Design de hotel de lux à la Dubai, într-un apartament din Sibiu

Design de hotel de lux à la Dubai, într-un apartament din Sibiu

Atunci când călătorești mult în Dubai, ajungi să te îndrăgostești iremediabil de luxul și opulența ce caracterizează hotelurile arabe de primă clasă. Aceasta este, pe scurt, și povestea unui apartament elegant de 70 metri pătrați, unde suprafețele lucioase, marmura, quarțul, tapetul ștanțat cu catifea și accentele aurii dau tonul amenajării. Stilul luxuriant este dublat de funcționalitatea și precizia tipice germane.

Apartamentul de două camere se află în Sibiu și a fost cumpărat în vara lui 2019. Pentru amenajarea lui, proprietarul s-a inspirat din călătoriile dese în Dubai și Germania, unde călătorește mult cu job-ul, el lucrând în marketing. La scurt timp după achiziția apartamentului, acesta a luat legătura cu designerul Laurențiu Paicu pentru amenajarea interioară. A rezultat un open space luminos, care înglobează zona de living și dining, ce comunică cu bucătăria prin intermediul unor pereți din sticlă.  Dormitorul este un spațiu elegant, deservit de o terasă.

Lucrări de recompartimentare

Apartamentul a fost cumpărat la gri (cu finisaje) și a suferit modificări de compartimentare. Pentru a se plia pe nevoile proprietarului, Laurențiu a decis demolarea unora dintre pereți, astfel încât să rezulte un spațiu de zi mai încăpător și luminos. În plus, a închis și nișele care existau în dreapta și stânga zonei de dining, transformând-o în zonă tehnică, respectiv în dressing. Pentru mascarea lor a folosit uși glisante placate cu oglinzi, care au și rolul de a mări spațiul.

Materialele folosite sunt cele care dau un aer extrem de sofisticat amenajării. MDF-ul negru lucios, marmura, quarțul, accentele de catifea și cele aurii se regăsesc în tot acest concept care te transpune într-un hotel de lux. Nu doar estetica à la Dubai atrage atenția, ci și partea practică. Designerul a creat extra-spații de depozitare, a placat ușile cu oglinzi pentru a da senzația de suprafață mai amplă și a decis să închidă bucătăria cu pereți de sticlă, pentru a nu afecta luminozitatea zonei de zi.

Zonă de zi deschisă

Cel mai spectaculos punct al amenajării este open-space-ul. Aici se poate observa cel mai bine ideea din spatele conceptului, căci domină stilul luxos, în echilibru cu accentele moderne.

Livingul este mobilat cu o canapea mare în formă de “L”, orientată spre un perete “stand-alone” cu un televizor suspendat. Tot în cadrul acestei zone a fost gândit și dining-ul, cu o masă pe structură metalică aurie, cu blat de marmură.

Zona de dining , “înrămată” de cele două uși glisante, este accentuată de un tapet în stil clasic, cu print ștanțat cu catifea și foiță metalică argintie.

De aici se vede și bucătăria. Aceasta este închisă ermetic cu ajutorul a doi pereți de sticlă cu uși batante, ce împiedică răspândirea mirosului de mâncare. Mobilierul este din MDF lucios ce reflectă lumina, astfel că spațiul nu pare înghesuit sau întunecat. Pentru o întreținere ușoară, peretele din dreptul frontului de lucru a fost placat cu plexiglas lucios, soluție ce contribuie și la aerul luxos al amenajării.

Accesul în zona de zi se face din holul lung, luminos, aerisit și primitor. Piesele de mobilier folosite în hol au funcțiuni clare, pentru o amenajarea practică: o băncuță cu ladă de depozitare și un dulap cu uși placate cu oglinzi.

Negru = eleganță

În dormitor, elementul principal este tapetul în stil clasic, ce vine în continuarea modelului din dining. Laurențiu l-a folosit atât pe pereți, cât și pe interiorul cadrului ușii de la balconul spre terasă, și pe ușile glisante de la dressing. În completarea tapetului , designerul a folosit stucaturi – acestea sporesc eleganța interiorului. Mobilierul este în diverse nuanțe de negru, iar asta dă un aer masculin încăperii, dar și un sentiment de calmitate în același timp.

Baia este zona unde domină modernul. Aici, Laurențiu a păstrat un look cât mai simplu.

Mobilier custom-made

Pentru mobilare, Laurențiu a folosit în mare parte piese realizate la comandă de MobiliCasa și iSofa . Designerul crede că atunci când alegi să folosești mobilier customizat, acesta va avea o calitate superioară față de piesele realizate în serie. Mobilierul a fost realizat aproape integral din MDF vopsit, cu feronerii Blum, accente metalice customizate și blaturi din quarț anti-bacterian.

Proiectul pe foaie a avut un termen de aproximativ 3-4 săptămâni, iar șantierul a durat o lună. Bugetul alocat acestei lucrări a fost de 35 000 euro.

Tips&tricks de la Laurențiu Paicu

Dacă este nevoie de o reamenajare mai amplă și îți permite bugetul, nu ezita să recompartimentezi spațiile, astfel încât să corespundă în totalitate nevoilor tale.

Parchetul este unul dintre finisajele mele preferate, care își poate pune amprenta asupra întregii locuințe. Alegerea parchetului perfect și a nuanței ideale poate face diferența într-o amenajare. Recomandarea mea este ca în cazul în care dorești o atmosferă mai eleganta sau luxoasă, să optezi pentru un model în „spic” sau „herringbone”.

Pentru a uni zonele dintr-un open-space, poți folosi scafe decorative, luminate cu LED. Acestea dau o lumină ambientală foarte frumoasă. Elementele clasice nu se demodează

Un tapet cu un design clasic nu “îmbătrânește” spațiul. Dacă modelul este utilizat corespunzător, într-o limită bine gândită și contrabalansat cu accente moderne, poate duce la o amenajare care să fie atât elegantă, cât și “fresh”.

Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi oricărei persoane care dorește sa amenajeze un spațiu este să apeleze mereu la un specialist în domeniu. Un arhitect cu experiență în designul de interior  va face clar diferența dintre un proiect realizat de un profesionist și un amator.

Foto: prin Laurențiu Paicu


Leave a comment