Vedeţi zi de zi pe toate site-urile sau în revistele de specialitate imagini ale unor grădini impresionante, dar v-aţi întrebat vreodată ce presupune amenajarea acestor spaţii? Ei bine, aflaţi că o grădină frumoasă şi funcţională trebuie planificată şi întreţinută, că este nevoie de lucrări ample cu plante vii, sensibile, organisme complexe, care influenţează mediul în care trăim, că această zonă nu înseamnă doar gazon, pomi şi flori, ci şi apă, pământ, piatră, lemn, metal, beton, lumină, umbră, parfum şi gust şi că pentru o îmbinare reuşită a tuturor elementelor componente ideal ar fi să apelaţi la un expert, adică la un arhitect peisagist.
Contrar a ceea ce probabil mulţi ar gândi, arhitectul peisagist nu este doar cel care decorează grădina cu flori, complexitatea sarcinii lui fiind dovedită de aspectele variate de care trebuie să ţineţi cont la realizarea unui astfel de spaţiu. Un domeniu încă plăpând în România, dar la foarte mare căutare în ţările dezvoltate, arhitectura peisageră, o curiozitate poate pentru mulţi dintre noi, nu mai reprezintă, sau nu ar mai trebui să reprezinte, astăzi un moft, ci o necesitate.
Angajarea unui furnizor de servicii profesionale vă asigură, fără îndoială, calitatea lucrării şi vă va economisi timp. El este cel care, pe baza dorinţelor şi aşteptărilor voastre, va face un plan de amenajare cu o perspectivă realistă asupra proiectului, vă va oferi consultanţă şi vă va ajuta să stabiliţi, în funcţie de posibilităţi, un buget, o estimare corectă şi exactă a întregii lucrări. De la calitatea mediului, forma şi designul actual al spaţiului de amenajat, calitatea solului şi a apei, poziţia faţă de punctele cardinale, curenţii de aer, calităţile sau cusururile plantelor şi până la funcţionalitatea şi estetica spaţiului, dar şi modalităţile de îngrijire, menirea peisagistului este de a realiza o zonă de deconectare şi relaxare în natură.
De ce aveţi nevoie de un arhitect peisagist?
Dacă nu ştiţi ce materiale să folosiţi sau nu aveţi timp să le procuraţi, dacă vă confruntaţi cu un spaţiu mai sensibil, cu condiţii speciale sau dacă vreţi să faceţi modificări pentru care aveţi nevoie de anumite aprobări, atunci, cu siguranţă, aveţi nevoie de ajutorul unui arhitect peisagist.
1. Angajarea unui arhitect peisagist va creşte valoarea casei, fiind una dintre cele mai bune investiţii.
Adăugaţi astfel cam 15 procente la preţul final al proprietăţii. Specialistul nu numai că va adăuga valoare, dar va extinde spaţiul de locuit, permiţându-vă să vă bucuraţi de tot ceea ce natura are de oferit. Pomii, scaunele, mesele, fântânile, şemineele exterioare, terasele, şi chiar bucătăriile în aer liber pot crea un spaţiu atât de primitor şi durabil din punct de vedere ecologic.
2. Arhitectul peisagist este cel care creează grădini cu o nevoie scăzută de întreţinere.
Să nu credeţi că odată finalizată lucrarea, aţi scăpat de probleme. Aceasta trebuie păstrată în condiţii optime şi întreţinută, iar peisagistul se va ocupa şi de acest aspect. Pentru cei aflaţi în căutarea unei grădini cu întreţinere redusă, se recomandă sădirea plantelor native, iar arhitectul peisagist va ştii exact unde să le încadreze în peisaj. O tendinţă care se bazează pe adoptarea plantelor native se numeşte “xeriscaping”, ceea ce reduce nevoia de udare suplimentară sau de irigare.
3. Arhitecţii peisagişti ştiu unde să plaseze copacii pentru a reduce facturile de energie.
Amplasarea corectă a arborilor sau arbuştilor mari pot micşora vizibil valoarea facturilor la energie.
4. Tot ei vă vor ajuta la includerea unui pavaj permeabil.
Pavajele permeabile pot oferi soluţii pentru prevenirea inundaţiilor sau doar să adăuge frumuseţe teraselor, aleilor şi trotuarelor, reducând în acelaşi timp infiltrarea apelor subterane.
5. Arhitecţii peisagişti proiectează cele mai frumoase grădini tropicale,
…plasându-le în mod corespunzător, lucru care ar putea preîntâmpina inundaţiile sezoniere. Grădinile tropicale creează, de asemenea, un habitat benefic pentru păsări şi insecte.
6. Arhitecţii peisagişti vă vor proiecta şi piscine naturale,
…care, uneori arată ca nişte iazuri, dar oferă şi toate beneficiile unor bazine cu clor, necesitând mai puţine eforturi de întreţinere.
