum săraci în calitatea solului. De aceea, înainte de plantarea diferitelor culturi, trebuie să recurgă la utilizarea unei varietăţi de nutrienţi suplimentari. Ideal pentru grădinărit sunt îngrăşămintele organice sau minerale.

Cel mai bun îngrăşământ în opinia tuturor grădinarilor experimentaţi este compostul. El este capabil să îmbogăţească pământul cu nutrienţi, precum şi să-l satureze cu cantitatea necesară de oxigen. Compostul conţine toate substanţele necesare, de care plantele vor avea nevoie pentru a se dezvolta în mod normal şi au un grad ridicat de rezistenţă la atacul dăunătorilor şi bolilor.

Unul dintre cele mai importante avantaje ale acestui îngrăşământ este structura sa organică. Spre deosebire de o varietate de produse chimice care, dacă sunt utilizate necorespunzător, pot dăuna frunzelor plantelor, compostul nu afectează activitatea vitală a acestora.

Compostul poate fi achiziţionat de la orice magazin de specialitate. Cu toate acestea, mulţi grădinari cu experienţă preferă să o facă singuri. Pentru a face acest lucru, fiecare teren trebuie să aibă un loc special pregătit pentru grămada de compost. În prezent, puteţi găsi containere speciale – aşa-numitele compostoare termale, care sunt recipiente închise de diverse dimensiuni. Acestea nu strică aspectul terenului şi sunt capabile să producă îngrăşăminte naturale într-un timp scurt.

Utilizarea compostului este destul de simplă. Pentru a face acest lucru, aveţi nevoie pentru a împrăştia aproximativ trei centimetri de îngrăşământ pe teritoriul destinat culturii. După aceea, utilizaţi o lopată pentru a amesteca compostul cu solul săpat în prealabil şi o cantitate mare de apă cu un furtun.

Mulciul este un alt îngrăşământ popular. Acest proces implică saturarea solului cu fân, rumeguş sau iarbă. Ca şi compostul, mulcirea este organică. Toate componentele care sunt utilizate în astfel de lucrări, în timp, se transformă în humus care poate creşte semnificativ calitatea şi randamentul solului. În plus, mulcirea este o modalitate sigură de a eradica o varietate de buruieni.

Nutrienţii selectaţi corespunzător joacă probabil cel mai important rol pentru o productivitate mai mare a grădinii dvs. De aceea, odată cu apariţia primăverii, toţi grădinarii experimentaţi încep să satureze solul cu diferite îngrăşăminte. În combinaţie cu toate lucrările de mai sus, astfel de activităţi vor ajuta plantele grădinii dvs. să fie rezistente la boli şi să producă o recoltă maximă.


Leave a comment