Duplex luminos și colorat din București, cu parter circular și grădină

Duplex luminos și colorat din București, cu parter circular și grădină

Living și bucătărie luminate natural din două direcții, dormitoare la etaj, ferite de zgomotul parterului, și o grădină cochetă. Sunt câteva dintre avantajele acestui apartament pe două niveluri dintr-o zonă semi-centrală a Bucureștiului, a cărui amenajare în stil eclectic iese în evidență prin culorile aprinse și dulapul albastru cu fronturi textile din living.

Proprietarii sunt o familie tânără, cu două fete gemene de opt ani. Ea este medic stomatolog, iar el IT-ist. Până în 2018 au locuit în Pipera, iar din 2019 au făcut schimbarea către o zonă mai centrală, pentru a avea acces mai ușor la școala copiilor, la parcuri și diverse activități extra-școlare.

Au cumpărat un apartament pe două niveluri (110 metri pătrați) în Urban Spaces 2 , atrași de arhitectura clădirii și de localizarea bună. Și grădina a cântărit mult în această alegere, chiar dacă este micuță, pentru că și-au dorit mult un colț verde pentru relaxare. Punctele slabe au fost dormitoarele și băile relativ mici.

Accente industriale într-o amenajare în stil eclectic

Apartamentul, format din bucătărie cu loc de luat masa, living, două dormitoare și două băi, a fost cumpărat încă din faza de construcție a complexului rezidențial și personalizat cu finisajele alese de proprietari împreună cu echipa de arhitecți 441 Studio Design , în frunte cu Alina Filipoiu.

Restul amenajării a continuat designul început în living, cu nuanțe puternice. Aceste culori vii creează practic o legătură între toate spațiile casei. Arhitecții au construit un ambient în stil eclectic, un mix de elemente care au totuși o cursivitate anume. Dacă zona de bibliotecă și canapeaua sunt mai clasice, peretele opus cu zona de TV este minimalist, tocmai pentru a echilibra. Aceasta a fost ideea întregului proiect, echilibru și contrast.

Dulap cu fronturi textile

Deși este în nuanțe închise, livingul pare foarte spațios datorită peretelui finisat simplu – cu alb – și luminii naturale din belșug. Una dintre piesele de rezistență este dulapul cu fronturi albastre realizate din material textil printat. Acesta maschează două prezențe mai puțin estetice: aparatul de aer condiționat și un calorifer. Cum este în aceeași culoare cu peretele de accent, prezența lui nu este deloc apăsătoare.

Planul circular al parterului permite luminarea naturală a livingului și bucătăriei din două direcții, ceea ce creează un joc de lumini pe tot parcursul zilei. Același plan face ca mobilierul de living (zona TV) să vină în completarea bucătăriei, amenajată ușor diferit cromatic, într-o combinație caldă de alb și lemn natur cu accente aurii.

Și aici regăsim un contrast de culori prin placarea cu MDF gri închis a peretelui din dreptul mesei care, poziționată central, ajunge să fie inima casei. Realizată din două elemente care se întrepătrund, aceasta poate aduna în jurul ei până la opt-zece persoane.

Culori exuberante, specifice într-o locuință în stil eclectic

Dormitorul matrimonial atrage atenția prin dressingul ce „îmbracă” un întreg perete, lucrat la comandă din MDF frezat de un galben intens. Exuberanța cromatică este completată de draperia smarald, împreună creând o explozie de energie. Patul gri, amplasat mai spre mijlocul camerei, vine să echilibreze puțin decorul, cum este și cazul micii zone de machiaj de lângă fereastră.

Camera fetelor a fost cea mai mare provocare din punct de vedere al suprafeței. Soluțiile alese au fost paturi supraetajate și integrarea unui birou ascuns în băncuța de citit de la fereastră, o constrângere dată și de parapetul foarte jos al geamului. Tapetul monocrom (brand Rebel Walls ) și elementele ceramice ( BoConcept ) sub formă de păsări decorează camera, fără să o încarce excesiv, și vin în contrast cu corpurile de iluminat negre, de la ArnStore și The Home .

Baia de la etaj este amenajată în alb și gri, singura pată de culoare fiind etajera galbenă de deasupra chiuvetei. În schimb, baia de la parter preia cromatica îndrăzneață de pe nivel, fiind o simfonie în albastru, cu accente de galben și verde deschis. Mașina de spălat rufe și uscătorul sunt mascate în spatele unui dulap albastru din MDF, frezat cu forme geometrice simple. Gresia accentuează dinamismul spațiului, iar de partea de relaxare sunt responsabili peretele alb și cel gri.

O adevărată provocare a amenajării au fost spațiile de depozitare, care trebuiau să răspundă nevoilor unei familii de patru persoane. „Integrarea unor locuri de depozitare sub scară și realizarea unui dressing pe lungimea unui întreg perete în dormitorul matrimonial au devenit o necesitate”, povestește arhitecta.

Lucrări extinse pe doi ani

Alte provocări au fost durata lucrărilor de construcție a complexului rezidențial (doi ani) și managementul unui proiect pe o durată atât de extinsă. Uneori proprietarii și arhitecții așteptau luni întregi pentru finalizarea unor faze ale proiectului, ceea ce a îngreunat la un moment dat implementarea planului de amenajare.

Resurse piese de mobilier

Mare parte a mobilierului a fost lucrat pe comandă la Colțul cu Mobilă (biblioteca, comoda TV, dulapul cu uși textile, mobila de bucătărie, dressingul, paturi etajate, mobila de baie).

Restul pieselor sunt de la Mobila Dalin (canapea), Kenosis Design (măsuța de cafea), www.ioooio (scaune), Retro Boutique (pat matrimonial).

Tips&tricks de la arhitecții 441 Design Studio:

„Nu vă speriați de culorile închise

În contextul potrivit sunt minunate. Este foarte important să le integrați echilibrat și să le alternați cu alb sau culori deschise.

Mascați aparatele de aer condiționat

Acestea pot fi ascunse în corpuri de mobilier special gândite sau pot fi cumpărate/vopsite în culoarea peretelui pe care stau. Același lucru este valabil și pentru calorifere.

Jucați-vă cu sursele de lumină

Pe lângă principalul corp de iluminat este plăcut să aveți și surse secundare. Este mult mai ușor să creați o scenografie diferită atunci când aveți mai multe surse de lumină. În cazul de față, în living avem candelabrul central și luminile cilindrice din zona bibliotecii. Toate se aprind în etape, ceea ce le permite proprietarilor să creeze exact ambientul dorit.

Accesorizează mobila cu butoni

Aleși cu grijă în nota mobilierului, pot schimba complet aspectul acestuia. Încercați să realizați o legatură între ei și alte piese din încăpere, pentru a-i integra în amenajare. De exemplu, aici, în dormitorul matrimonial am ales butoni din marmură cu margini aurii, asortați cu corpurile de iluminat din aceleași materiale.

Folosiți plante în decorarea casei

Este un adevărat trend în acest moment cu plantele de apartament, poate generat de pandemie și de nevoia de natură, și îl susținem din toate punctele de vedere. Apreciem mult mai mult o casă plină de plante decât una plină de decorațiuni de toate tipurile”.

Foto: prin 441 Design Studio


Leave a comment