Când spui minimalism te poți gândi la un spațiu gol și rece, dar el presupune de fapt să te bucuri de lucrurile mici și să trăiești cu cele strict necesare. Asta nu înseamnă că nu poți construi un „acasă” călduros din detalii. Cum? Ne povestesc arhitectele care au lucrat la acest proiect minimalist, monocrom, dar foarte primitor.
Apartamentul cu trei camere și 81 de metri pătrați se află într-un bloc nou de locuințe din complexul bucureștean Aviației Park. Aici locuiește un cuplu tânăr cu un bebeluș care a sosit chiar la momentul finalizării proiectului, înainte de sărbătorile de iarnă 2019.
„Spațiul era finisat total și gata de a fi mobilat și accesorizat. Finisajele alese de dezvoltator erau de bună calitate și arătau ok din punct de vedere estetic: parchet stratificat, ceramică albă în băi. Noi am intervenit parțial la nivelul finisajelor de pe pereți, schimbând pe alocuri culorile și textura – pe unii dintre aceștia am aplicat tapet”, menționează arhitectele de la biroul de arhitectură Ioka Design , care s-au ocupat de proiect.
Amenajarea a pornit de la conceptul „less is more” , un minimalism explorat prin simplitatea elementelor și formelor, dar cu un plus de decorație potrivită atmosferei de „acasă”.
Fiecare cameră combină într-o manieră originală mixuri de texturi și nuanțe neutre, regăsite în natură: metal, lemn, ceramică, sticlă, textil.
Zona de zi este un open space compus din bucătărie, living și dining.
Natura este o sursă continuă de inspirație pentru arhitecte: în zona de zi au folosit materiale și texturi diferite, într-o paletă cromatică organică.
Holul are un dulap încăpător făcut pe comandă, o banchetă și o masă de la Jysk, cuiere de la Ferm Living (prin Nordashop ) și o oglindă rotundă cu ramă neagră de la Ikea.
Dormitorul matrimonial e un spațiu zen, efect obținut prin mobilierul minimalist pe comandă (patul, dulapul) și nuanțele de gri din încăpere.
Băile au fost upgradate cu o investiție mică, dar de impact: „am reușit să le scoatem din anonimat atât prin introducerea lemnului cât și cu ajutorul vopselei: accente de negru și un contur gri pe pereți, de la linia faianței până la plafonul lăsat alb, pentru a crea mai multă lumină”, mai povestesc fetele.
Camera copilului e gândită pentru perioada actuală și e multifuncțională, urmând ca pe viitor să fie adaptată nevoilor lui de adolescent. Acum include patul bebelușului, un spațiu de depozitare, o canapea extensibilă care să le permită părinților sau bunicilor să doarmă aici și un birou ce va fi folosit în viitor de copil.
Amenajarea a costat 28.000 de euro, din care mobilierul pe comandă a fost cea mai mare investiție. A reprezentat însă o opțiune absolut necesară, date fiind nevoile de depozitare ale familiei cu trei membri.
Echipa Ioka Design: arhitectele de interior Camina Nicolau și Iulia Oniciuc, designerul de interior Maria Seiculescu