În această casă cu etaj din Târgu Mureș, întâlnești albul în fiecare cameră. Pus în valoare de lumina naturală și elementele elegante, s-a dovedit cea mai inspirată alegere pentru tânăra familie care locuiește aici.
Locuința se află într-un ansamblu rezidențial central de case executate la cheie, iar camerele erau deja stabilite de constructor. La parter – livingul cu bucătăria, un hol și o baie; la etaj – două dormitoare, o cameră mai mică (a devenit birou cu dressing) și două băi. Casa are 140 de metri pătrați utili și două balcoane la etaj, plus o terasă la parter. Pentru amenajare, cei doi soți au apelat, la finalul anului 2018, la designerul de interior Simona Ungurean , cât locuința era în construcție.
Livingul elegant include un șemineu.Familia își dorea o amenajare elegantă, cu note clasice, și cumpărase deja mobilierul pentru dormitoare: paturi, noptiere și un dulap încăpător, toate din lemn masiv alb-unt, de la Naturlich și Fortis Furniture din Reghin. Aici, Simona a intervenit cu elemente cromatice neutre, corpuri de iluminat și decorațiuni care să păstreze nota de eleganță. Simona s-a inspirat mult din ținutele proprietarei când a gândit decorul casei – „mereu bine asortată, în culori delicate, nimic strident, accesorii elegante și de bun gust.”
În dormitorul matrimonial, a vopsit pereții într-un gri-albastru și a pus profile de poliuretan albe. Deasupra patului, a atârnat un tablou cu o schiță arhitecturală alb-negru cu o clădire din Londra. Cele două veioze au structura aurie, la fel ca mânerele noptierelor și cadrul fotoliului tapițat cu catifea albastră, dinspre geam.
Din motive estetice și de spațiu, designerul a montat storuri romane în spatele perdelelor – draperiile ar fi încărcat prea mult atmosfera și ar fi făcut încăperea să pară mai mică.
Dormitorul secundar păstrează același concept: mobilierul alb opac, în linie clasică, pereții vopsiți într-o nuanță de lavandă-gri și tușe decorative discrete: tablouri cu plante, cu ramă aurie și veioze cu structură metalică argintie.
Nuanța de vopsea a inspirat tablourile cu lavandă și plante – cromatica lor se potrivește perfect cu abajurul veiozelor.
Pentru baia de la etaj, designerul a ales placări cu gresie gri, cu aspect de piatră naturală, și faianță albă, cu un model 3D ce imită frunzele. A îmbrăcat cu gresie cada și colțul din dreapta, unde era o aerisire ce trebuia mascată.
Mobilierul din baie este clasic, cu blat din laminat și lavoar din travertin. Oglinda cu ramă argintie e făcută la comandă din MDF și tăiată cu un utilaj CNC după un model desenat de Simona. Împreună cu corpurile de iluminat cu formă sferică, aduce o notă prețioasă spațiului.
„Mobilierul n-a putut fi montat în poziția aleasă inițial, și a rezultat un decalaj de aproximativ 10 centimetri față de aplicele deja stabilite și fixate în faianță. Desigur, nu era o soluție să spargem faianța pentru a le muta ca să centrăm oglinda pe chiuvetă. Așa că am gândit această ramă, mai lată, în așa fel încât corpurile de iluminat să poată fi montate în poziția corectă. Oglinda pare imensă la prima vedere – de fiecare dată când pun tablouri, oglinzi, se întreabă lumea – dar chiar așa mare trebuie să fie? Nu trebuie să fie mare, dar trebuie să fie proporțională cu ce ai în jur”, explică Simona.
Corpul pentru depozitare din baie e unul original și creează un efect de boudoir – în spate, se vede un perete vopsit gri, ce bate în roz, în funcție de lumină. Designerul a ales un calorifer obișnuit, în locul unuia port-prosop care se pune de obicei în băi, dar care ar fi ocupat prea mult spațiu pe înălțime și nu ar fi încălzit la fel de bine ca acesta. Câteva bare orizontale maschează caloriferul – pe ele se pot întinde prosoapele la uscat.
Cealaltă baie de la etaj conține un duș încastrat și un lavoar freestanding găsit la Negro Construct, în Târgu Mureș. Tot de la ei, Simona a luat gresie și faianță care imită marmura, cu care a îmbrăcat pardoseala, pereții și dușul cu rigolă. Deși baia e mică, au încăput aici dușul, chiuveta, vasul de toaletă și mașina de spălat cu uscător.
