Debara transformată în colț de citit, într-un apartament cu patru camere din Cluj-Napoca

Debara transformată în colț de citit, într-un apartament cu patru camere din Cluj-Napoca

Ce vrei să te aștepte când ajungi seara acasă? Un interior ordonat, fără lucruri la vedere – pentru că ai suficient spațiu de depozitare; o bucătărie verde utilată și funcțională, dar care să-ți amintească și de pasiunile tale – natura și motivele tradiționale; un living în care să încapă toți prietenii pentru o seară de jocuri, poate o baie care îți trezește un zâmbet larg. Acestea și multe altele se găsesc într-un apartament din Cluj-Napoca, ce a revenit la viață odată cu noii proprietari.

Livingul e spațiu de relaxare, dar și de socializare. Când intri în baie, vezi un perete roz, care te binedispune instantaneu.

De la haosul din șantier la ordinea de acasă

Cristian și Alexandra, soț și soție, lucrează în Cluj-Napoca în domeniul IT. În 2018, și-au cumpărat a doua locuință și au simțit că au nevoie de un specialist care să îi îndrume în procesul amenajării. Apartamentul pe care l-au ales are patru camere și e situat într-un bloc vechi dintr-o zonă bună și liniștită a Clujului, în cartierul Gheorgheni. Din fiecare cameră vezi vegetația, spațiile verzi și locurile de joacă.

Echipa de la Pibo Projects (formată din arhitectul Ilie Bucșa și designerul Patricia Opincariu) a preluat apartamentul într-un „stadiu de degradare, cu infiltrații de apă, igrasie, urme de umezeală pe peretele ce acoperea coloana pluvială. Finisajele nu doar că erau învechite, erau degradate și pe alocuri lipseau, instalațiile electrice și sanitare erau depășite, în multe situații improvizate: țevi aparente, instalații vizibile, prize trase ca prelungire. Șapa de ciment turnată parțial în hol, baie și bucătărie s-a spart foarte greu, a trebuit să intervenim pentru a o aduce la același nivel cu restul camerelor”, descrie Patricia începutul lucrărilor.

Cei doi au pornit de la ideea că cei doi soți lucrează mult și își doreau să se întoarcă la un „acasă” care să-i odihnească și să îi facă să se simtă bine, având în vedere că el lucrează uneori și de la domiciliu.

Debaraua transformată în colț de citit

Colțul de citit din dormitor e construit într-un fost spațiu de serviciu, un fel de debara accesibilă din hol. Echipa a renunțat la ea, a spart peretele și au integrat colțul în zona de dormit.

Nișa astfel creată continuă panoul din spatele patului, fabricat de firma de mobilier care a realizat și celelalte piese din amenajare. Sub pernuța galbenă, e o ladă de depozitare în care se pot păstra lenjeria de pat sau hainele. Capacul ei se acționează în sus și era nevoie de un mâner care să nu se simtă atunci când stai pe saltea. Patricia a improvizat unul pe loc, în șantier: și-a tăiat cureaua de la blugi și băieții de la montaj au fixat-o în cuie. Cutia de depozitare continuă și în zona de hol, și poate fi accesată de acolo prin două uși.

Panoul din spatele patului e o placare de lemn cu șipci aplicate, proiectată de designeri. În zona cu colțul de citit, geometria lui se transformă într-o mini-bibliotecă pentru depozitarea cărților. „Fiecare șipcă a generat poziția rafturilor și placarea a continuat pentru a da senzația de întreg, până în reading corner ”, explică Patricia.

Proiectul a durat opt luni (două luni proiectarea și șase implementarea, supervizată la cheie de echipa Pibo Projects) și a început cu înlocuirea instalațiilor și finisajelor învechite: au spart pereți, au refăcut tot planul electric, astfel încât să nu se mai pună problema de prelungitoare.

O bucătărie verde, cu motive tradiționale

Bucătăria cuprindea o cămară pe colț, construită din zidărie, care nu mai corespundea nevoilor actualilor proprietari. Așa că echipa a dărâmat-o și înlocuit-o cu un corp de mobilier, cu un trafor pe front, care ascunde centrala și câteva polițe. În acest fel, au creat mai mult spațiu pentru blatul de bucătărie.

Geamul inițial a fost înlocuit cu unul divizat în două părți inegale, 1/3 fixă și 2/3 mobilă, ca să nu încurce zona de chiuvetă și baterie, dispusă intenționat spre fereastră – speli vasele și privești afară. Faianța dintre corpurile de mobilier e de la Top Casa , un verde smarald, montată în stil Herringbone, la fel ca parchetul.

Livingul pentru serile cu prietenii

Livingul e dominat de două corpuri de bibliotecă gri, din MDF, fabricate tot pe comandă. Unul cuprinde canapeaua albastră, extensibilă, de la Gobilier , iar celălalt televizorul, două boxe mari, pickup-ul și TV-ul, cărți și obiecte decorative.

Masa e piesa de rezistență a camerei. E cumpărată de pe meseextensibileo și e foarte smart: este rotundă și joasă, dar extensibilă și reglabilă pe înălțime, perfectă pentru serile de jocuri cu prietenii.

Livingul este luminat de un lampadar cu picior metalic situat în colțul camerei, cu abajur de sticlă albă.

Pentru a răspunde nevoii de depozitare, în dressing s-a montat un dulap cât peretele, compartimentat eficient în interior, cu trei oglinzi aplicate. „Corpul dinspre geam are o adâncime atipică, e retras cu 20 cm față de standardul de 60 cm din restul dressingului. Dimensiunea geamului ne-a determinat să facem artificiul acesta, în loc să întrerupem corpul, alegere care ar fi fost deranjantă vizual și ar fi generat pierderea de spațiu important”, explică specialiștii.

Dressingul e verde-albăstrui, o nuanță veselă, iar pe peretele bej sunt expuse trei acuarele, fragmente vizuale din „Micul Prinț”. Draperiile și perdelele sunt de la Nobila Casa.

Baia – „înghețată de vanilie cu frăguțe”

Patricia descrie baia ca „înghețată de vanilie cu frăguțe”: pe un fundal neutru, obținut cu gresie și faianță albă, de 60×60 centimetri, se conturează peretele de accent din cadă, placat cu faianță rose-gold, de la Top Casa, montată în stil Herringbone.

Blatul lavoarului e din lemn de stejar, iar deasupra lui e un corp de depozitare din MDF vopsit mat, negru – o parte ascunde ghena și o parte are rafturi. Pe ușile lui e aplicată o oglindă-cerc, tăiată în două, o parte pe ușa fixă și una pe cea mobilă.

Bugetul amenajării s-a ridicat la aproximativ 45.000-50.000 euro, cel mai mare cost fiind reprezentat de mobilierul custom made și masa extensibilă și ajustabilă pe înălțime din living.

Fotografii: Crina Gîlcă


Leave a comment