La începutul anului 2020, o familie cu doi copii a hotărât să se mute într-o locuință mai spațioasă și a cumpărat un apartament cu patru camere din Emerald Residence, din zona Lacul Tei a Capitalei. L-a amenajat în plină pandemie, cu piese de design și finisaje luxury.
În ianuarie 2020, o tânără familie de oameni de afaceri bucureșteni, cu o fetiță (șase ani) și un băiețel (opt ani), a hotărât să se mute de la două la patru camere, din dorința de a avea mai mult spațiu. Nu au vrut însă ca schimbarea să fie de amploare, așa că cei doi soți și-au cumpărat un apartament de patru camere (130 metri pătrați) fix în blocul în care locuiau, situat în ansamblul Emerald Residence, din zona Lacul Tei.
Arhitecta Anca Ivan, de la Simetrica Design , a coordonat proiectul de amenajare. Au pornit lucrările de amenajare la începutul anului 2020, când a izbucnit și pandemia Covid-19, așa că au avut parte întârzieri cu mulți furnizori. Și de calculaseră că întregul proces de amenajare va dura opt luni, a ajuns să depășească un an de zile.
A început cu schimbarea tuturor finisajelor și a terminat cu recompartimentarea a două zone: bucătăria, pe care a mărit-o prin desființarea băii de la parter, și dormitorul matrimonial, pe care l-a extins după ce a desființat cămara din imediata apropiere.
„Am creat o amenajare modernă cu influențe industriale, un trademark pentru Simetrica Design. Am avut și avantajul de a lucra cu brand-uri mari, precum Vistosi , Samoa, Grok , Bonaldo, Boconcept și Connubia , visul oricărui arhitect”, spune Anca.
Livingul este separat parțial de dining printr-un perete de accent, finisat cu lavabilă Benjamin Moore și continuat cu un riflaj din lemn. Pe peretele ăsta a pus piesa spre care se orientează canapeaua Boconcept și două fotolii Bonaldo, televizorul.
În spatele peretelui cu televizor e zona de dining. Deasupra mesei sunt trei corpuri de iluminat cu aer industrial, din portofoliul brandului high-end Grok . Pentru definitivarea încăperii, Anca a îmbrăcat integral unul dintre pereți cu o bibliotecă din MDF. Parte a mobilei din zona de zi este cumpărată de la Settimo și Tuscany House .
În bucătărie a amenajat o zonă de luat masa, cu o banchetă din lemn, cu tapițerie textilă. Proprietarii și-au dorit o banchetă în loc de scaune, căci e mult mai confortabilă și creează un spațiu mai cald. În rest, o sticlă colorată plachează peretele cu frontul de lucru, dă accentul de culoare și înviorează spațiul. Mobilierul din MDF e lucrat pe comandă la Ixina și dispune atât de un sistem automatizat pentru deschiderea ușilor, cât și de un sistem de iluminat integrat în corpurile suspendate și în zona mânerelor.
Au păstrat culorile pentru dormitoare și băi
Dormitoarele, unul matrimonial și două ale copiilor, sunt spații luminoase și colorate. În dormitorul cuplului, culoarea vine din tapetul cu pattern vegetal. În dormitorul fetei, patul e roz pudrat și are tăblia în aceeași nuanță, iar unul dintre pereți este îmbrăcat în tapet cu roșu și roz. În camera băiatului, centrul de atracție este peretele turcoaz, pe care e o bibliotecă sub forma unui copac, lucrată pe comandă la Settimo, din MDF.
Cele două băi au fost abordate diferit de Anca, într-o manieră jucăușă. De exemplu, în baia copiilor, arhitecta a finisat tavanul cu tapet colorat, spre încântarea celor mici. Tapetul este marca Murals Wallpaper, un furnizor din Marea Britanie care vine pe piață cu o gamă largă de printuri și texturi.
În baia adulților, Anca a folosit ceramică cu textură de ciment, placări de lemn și ceramică ce imită marmura albă, într-o combinație modernă, pe placul proprietarilor. Totul este animat de inserția de mușchi stabilizați, ce aduce un aer fresh amenajării.
Ceramica a fost cumpărată integral de la Delta Studio și a costat între 100 și 200 lei/metru pătrat. Anca folosește mereu (și recomandă) ceramica porțelanată și rectificată, pentru aspectul ei modern și „îngrijit”. Vopseaua lavabilă și decorativă e Benjamin Moore , brand pe care arhitecta îl preferă pentru varietatea produselor din portofoliu.
Tips&tricks pentru amenajare de la Simetrica Design
Folosiți cu încredere încălzirea în pardoseală. Asigură extra-confort și ați fi surprinși cât contează pentru mobilarea unui spațiu lipsa unui calorifer pe perete.
Integrați cel puțin o piesă de design în amenajare , în funcție de bugetul disponibil, iar imaginea finală a amenajării va avea un nivel ridicat.
Lucrați cu echipe de ingineri. Deși am cunoscut și meșteri foarte buni, un coordonator de șantier este important mai ales pentru proiectele high-end.
Folosiți mereu finisaje de bună calitate , căci nu e nevoie să le schimbați des.
Jucați-vă pe cât posibil cu scafele-LED și iluminatul integrat în mobilier. Veți obține diverse zone de interes.