Cum amenajați o grădină cu flori anuale?

Cum amenajați o grădină cu flori anuale?

Ați optat deja pentru amenajarea unei grădini cu flori anuale? O alegere minunată! Este cea mai bună opțiune pentru a rezolva micile – sau marile – probleme de „imagine” a grădinii. Înfloresc încontinuu. În plus, pot umple golurile dintre plantele perene, dau foarte multă culoare și, în plus, puteți umple tot sezonul vazele cu flori proaspăt culese.

Anualele pot fi plantate în paturile amenajate ale florilor perene cu bulbi cu înflorire timpurie. Pot fi transplantate sau sădite direct în pământ imediat după ce florile lalelelor sau narcisele au trecut. Pot fi de asemenea plantate în fața sau în jurul tufișurilor cu flori pentru a menține interesul vizual asupra zonei o perioadă cât mai îndelungată.

Dacă doriți această grădină doar pentru a vă bucura zilnic de florile tăiate și de interioare vesele, atunci vă sfătuim să dedicați o zonă anume florilor anuale, încercând să păstrați peisajul general al grădinii.

Organizarea straturilor de flori

Pentru a face straturile sau paturile de flori anuale mai atractive, sfatul nostru este să definiți bordurile acestora în linii curbe. Apoi, ideea este de a planta florile în „grămezi” bine stabilite, care să se topească vizual unele în altele, ca mici cascade colorate de flori. Modelul din imaginea de mai jos vă ajută în stabilirea zonelor.

Când straturile de flori anuale includ și plante perene, cel mai simplu este să le grupați pe fiecare astfel încât să le administrați mai ușor. Creșteți înălțimea grădinii gradual, plantând florile mai mici în față, iar cele mai înalte în spate.

Adâncimea stratului de flori trebuie să fie de cel puțin 1 metru, dar nu mai mult de 1,5 metri pentru a avea acces la toate plantele și a lucra ușor. Dacă chiar este nevoie să amenajați un strat mai adânc, atunci asigurați-vă dinainte accesul la plante cu alei definite sau pietre amplasate special pentru aceasta.

Pentru a crea efectul dorit, fiecare „grămadă” de flori – cum am numit-o noi – sau tufă trebuie să fie suficient de mare pentru a fi distinsă de la distanță. Folosiți culorile calde (roșu, portocaliu, galben) în mase mai mici, pentru a le subordona celorlalte. Folosiți culorile reci (albastru, violet, verde) în mase mai mari, în contrast cu culorile calde.

Roata culorilor din imaginea de mai jos vă ajută să înțelegeți mai bine culorile și modul în care să le combinați.

Fiecărei culori reci i se opune o culoare caldă, plasată pe partea opusă a roții. Cele două culori se numesc complementare și asigură un contrast puternic în combinație.

Culorile alăturate sunt analoage și asigură o tranziție mai subtilă de culoare. Dacă nu doriți accente puternice de culoare în grădină, folosiți combinațiile analoage pentru eleganță.

Culorile creează stări de spirit. Cele calde înveselesc și stimulează în timp ce culorile reci relaxează privitorul. Astfel, folosiți culorile reci pentru zonele de odihnă și relaxare din grădină și apelați la culorile calde pentru evidențierea anumitor zone și crearea peisajelor deosebite. Veți găsi câteva exemple în imaginile următoare de alăturare a tipurilor de flori în funcție de culoare și dimensiune. Nu uitați, indiferent de alegerile pe care le faceți în privința florilor, cele mai atractive amenajări au în partea din spate un fundal neutru – un gard viu, tufișuri sau sau arbuști mai înalți (vezi prima figură).

Sădirea florilor în interior

Multe flori anuale se dezvoltă mai bine în cazul în care au fost sădite în interior și ulterior au fost tranplantate în grădină. Aici trebuie să cunoașteți pentru fiecare plantă perioada – numărul zilelor – de la însămânțare până la înflorire. Câteva informații generale găsiți în tabelul din final.

Mulţi oameni sădesc florile prea devreme şi la transplantare acestea sunt prea dezvoltate, ceea ce poate duce la apariția unor boli cauzate de un nivel prea scăzut de lumină, umiditate etc. Montarea unui ventilator electric care să sufle peste plante face ca acestea sa devină mai dese. Trebuie să coordonaţi data semănatului cu data ultimului îngheţ, facând o medie a ultimilor ani. Trebuie sa ţineţi cont şi de perioada proprice pentru fiecare tip de floare.

Pentru plantarea la interior, formaţi un sol din amestec care să conţina 50% sol argilos, 25% muşchi de turbă, 25% nisip spălat şi sunteţi gata pentru însămânţare. Specialiştii spun că acest sol poate fi sterilizat prin punerea lui în tăvi şi introducerea într-un cuptor în care acesta să atingă temperatura de 80 de grade Celsius sau într-un cuptor cu microunde.

Seminţele se seamănă pe suprafaţa dorită şi se acoperă cu un strat de sol de două ori mai mare decât diametrul lor. Ataşaţi etichete pentru a putea identifica plantele. Acoperiți straturile însămânțate cu o folie de plastic pentru a menține o umiditate relativ ridicată și cu ziar pe aproximativ o jumătate din suprafaţa însămânţată în cazul în care răsadurile sunt plasate în bătaia directă a soarelui. Pentru cele mai multe seminţe temperatura potrivită pentru germinare este cuprinsă între 10 şi 26 de grade Celsius. După ce seminţele încolţesc, înlăturaţi ziarul.

Udarea ghivecelor se face cu mare grijă prin plasarea de tăvi sub acestea în care se pune apă, pentru a pemite acesteia să se deplaseze de jos în sus prin sol. Udarea de sus poate deteriora seminţele fine sau răsadurile mici.