7. Arhitectul peisagist poate concepe sistemul de irigare, drenaj şi iluminat al curţii .
După ce vă decideţi de comun acord asupra proiectului final al grădinii, mai trebuie luate în considerare planul de irigaţii automatizat, apa pluvială şi lămpile de iluminat. Un sistem de irigare incorect instalat nu numai că va costa bani în plus, dar poate ucide toate plantele nou sădite. Supraalimentarea cu apă este o problemă frecventă în multe grădini rezidenţiale, care poate fi evitată prin angajarea unui peisagist.
8. Partea cea mai importantă într-un astfel de proiect este planificarea.
Astfel, expertul stabileşte ordinea executării lucrărilor, termenele de execuţie pentru fiecare etapă şi rezolvă eventualele probleme apărute pe teren. Acesta va evalua zonele cu dificultăţi, precum şi posibilităţile de a crea un plan solid, care să corespundă atât imaginii de ansamblu al peisajului cât şi fiecărui detaliu în parte.
9. Unele grădini necesită, în funcţie de amplasare, mici modificări, lucru care impune obţinerea unor aprobări prealabile.
Proiectele trebuie să fie parafate de un arhitect peisagist, un arhitect sau un inginer profesionist autorizat. O altă situaţie când ar trebui să fie implicat un arhitect peisagist este dacă proprietatea este situată într-o zonă inundabilă sau include zone umede protejate, şi în cazul în care lucrările propuse necesită modificarea căii dreptului public comun. Există reale şanse ca în aceste condiţii speciale reglementările să fie ceva mai stricte şi să aveţi nevoie de semnătura unui specialist în domeniu.
10. Arhitectul peisagist cunoaşte şi respectă standardele de calitate în domeniu şi vă va sprijini în găsirea celor mai bune materiale.
Ar fi nevoie de foarte mult timp petrecut pe internet să găsiţi furnizorii de materiale pentru grădină, să comparaţi preţurile practicate şi mai ales să vă asiguraţi că ceea ce aţi comandat corespunde cu nevoile spaţiului de amenajat. Peisagistul vă poate scuti de toate aceste probleme, întrucât el deja cunoaşte furnizorii de materiale şi poate negocia inclusiv transportul acestora, poate alege dimensiunile şi varietăţile de plante potrivite şi poate verifica cu un ochi de specialist starea de sănătate a plantelor.
11. Puteți solicita doar servicii de consultanță
Reţineţi că dacă sunteţi ceva mai pricepuţi în acest domeniu, creativi, aveţi o imaginaţie bogată şi, ca atare, sunteţi în căutarea doar a câtorva sfaturi sau a unei persoane care să se ocupe exclusiv de întreţinerea grădinii, puteţi chiar apela la închirierea unui astfel de specialist. Fie că v-aţi creat o grădină în adevăratul sens al cuvântului, bine îngrijită, fie că este vorba de un spaţiu luxuriant de divertisment în aer liber cu o terasă de piatră, o bucătărie în aer liber, şi paturi perene colorate, puteţi solicita jumătate din concursul unui arhitect peisagist, care cu siguranţă vă va ajuta să vă păstraţi weekend-urile intacte şi să nu vă murdăriţi pe mâini.
Cum alegem arhitectul peisagist potrivit pentru proiectarea grădinii ?
Angajarea unui arhitect peisagist pentru designul curţii devine tot mai puţin ceva exclusivist. Apar tot mai mulţi ofertanţi pe piaţă, dar odată cu această tendinţă vine şi confuzia sau dificultatea de a alege peisagistul potrivit.
Definiţi parametrii proiectului
Înainte de a începe căutarea unui arhitect peisagist, stabiliţi-vă parametrii proiectului vostru. Abia după ce aveţi o idee clară asupra a ceea ce doriţi, veţi putea să-i transmiteţi acest lucru şi arhitectului peisagist şi, astfel, bazându-vă pe nevoile voastre reale, să-l alegeţi pe cel mai bun. Ce buget aveţi la dispoziţie? Este o altă întrebare care ridică probleme. Ar putea fi o sumă de 5.000 sau 50.000 de lei. Fiţi realişti în privinţa sumei de bani pe care o puteţi aloca proiectului.
Stabiliţi, de asemenea, dacă doriţi ca expertul să se ocupe de o anumită porţiune a grădinii sau de întregul proiect. Util ar fi să faceţi o fotografie aeriană a proprietăţii sau o fotocopie a planului curţii pentru a sublinia o anumită zonă pe care doriţi să vă concentraţi. Fiţi organizaţi şi fixaţi-vă priorităţile! Poate doriţi să creşteţi valoarea proprietăţii, să schimbaţi spaţiul alocat acestui proiect, să vă măriţi familia sau să instalaţi o piscină. Oricare ar fi motivele, faceţi o listă de priorităţi şi puneţi-le la dispoziţia specialistului.
