Fie că ne plac trandafirii albi, roşii, galbeni sau trandafirii căţărători trebuie să ştim când, cum se plantează, unde este bine să îi plantăm şi cum să-i îngrijim pentru a avea flori frumoase şi sănătoase.
Trandafirii sunt printre cele mai populare şi mai iubite flori de grădină. Dacă sunt îngrijiţi corespunzător, aceştia ne oferă foarte multe flori, frumos colorate şi parfumate. Cei cărora le place să-și petreacă timpul în grădină ştiu că îngrijirea trandafirilor poate fi un hobby plin de satisfacții.
Culoarea și parfumul trandafirilor au făcut ca aceştia să fie iubiţi de grădinari. Simbol al iubirii, purităţii, sincerităţii timp de secole, trandafirii sunt flori romantice şi voluptoase, cu petalele lor vopsite în culori fermecătoare.
Există un trandafir potrivit pentru fiecare loc din grădina dumneavoastră care să ofere farmec şi strălucire: fie o specie căţărată peste un gard, peste un șopron, fie alt soi plantat într-o roabă sau o tufă de parfum şi culoare, aliniată de-a lungul unui drum de acces. Trandafirii au fost cultivaţi din vechi timpuri, iar interesul crescut şi o plantarea pe scară largă s-a înregistrat de la începutul secolului al XVIII-lea. În timpurile noastre aproape că nu există grădină fără trandafiri.
Plantarea trandafirilor
Plantarea trandafirilor este un mod plăcut şi distractiv de a adăuga culoare, parfum şi frumuseţe grădinii dumneavoastră. Deşi poate părea o sarcină dificilă pentru grădinarii începători, de fapt, plantarea este un proces foarte simplu. Veţi descoperi în continuare informaţii şi instrucțiuni necesare despre cum să începeţi plantarea şi îngrijirea trandafirilor pentru înfrumuseţarea grădinii.
Alegerea locului
Alegeți un loc însorit pe tot parcusul zilei. Dacă nu există un astfel de loc, alegeţi locurile care sunt însorite în prima parte a zilei, şi alegeţi să-i plantaţi în partea de est.
Evitați plantarea în locuri înguste, în gazon, lângă bazine cu apă sau iazuri. Terenul mlăştinos poate să expună planta la boli, ciuperci şi putrezirea rădăcinilor.
Prepararea solului
PH-ul solului poate fi testat şi, bineînţeles, controlat: pentru a îmbunătaţi un sol acid puteţi adăuga var iar pentru a scădea PH-ul solului se adaugă sulf. Nu trebuie adăugat prea mult var sau sulf pentru a nu afecta plantele.
În afară de var sau sulf, va trebui să adăugaţi aproximativ 5 cm de muşchi de turbă şi compost pentru a obţine un sol bun pentru plantarea trandafirilor în grădină. Muşchii de turbă ajută la drenarea solului argilos şi la menţinerea umidităţii în solurilor nisipoase oferind o bază solidă pentru plantare.
Locul ales trebuie săpat până la 30 de cm, aceasta fiind adâncimea optimă pentru o bună prindere şi dezvoltare a rădăcinilor.
Aveţi în vedere tratarea întregului pat, nu doar a locului ales pentru plantare. În cazul în care nu luaţi în calcul pregătirea întregului teren şi veţi alege să îmbunătăţiţi doar locul în care plantaţi trandafirii, limitaţi de fapt creşterea rădăcinilor, iar terenul nu se va drena.
Alegerea trandafirilor
În ţara noastră există câteva zone climatice diferenţiate de temperaturile medii anuale. Comercianţii de trandafiri vă pot spune ce trandafiri rezistă şi infloresc cel mai bine în zona dumneavoastră şi vă pot face recomandări.
Este recomandată alegerea soiurilor care necesită o întreţinere redusă, rezistente la boli şi astfel chiar şi un grădinar începător poate avea trandafiri frumoşi. Există mai multe soiuri bune pentru pasionaţii de gradinărit care nu sunt foarte pretenţioaase şi nu necesită multă muncă.
Plantarea
Momentul plantării trandafirilor cu rădăcini nude începe odată cu intrarea în repaus a vegetaţiei, toamna, în lunile octombrie, noiembrie sau primăvara, înaintea pornirii vegetaţiei, în lunile martie şi aprilie . Trandafirii cu rădăcinile învelite de pamânt pot fi plantaţi în orice perioadă a anului, după o pregătire prealabilă a patului.
Modul de plantare diferă. În cazul trandafirilor cu rădăcinile goale care sunt expediaţi și vânduţi fără a fi plantaţi în sol, plantarea ar trebui făcută după ce sunt înmuiate rădăcinile într-o găleată de apă timp de o zi sau peste noapte, pentru a le hidrata și pentru a începe să tragă în sus umiditate. Trandafirii cu rădăcinile goale sunt de obicei mai ieftini comparativ cu trandafirii în ghiveci, care vin într-un recipient cu pământ și sunt gata pentru a fi plantaţi imediat ce ajungeţi cu ei în grădină, dacă solul este pregătit.
Acum, că avem trandafirii, suntem gata pentru plantarea lor. Săpăm o groapă care trebuie să fie puţin mai mare decât coroana rădăcinilor. Se recomandă gropi de aproximativ 40/40 de cm. Trandafirii cu rădăcinile goale trebuie trataţi cu mai multă grijă: după ce îi puneţi în gaură umpleţi groapa cu pământ cu grijă pentru a nu afecta radăcinile, acestea fiind sensibile. Cei care vin în ghiveci trebuie scoşi din vasul respectiv şi verificaţi dacă există rădăcini încâlcite. Dacă da, descâlciţi-le şi apoi fixaţi-i în gaura săpată.