Mutaţi răsadurile în ghivece individuale când acestea au ajuns la stadiu de două-trei frunze. Este recomandat ca aceste ghivece să fie ţinute în sere sau în locuri mai calde. Poate fi o încăpere cu ferestrele orientate spre sud dacă nu aveţi alte posibilităţi. Înainte de a fi transplantate în grădină vă recomandăm să expuneţi treptat plantele la condiţiile de exterior, în nopţile mai reci, timp de o săptămână sau două.

Plantarea direct în grădină

Cele mai multe plante anuale nu au nevoie de un sol foarte bogat, dar au nevoie de o cantitate adecvată de nutrienţi. Pentru fertilizarea solului, puteţi folosi materii organice ca muşchii de turbă sau gunoiul de grajd bine putrezit. Atenţie mare la fertilizarea solului! Acesta determină modul în care se vor dezvolta plantele. De asemenea, PH-ul solului trebuie să fie între 6,5 şi 7,5.

Plantaţi florile în aer liber într-o după-amiază noroasă, când solul este umed pentru a evita producerea șocului de transplant. Spațierea plantelor depinde de specie. Plantaţi speciile mari de Zinnia la 45 de cm distanță, în timp ce alte plante, cum e Alyssum, au nevoie doar de 15 cm.

Florile anuale plantate direct în grădină vor trebui rărite pentru evitarea supraaglomerării și pentru păstrarea spațiului necesar dezvoltării sănătoase a plantei. În cazul în care nu veţi ţine cont de aceasta, plantele vor deveni subţiri, firave şi nu vor avea prea multe flori.

Sugestie de aranjament cu flori anuale

Rând/Înălţime

CuloareSoare

Umbră

A  (45 cm)

Galbene

Gălbenele

Zinnia

Mimulus

Callistephus (Ochiul boului)

Cosmos (Mărăriţa)

Albastre

 Delphinium (Nemţişor)

Verbena

Scabiosa

 Nu-mă-uita

Lupin

Verbena

Albe

 Nicotiana (Regina nopţii)

Lavanda albă

Zinnia

 Impatiens (Sporul casei)

Centaurea moschata

Roşii

 Celosia (Creasta cocoşului)

Zinnia

 Celosia (Creasta cocoşului)

Tanacetum coccineum (margarete colorate)

Verbena

B  (30cm)

Albastre

 Ageratum

Albăstrea

Petunia

Salvia

 Campanula

Petunia

Albe

Matthiola (Micsandra)

Phlox (Brumărele)

Dimorphotheca (Margarete africane)

Begonia semperflorens (Begonia cerată)

Roz

 Phlox (Brumărele)

Petunia

Zinnia

Begonia semperflorens (Begonia cerată)

C  (20 cm)

Albe

 Alyssum

Petunia

 Lobelia

Dianthus (Garofiţa)

Alyssum

Roz

Verbena

 Portulaca (Floare de piatră)

Panseluţă

 Dianthus (Garofiţa)

Impatiens (Sporul casei)

Albastre

 Ageratum

Lobelia

Panseluţă

Panseluţă

Lobelia

Portulaca (Floare de piatră)

Galbene

 Gălbenele

Panseluţă

 Panseluţă

Tunderea/Ciupirea

Unele flori anuale trebuie „ajutate” în timpul procesului de transplantare, prin ruperea vârfurilor formate. Ciupirea face să crească numărul florilor și îndesește plantă. Ageratum, Browallia, Gălbenelele, Crizantemele, Petunia, Phlox, Verbena sau Verbina, Gura Leului și Zinnia toate vor beneficia din plin după această operațiune. NU ciupiți Impatiens (sporul casei), Creasta cocoșului sau macii.

Îngrijirea grădinii

Este important cum le udăm şi ce substanţe nutritive folosim pentru ca florile să răzbată în faţa buruienilor. Un strat fin de scoarță de copac va reduce concurenţa buruienilor şi va contribui la păstrarea umiditaţii în sol. De asemenea, va proteja solul de temperaturile mai scăzute sau mai ridicate. Udarea plantelor mai rar, cu apă din abundenţă, este de preferat în loculul udărilor repetate cu apă mai puţină. Cel puţin 15 centimetri din sol ar trebui menţinuţi răcoroşi și umezi. În timpul înfloririi este de preferat irigarea, udarea lor prin picurare pentru că jetul de apă poate determina ruperea florilor. Înlăturaţi florile veştejite, moarte şi adaugaţi fertilizant solului pentru a prelungi perioada de înflorire.

Curățarea terenului din grădină

Toamna, după primul îngheț, toate plantele anuale trebuie scoase din sol. Astfel reduceţi șansele ca bolile sau alte organisme nedorite care au rezistat să se transmită și în sezonul următor. Îndepărtarea plantelor lasă un sol curat, gata pentru plantarea de primăvară. Dacă doriți, puteți adăuga materie organică, în timpul săpatului de toamnă.

Anuale care se reînsămânţează singure

Există flori anuale care se pot re-însămânța. Dacă doriţi să se întâmple acest lucru, lăsaţi plantele la locul lor până le cad seminţele şi abia apoi îndepărtaţi tulpinele și frunzele. Sunt unele specii care se înmulţesc sigure şi răsar din nou prin reînsămânțare proprie scuturându-şi seminţele: Browallia, Coreopsis, Albăstrea, Cosmos, Gypsophila (Floarea miresei), Petunia și Alyssum sunt câteva specii care pot apărea anul următor în grădina ta prin reînsămânțare naturală.


Leave a comment