Cum combini în același apartament spațiul intim, de locuit, cu cel de muncă? Delimitezi clar spațiul public de cel privat și jonglezi cu câteva trucuri de design pentru a face o trecere simbolică între cele două. Mai trebuie să te ajute și o compartimentare favorabilă unui business, cum e în cazul acestui apartament cu trei camere, dintre care una se află fix la intrarea în casă și joacă rol de studio foto.
Proprietarii (40 ani) sunt un corporatist prin excelență și o fostă corporatistă, care a cedat presiunii jobului și s-a dedicat pasiunii pentru fotografie. După demisia ei, cei doi au hotărât să își caute un apartament suficient de spațios încât să-l transforme și în locuință, dar și în studio foto pentru ea.
Au găsit unul situat în zona Lizeanu, la ultimul etaj al unei case din 1940. Nu este o casă oarecare, ci una proiectată de Constantin Moșinschi, un arhitect celebru pe vremea lui Carol al II-lea, fapt ce a cântărit greu în decizia de cumpărare. De aici încolo a intrat în scenă Mihail Neagu, arhitect la Inedit Works , care s-a ocupat de amenajare.
„Apartamentul, care are 100 de metri pătrați, nu mai fusese renovat de 60 de ani. Singura modificare adusă în tot acest timp a fost instalarea unui sistem de încălzire cu calorifere. Am îndepărtat absolut totul și am luat-o de la zero. Am păstrat doar ușile interioare, din lemn, pe care le-am restaurat. Întreaga lucrare a durat șase luni , iar investiția a fost de 40.000 euro ”, povestește Mihail.
După ce au scos la lumină apartamentul, la propriu, a urmat partea cea mai frumoasă: decorarea. Aici, cuplul a negociat serios între care să fie spațiul de studio și care să fie cel privat, compus din living, dormitor, bucătărie și două băi. Cum era de așteptat, spațiul privat a câștigat cea mai mare suprafață. În final, cei doi soți au alocat studioului o singură cameră – cea de la intrare, cu acces din hol – și au amenajat spațiul de familie în celelalte două camere.
„Holul de la intrarea în apartament este o zonă comună celor două spații. Pentru a o mări vizual, am placat un dulap cu oglindă și am montat benzi LED în plafon. Să nu mai spun de pardoseala albă, care se continuă și în living și este practic unul dintre elementele cheie ale amenajării”, explică Mihail.
Livingul a fost împărțit în zonă de așteptare pentru clienții studioului foto și zonă privată. Cele două zone au fost delimitate cu ajutorul unor uși glisante din plexiglas alb și, simbolic, prin gradațiile cărămizii de pe perete. Practic, studioul foto și sala de așteptare sunt locuri independente, care nu privează de intimitate zona de locuit.
Stilul de amenajare preponderent (în dormitor, baie și bucătărie) este industrial. Îl regăsim în nuanțele de gri și placajele cu cărămidă, în corpurile de iluminat și ușa metalică din dormitor, în caloriferul și cadrul metalic al lavoarului din baie.
„Sub chiuveta din baie am creat o mască din tablă perforată și un sistem de iluminat. Nici zona de duș nu am lăsat-o fără personalitate, așa că am lucrat la comandă niște uși din plexiglas colorat, pe ramă metalică neagră. Și acum, la doi ani după amenajare, proprietarii sunt încântați de rezultat”, descrie Mihail.
Industrialul e, oricum, îmblânzit de câteva pete de culoare și de sufletul cald al proprietarilor, persoane foarte comunicative și vesele.
Tips & tricks pentru amenajare de la Mihail Neagu:
Alege canapea cu picioare din lemn Vrei o canapea extensibilă, care să nu fie o prezență masivă? Modelele pe picioare din lemn sunt, în general, mai grațioase, deci pot fi o alegere potrivită în spații mici.
Folosește 10% culoare Dacă îți dorești accente de culoare intense, acestea nu trebuie să ocupe mai mult de 10% din suprafața camerei. Cu cât tind către zero ca pondere, cu atât mai bine.
Aspiră cărămida Cum trebuie întreținut un perete placat cu cărămidă aparentă? Se aspiră de două-trei ori pe an, căci are o suprafață poroasă. De reținută că pe cărămida albă praful este foarte vizibil.
Fii original Ce ai zice dacă montezi pe tavan un corp de iluminat destinat să stea pe noptieră?
Cumpără înțelept Cel mai bun raport calitate-preț pentru picioarele de masă de bucătărie îl găsești pe OLX: sunt picioarele tip masă de cusut, de maximum opt persoane.
Foto: Inedit Works