Udarea solului
Nu există reguli stricte care să spună cu câtă apă să udaţi trandafirii şi în cât timp. Aceasta depinde de condițiile de sol. Solurile argiloase ar putea necesita udarea trandafirilor odată pe săptămână, dar dacă solul este uscat în interior, între 10 şi 15 cm sub suprafaţă, atunci este nevoie de o udare mai frecventă. Partea superioară a solului se usucă repede, aşa că trebuie să vedeţi ce se întâmplă mai adânc. Păstrați solul umed, dar nu ud leoarcă.
Udaţi toată zona în jurul trandafirilor, astfel rădăcinile se vor ramifica. La început, verificați solul în fiecare zi, apoi o dată la două zile. Ar trebui să ajungeţi la punctul în care să udaţi plantele o dată pe săptămână, sau dacă este cald și uscat, de două ori pe săptămână. Scopul este acela de a avea un sol mai uscat la suprafaţă, astfel încât rădăcinile să meargă adânc în pământ pentru apă.
Îngrijirea trandafirilor
Tratarea solului
Se recomandă un îngrășământ cu azot cu eliberare lentă pentru a „hrăni“ trandafirii. Acesta ar trebui aplicat primăvara. Astfel, dacă aveți parte de o vară fierbinte, secetoasă, nu veţi arde plantele cu acest îngrășământ. Aplicarea de îngrăşământ pe timpul verii la plantele înflorite poate dăuna trandafirilor. Ei nu au nevoie de o fertilizare suplimentară.
Mulcirea trandafirilor
Mulcirea este o lucrare ce presupune acoperirea solului cu un strat din diverse materiale organice şi nu numai. Operaţiunea de mulcire oferă numeroase avantaje şi reduce timpul necesar îngrijirii plantelor. Mulcirea se realizează folosind materiale ca: agrotextil (este un material ţesut din fâşii de folie de polipropilenă, pigmentat şi stabilizat UV, care ajută la pătrunderea apei în sol şi menţine umiditatea acestuia prin reducerea evaporării pe parcursul perioadelor uscate), scoarţă de copac, paie, ace de brad sau de pin uscate, ramuri tocate şi altele. Pe lângă faptul că reţine umezeala în sol, stratul de mulci poate oferi grădinii un aspect atractiv.
Evitați să îngropaţi planta sub mulci. Tulpinile trebuie să fie deasupra solului şi nu trebuie acoperite.
Combaterea bolilor şi dăunatorilor
În general trandafirii nu sunt aşa sensibili la boli dar, în anumite condiţii, datorită unor factori ce ţin de climă şi de mediu, aceştia se pot îmbolnăvi. Printre cele mai cunoscute boli ale trandafirilor se află Pătarea neagră a frunzelor, Făinarea, Rugina şi Mana. Acestea se tratează cu produse fungicide şi pesticide.
Cei mai întâlniţi dăunatori sunt Păduchii, Puricii, Păianjenii, Viermii şi Omizile. Aceștia atacă toate organele plantei, frunzele, lăstarii şi florile îmbobocite. Aceşti dăunatori sunt îndepărtaţi cu ajutorul insecticidelor.
Tăierea trandafirilor
Pentru primul şi al doilea an evitaţi tăierea trandafirilor. Aceştia au nevoie de ramuri şi frunze pentru o devoltare solidă. Chiar dacă se spune că tăind planta îmbogăţeşti cu o treime coroana acesteia, în primii doi ani nu este valabil acest sfat.
Totuşi, există şi excepţii. Se recomandă tăierea ramurilor rupte, care au crescut greșit sau care sunt prea lungi.
Tăierea trandafirilor se realizează primăvara, în lunile martie-aprilie, atunci când mugurii sunt vizibili, încep să se umfle, dar vegetaţia înca nu este pornită.
Tăierea trandafirilor după doi, trei ani de la plantare se face pentru a le da forma dorită şi pentru eliminarea ramurilor moarte, deteriorate, bolnave, astfel ca planta să beneficieze de lumină şi de o mai bună aerisire. Reducem astfel riscul îmbolnăvirilor şi favorizăm dezvoltarea plantei care va avea o înflorire mai bogată.
Tăierea se efectuează la un unghi de 45 de grade mai departe de mugure. Se are în vedere tăierea ramurilor cu o grosime mai mică decât a unui creion şi scurtarea ramurilor anuale la o lungime între 12 şi 24 de cm. Se ţine cont de vigoarea ramurilor. Astfel, cele cu un diamentru mai mic vor fi tăiate mai scurt iar cele cu un diametru mai mare vor fi tăiate mai lung.
Numărul lăstarilor anuali păstraţi poate fi între 4 şi 8. Conform altei metode, se elimină o treime din numărul lăstarilor anuali. Prin tăiere urmărim eliminarea ramurilor mai bătrâne de doi ani, uscate, rupte, care sunt mai puţin dezvoltate şi a ramurilor bolnave.
Tăierea trandafirilor cățărători sau târâtori se recomandă a se efectua la doi-trei ani şi atunci când este necesar controlul lor.
Se fac tăieri şi în perioada vegetaţiei, eliminând câteva tulpini pentru aerisirea tufei, pentru prevenirea îmbolnăvirilor sau pentru a fi oferiţi sau puşi în apă pentru înfrumuseţarea locuinţelor.
Ultima tăiere şi curăţarea trandafirilor se realizează toamna, în luna octombrie, când se vor tăia toate florile pentru ca planta să se fortifice si să aibă o înflorire bogată şi anul următor.