Ghiocelul este cel mai cunoscut simbol al primăverii, îndrăgit de toată lumea. E prima floare de care ne bucurăm în grădină și care ne asigură că vremea se încălzește. Perioada de hibernare – atât pentru plante cât şi pentru noi – se apropie de final şi vom reveni încet-încet la cea mai plăcută activitate: grădinăritul.
Ghiocelul este cunoscut din timpuri foarte vechi, fiind menţionat în scrierile antice greceşti. Denumirea ştiinţifică Galanthus (gr. gála „lapte”, ánthos „floare”) a primit-o doar în anul 1753. Este originar din Europa Centrală şi de Est şi Orientul Mijlociu. Unele specii au fost aclimatizate ulterior în Marea Britanie şi SUA, ca plante ornamentale.
Sunt peste 20 de specii . Cea mai cunoscută este Galanthus nivalis (Ghiocelul obişnuit). Deşi foarte asemănătoare ca aspect, textura şi culoarea frunzelor, precum şi detaliile bordurii florilor, fac diferenţa între specii. Acestea diferă în funcţie de aria de răspândire şi specialiştii încă descoperă varietăţi noi.
Ghiocelul este o plantă cu bulb globulos, acoperit cu tunici brune. Tulpina este erectă, cu două frunze liniare. Are o singură floare albă, în vârf. Aceasta are şase petale, cele trei exterioare fiind mai mari decât cele interioare. Cele interioare au câte o maculă verde sau gălbuie, în funcie de specie.
Ghioceii sunt plance erbacee foarte rezistente, perene prin bulbii subterani.
Galanthus nivalis are 7 – 15 cm înălţime.
Sunt plante foarte rezistente la temperaturi scăzute . Galanthus nivalis înfloreşte adesea în zăpadă. Totuşi, dacă temperaturile scad mult sub temperatura de îngheţ, dezvoltarea plantei stagnează şi îşi va continua evoluţia şi va înflori în condiţii climatice mai favorabile.
Ghiocelul comun înfloreşte din luna ianuarie. Alte specii preferă temperaturile puţin mai ridicate şi înfloresc înaintea echinocţiului de primăvară.
Cultivarea
Ghioceii au nevoie de un sol umed, dar bine drenat. Ideal pot fi plantaţi lângă un copac sau la umbra casei. Căutaţi zone luminoase sau semi-umbroase.
Se înmulţesc prin bulbi. Atenţie însă, aceştia nu trebuie să fie uscaţi, ci menţinuţi şi conservaţi în condiţii de umezeală.
În grădină, ghioceii se înmulţesc rareori prin seminţe. Se răspândesc însă prin bulbi mici care se dezvoltă lângă bulbul-mamă. Cu atenţie, aceştia pot fi separaţi şi plantaţi în altă zonă. Momentul ideal pentru această operaţiune este cât planta este încă verde, după înflorire.
Odată separați, bulbii trebuie plantați cât mai curând. Păstrarea lor timp îndelungat determină deteriorarea acestora. Bulbii se plantează la 8-10 cm adâncime, toamna devreme.
Bulbii cumpăraţi trebuie să aibă termen de valabilitate. Nu uitaţi să verificaţi!
Sfaturi
Pentru a vă bucura pe deplin de frumusețea ghioceilor din grădină, plantați-i într-un loc pe care să-l vedeți, de la fereastra casei, de exemplu. O altă variantă este să-i plantați lângă bordurile aleilor.
După trecerea florilor, planta trebuie să înmagazineze energie pentru tot anul. Asta se realizează prin fotosinteză, deci este foarte important să nu îndepărtați sau să tăiați frunzele verzi. În caz contrar, anul viitor florile vor fi mai mici și mai puține.
Bulbii vor supraviețui în pământ fără fertilizare, dar, dacă le oferiți nutrienți toamna târziu sau iarna devreme, aceștia vor rezista o viață mai lungă, iar florile vor fi mai mari și mai dese. Udați solul cu apă și soluție fertilizatoare.
Pentru a nu deranja bulbii în perioada de hibernare, chiar și accidental, puteți planta ferigi în zona respectivă. Astfel nu veți fi tentați să deranjați solul pentru alte “tentații” de grădină.
Ştiați că…
Deși se pare că ghiocelul a fost adus pe teritoriul Marii Britanii în secolul al XVI-lea, acesta reprezintă astăzi un simbol foarte apreciat şi celebrat aici. Există peste 20 de grădini recunoscute cu ghiocei sălbatici care îşi deschid porţile în luna februarie pentru primirea vizitatorilor. Britanicii organizează şi cele mai vestite festivaluri ale ghioceilor.
Ghiocelul este subiectul unei nuvele scrise de Hans Christian Andersen, care urmăreşte „lupta” acestuia de la răzbirea prin zăpadă şi până la final, când ajunge presat într-o carte de poezii.
Simbolul primăverii este recunoscut în lumea întreagă şi există cultivatori specializaţi în ghiocei. Turcia şi Georgia exportă anual milioane de bulbi de ghiocei în toată lumea.