Cum poți să ai o grădină ideală? Foarte simplu! Îți pui toate dorințele, ideile, pe o foaie și începi căutarea! De ce ai nevoie? De elemente decorative, mobilier, jardiniere, o cișmea, plante, flori și încet, încet îți creezi propria oază de relaxare. Nu e nimic mai minunat decât să îți bei cafeaua în aer liber sau să poți face un grătar alături de familie având intimitatea mult dorită. Deja în capul tău ai multe scenarii, dar hai să vedem de ce trebuie să ții cont când îți amenajezi grădina pentru a nu supraglomera un spațiu mic sau pentru a nu uita elemente care pot transforma o grădină frumoasă într-o grădină ideală.
Sfaturi de amenajare a grădinii :
înainte de a începe, ține cont de spațiul de care dispui, pentru a nu supraaglomera cu multe elemente decorative, stabilește forma grădinii și ai grijă să se asorteze armonios cu stilul arhitectural al casei;
amenajează-ți grădina după stilul dorit: rustic, modern, avangardist, dar nu o decora cu elemente decorative din diferite stiluri care nu au legătura unul cu altul;
alege un mobilier rezistent la intemperii, pentru a-l putea folosi cât mai mult timp;
asigură-te că vei avea o sursă de apă în cadrul spațiului amenajat;
alege plante și flori pentru a înfrumuseța locul, dar documentează-te bine și aspura caracteristicile lor, cum ar fi: la ce sunt sensibile, care sunt dăunătorii lor, ce fel de îngrijiri au nevoie, dacă sunt necesare tratamente speciale, etc;
ține cont și de iluminarea grădinii; poți folosi lampadare, care au și rol fucțional și rol estetic sau orice alt tip de bec;
alege culorile pe care le vei folosi în amenajarea sa, dar niciodată să nu fie mai mult de trei;
creează alei pentru a da impresia de un spațiu mult mai mare decât ai de fapt folosind piatră granulată și rotunjită, scoarță sau garduri, borduri, delimitatoare;
decide tipul și înălțimea gardului, optând între cel din lemn sau fier forjat;
organizază-te bine, gândește atent și planifică cu grijă pentru a putea avea grădina mult dorită.
Cu ce elemente poți amenaja grădina ta ideală. Idei, exemple, recomand ări.
Jardiniere
Folosirea jardinierelor se poate dovedi utilă atunci când se dorește o diversitate de plante, fără a avea senzația unei gradini aglomerate și greu de întreținut. În ciuda unui spațiu cu forme neregulate, jardinierele reușesc să ofere o zonă vegetală generoasă. Pentru exterior, cele mai bune jardiniere sunt cele fabricate din beton compact și omogen obținut prin vibroturnare, datorită rezistenței crescute la cicluri repetate îngheț – dezgheț. Jardinierele din beton sunt confecționate din ciment alb, vopsite și antichizate. Nuanța este aplicată înca din timpul de turnare a betonului în matrice, ceea ce rezultă o mare rezistență la intemperii. Jardinierele metalice sunt confecționate din aluminiu turnat, găurite, vopsite și patinate cu o vopsea specială de exterior, care să reziste la variațile de temperatură și raze.
Grătare
Grătarele de grădină constituie o soluție perfectă pentru petrecerile cu familia și prietenii. Toți care dispun de o grădină sau curte cu siguranță au deja acest accesoriu. Grătarele cele mai recomandate sunt cele confecționate din beton armat, vopsite și antichizate, rezistând intemperiilor, astfel pot fi folosite în oricare anotimp al anului. Având un stil atat modern, cât și rustic, constituie decorațiunea potrivită pentru orice tip de curte sau gradină. Sunt echipate și cu gril prevăzut cu mâner se poate regla pe trei trepte de înălțime, între jar și preparat, în funcție de necesarul de caldură. Pot fi utilizate atât pentru prepararea mâncărurilor pe grătar cât și la ceaun. Grătarele acestea sunt solide, rezistente la variațiile de temperatură și umiditate și se amplasează pe o suprafață netedă, fără denivelări.
Cișmele și fântâni arteziene
O cișmea sau o fântână arteziană poate fi o soluția ideală pentru a aduce un plus de eleganță și rafinament, dar și pentru a întregi și modela după placul și viziunea voastră. În plus o cișmea sau o fântână arteziană are un dublu beneficiu: cel funcțional și cel estetic. Cele mai recomandate cișmele sunt cele din ciment pentru că sunt anti-îngheț, antichizate și acoperite cu lac cu protecție UV rezistent la apă. De ce să optați pentru o fântână arteziană? Pentru că ea devine punctul de atracție al vizitatorilor și completează frumusețea grădinii alături de plante sau alte accesorii și cu ajutorul ei puteți construi un spațiu de relaxare dorit de toți, înconjurând-o de flori și verdeață.