Căutaţi ceea ce vi se potriveşte cu adevărat
Fiţi foarte clari în exprimarea valorilor, astfel încât să puteţi găsi un arhitect peisagist care să vi le împărtăşească sau care să aibă o filosofie similară cu a voastră. Doriţi un proiect cu materiale de lux, plante native şi grădini tolerante la secetă, o grădină cu flori şi plante comestibile sau un spaţiu de joacă pentru copii?
Există un arhitect peisagist care este specializat în fiecare din aceste aspecte, şi cel mai bine ar fi să-l găsiţi pe cel mai potrivit. “Săpaţi” mai adânc şi ajungeţi la rădăcina filosofiilor de design ale arhitecţilor peisagişti uitându-vă atent la modul în care aceştia îşi descriu munca şi portofoliul de activitate. De asemenea, rezervaţi-vă timp pentru vă nota câteva întrebări pentru atunci când veţi întâlni expertul în persoană. Arhitectul peisagist chiar va fi măgulit că v-aţi făcut timp pentru a-i cerceta amănunţit munca, lucru care va ajuta la construirea încrederii reciproce de la bun început.
Configurarea unei consultări iniţiale
Majoritatea arhitecţilor peisagişti vor dori să viziteze proprietatea şi să discute cu voi despre obiectivele şi abordarea proiectului. Această consultare iniţială, sau interviu, dacă vreţi, este de cele mai multe ori gratuită. Şi expertul va dori să vă intervieveze la fel de mult cum doriţi şi voi. Acordaţi o atenţie deosebită modului în care comunicaţi cu el, pentru că veţi colabora îndeaproape. Este un bun ascultător? Vă este uşor să intraţi în contact cu el? Dacă simţiţi că este de încredere şi nu caută să-şi impună punctul de vedere, înseamnă că aţi intrat pe mâini bune.
Mulţi clienţi regretă că se grăbesc la aceste prime întâlniri, pentru că doresc să-şi expună cât mai repede şi pe scurt ideile. Reţineţi, însă, că nu este nevoie să-i explicaţi întregul vostru vis despre cum ar trebui să arate grădina chiar de la bun început şi că întâlnirea iniţială este doar pentru a stabili pur şi simplu dacă vă înţelegeţi, iar pentru arhitectul peisagist este o oportunitate de a-şi face o impresie asupra proprietăţii. Planificarea şi intriga vin mai târziu, după ce semnaţi un contract de prestări servicii.
Printre întrebările care ar trebui să aibă întâietate la o primă întrevedere cu peisagistul ar fi dacă a lucrat la un proiect asemănător cu al vostru, cum urmează să vă taxeze pentru serviciile prestate (pe zi, la sfârşitul proiectului, pe măsură ce termină anumite porţiuni), dacă vă poate pune la dispoziţie referinţele altor clienţi sau care sunt cele mai mari provocări în privinţa proiectului vostru.
Cereţi-i să vă uitaţi împreună peste portofoliu
Proiectele prezentate pe site-urile de specialitate sunt, de obicei, doar o mică selecţie a unui portofoliu de activitate mult mai cuprinzător. Cereţi-i să vină cu mai multe fotografii ale altor proiecte, revizuiţi-le împreună şi puneţi-i întrebări despre tot ce vi se pare mai interesant. Vorbind despre proiectele anterioare este o modalitate foarte bună de a înţelege măsura în care arhitectul peisagist s-a dedicat asupra realizării lor.
NU vă jenaţi să vorbiţi despre bani.
Aceasta este una dintre cele mai importante părţi ale conversaţiei, şi, uneori, oamenii se luptă să găsească cel mai bun mod de a aborda acest subiect. Pur şi simplu înaintaţi-i o sumă pe care doriţi să o alocaţi proiectului. În acest fel arhitectul peisagist va ştii imediat ce vreţi şi vă poate spune dacă planul vostru financiar este posibil sau nu.
Discutaţi pe îndelete despre proiectul vostru
Dacă doriţi să includeţi numai anumite porţiuni ale proprietăţii în proiect sau întregul spaţiu, despre serviciile de proiectare specifice pe care le doriţi, despre fazele proiectului, despre materialele care urmează să fie folosite, despre linii, simetrie, plante, iluminat, despre zona de divertisment, acestea fiind doar câteva dintre aspectele implicate într-o lucrare de o asemenea anvergură. Orice mic amănunt trebuie discutat şi lămurit împreună cu specialistul. Nu vă sfiiţi să cereţi detalii suplimentare despre amplasarea anumitor elemente.
Oricare ar fi viziunea voastră, un arhitect peisagist vă va ajuta, în mod cert, în procesul de construire şi definitivare a peisajului vostru, de la planificarea iniţială, la punerea ei pe hârtie şi până la construcţia în sine.