Amenajarea a durat aproape un an, pentru că fabricarea mobilierului pe comandă în bucătărie a luat mult timp. „La montaj nu a mers totul perfect. Sunt multe detalii de care trebuie ținut cont. De exemplu, cornișa de poliuretan trebuie să se îmbine perfect cu mobilierul, în condițiile în care cel mai probabil nu e drept tavanul. Dacă lucrezi cu o firmă serioasă, aceste lucruri se remediază, însă costă timp și trebuie răbdare. E bine ca beneficiarii să fie conștienți că nu există proiect în care să meargă totul strună, nici aici și nici în străinătate. Clientul de la noi se inspiră din casele de lux de afară, case de sute de mii de euro, unde lucrează echipe foarte bine plătite și toți lucrează coordonat, cel mai probabil sunt din aceeași firmă. La noi, mai ales la o casă la cheie, ai multe echipe și mulți meșteri care trec pe acolo și e foarte greu să duci la bun sfârșit o lucrare, mai ales că și bugetul e super restrâns de obicei. Dar, esența e că se poate obține ceva frumos chiar și așa. Sper că această casă o dovedește”, precizează Simona.
Designerul a dispus mobilierul de bucătărie pe trei laturi, cu chiuveta și blatul de lucru spre geam. Un dulap generos cu patru uși oferă suficient spațiu pentru veselă, oale și ustensile de gătit. Simona a ales o masă rotundă albă de la Ikea, cu patru scaune tapițate cu catifea roz corai (culoarea Pantone a anului 2019). Este extensibilă, iar lustra de deasupra are brațul reglabil, astfel că atunci când se mărește masa, lumina poate fi mutată ca să pice central.
La parter, Simona a vopsit pereții cu un bej foarte deschis și a montat profile decorative din poliuretan în aceeași nuanță, care să dea o notă clasică spațiului. Acestea se montează la început, înainte de zugrăvire.
În hol și pe scară, a montat un tapet cu dungi albe, verticale, ce dă iluzia de spațiu mai înalt, iar pe jos a ales parchet, într-o culoare deschisă. „Pentru mobilierul de la intrare, am dorit un mobilier încastrat perfect între podea și cornișe (după mine, ăsta e scopul mobilierului la comandă) și a durat destul de mult realizarea lui, cu mici peripeții pe parcurs. Ușile mobilierului sunt din MDF vopsit, cu un model oblic, personalizat, așa că am avut nevoie de o firmă care să poată să producă aceste uși. Am apelat la firma Zigman ”, spune Simona.
Tips&tricks de la designerul Simona Ungurean:
Delimitează livingul cu un panou decorativ
Amplasează un panou despărțitor între living și zona de hol, așa cum a făcut Simona la parter, atât pentru a separa vizual spațiile, cât și pentru că nu exista un perete potrivit pe care să fie pus TV-ul. Un panou decorativ e fix ce trebuie în acest caz: delimitează spațiul, dar fără să-l micșoreze, cum ar fi făcut-o un zid plin.
Mobilier deja existent – avantaj sau dezavantaj?
Nu te crampona de mobilierul pe care îl ai deja cumpărat. În cazul de față, pe Simona a ajutat-o faptul faptul că proprietarii aveau deja o parte din mobila pentru dormitoare. Astfel, s-a concentrat mai mult pe accesorii și mobilă mai deosebită, la comandă. Faptul că era un mobilier alb, clasic, l-a făcut ușor de integrat, deși designerul povestește că a mai integrat și mobilă maro nuc cu alte ocazii. Important e să știi de la început, ca să poți gândi totul unitar.
Acordă timp și atenție planului de mobilare
Simona crede că amplasarea corectă a mobilierului este esențială într-un interior și trebuie făcută ținând cont de zonele de trafic și fluxul ce se creează între diferite spații. Dacă poziționarea este corectă, ai deja o stare de bine. Culorile și stilul vin doar să personalizeze casa pe gustul celor care o locuiesc.
Adaptează-te la spațiul și la (noile) nevoi
Spre finalul acestui proiect, cei doi soți au anunțat-o pe Simona că urmează să aibă un copil, așa că a trebuit regândit dormitorul matrimonial. A lăsat mobilierul pe poziție, a accesorizat camera ca pentru un copil mic și, ulterior, a adăugat un pătuț de bebe. Acum, patul mare poate fi folosit de părinți, la nevoie, iar când cel mic va crește, va avea deja unul potrivit pentru el. ”Butonii tip bilă de lemn, de la comodă și noptiere, dau un aer copilăresc dormitorului, de aceea mi s-a părut potrivit să păstrăm mobila – toate accesoriile sunt jucăușe. Tablourile le-am ales special cu ramă, pentru ca în timp posterul să poată fi schimbat”, completează Simona.
Foto: Simona Ungurean