Mobilier
Cum să îți alege mobilierul de grădină potrivit? Am pregătit niște criterii pentru tine, care te vor ajuta să faci alegerea cea mai bună. În primul rând ai în vedere spațiul disponibil . Nu trebuie să supraestimezi necesarul de mobilier din prea mult entusiasm și să cumperi prea multe lucruri pe care nu ai unde sa le pui sau să aglomerezi grădina cu prea mult mobilier.
Important e și confortul, nu doar designul . Nu alege doar pe baza designului și asigură-te că ai putea sta cel puțin 30 de minute în fiecare scaun. Sigur îți place să petreci timp afară așa că asigură-te că ai tot confortul necesar pentru a sta ore în șir în grădina ta. Un mobilier ușor de întreținut , e ideal de achiziționat . Cele mai recomandate materialele folosite pentru construcție sunt metalul (aluminiul) și cimentul. Au rezistență sporită la razele ultraviolete (protecție UV) și la intemperii, făcând față ciclurilor repetate îngheț-dezgheț.
Lampadare
Lampadarele sunt minunate pentru grădina sau curtea ta atât din punct de vedere estetic, adăugând un aer elegant și sofisticat, cât și din punct de vedere funcțional, putând să pui în evidență orice loc din grădina ta sau să îți amenajezi un colț în care să citești cu drag la apus de seară. Oferta de pe piață dispune de o diversitate de culori, forme, dimensiuni și cu siguranță vei găsi ceea ce cauți pentru a face din grădina ta, ceea ce ai visat. Sunt recomandate cele reziste la intemperii, făcute din ciment alb și antichizate.
Scoarță, piatră granulată decorative și delimitatoare
Scoarța este perfectă pentru grădina ta dacă dorești să pui un plus de culoare. În fucție de ceea ce îți dorești poți alege scoarță de pin rotunjită sau scoarță decorativă colorată: maro, roșu, galben, portocaliu.
Pietrele decorative pentru grădini vin în mai multe culori și forme. Pe piață poți găsi: lespezi. piatră brută, piatră rotunjită, piatră granulată. Cu ajutorul lor îți poți îndeplini cele mai îndrăznețe idei în grădina ta. Piatra mare de gradină se poate alătura pietrelor mici sub forma unor alei practicabile. Cand amenajăm o grădină, în primul rând trebuie să ne gândim cum asociem din punct de vedere cromatic pietrele. Trebuie să gândim felul în care aceste pietre, mai mari sau mici, se potrivesc cu restul plantelor și cu exteriorul casei. În acest caz, marele avantaj al pietrelor naturale de grădina este ca ele se asortează perfect cu nuanțele si texturile placărilor exterioare ale caselor.
Delimitatoarele de plastic sunt o alternativă foarte bună, sunt rezistente și foarte ușor de montat, organizând grădina dumneavoastră fără prea mult efort Ele se pot fixa cu cuie de plastic , asigurând astfel rezistența. Costul delimitatoarelor este relativ mic și nu necesită întreținere. Pot fi folosite ca atare sau secționate pentru a obține forma dorită, montarea fiind ușoară și la îndemâna oricărui pasionat.
Gardurile din plastic sunt o alternativă la fel de bună, folosite tot pentru delimitarea plantelor în amenajarea grădinii dumneavoastră. Fixarea în pământ se face cu ajutorul unor țepuse metalice, ușore de manevrat și necesare pentru a asigura rezistența gardului. Gardurile de plastic sunt o soluție mai bună, mai rezistentă și ieftină față de gardurile de lemn. O alternativă mai elegantă este reprezentantă de imitația de Rattan , gardul de rattan fiind exotic în formă și culoare, rezistent și confortabil, ideal pentru fi folosit ca delimitator în grădina ta. Este confecționat din plastic și îl gășiți în diferite culori: alb. negru, maro, gri, antracit.
Folosind toate aceste elemente cum poți organiza o grădină frumoasă? Începi cu scoarța și piatra granulată, pe care le poți folosi în nenumerate feluri, departajându-le cu delimitatoare, urmează jardinierele care înfrumusețează locul, apoi alegi un set de mobilier, un grătar, o cișmea și câteva lampadare.
Vezi cât e de ușor să îți organizezi o grădină frumoasă? Trebuie doar să te documentezi bine, să planifici atent și să alegi produse de cea mai bună calitate.