Sunt stiluri foarte diferite pe care le puteți lua în considerare atunci când construiţi propria grădină de legume. Alegerea trebuie să se bazeze în primul rând pe nevoile fiecăruia, pe tipul de legume pe care doriţi să le cultivaţi şi pe spaţiul disponibil.
Prezentăm în continuare cele mai întâlnite stiluri, cu avantaje şi dezavantaje pentru fiecare, pentru a vă ajuta în luarea unei decizii, dar înainte de toate sunt câteva aspecte pe care trebuie să le luaţi în calcul:
Cum vreţi să arate grădina?
Pe lângă utilitate, ce aspect să aibă grădina? Vreţi să fie flori intercalate între straturi sau vreţi un pat cu un anumit tip de legume? Atractivitatea este un atribut al satisfacţiei pe care o veţi avea ca grădinar.
Abilităţile fizice
Cât de agil sunteţi? Puteţi îngenunchia în grădină? Sau aveți nevoie de o grădină mai ușor accesibilă, cum ar fi o grădină verticală sau un pat ridicat pentru a evita durerile de spate și problemele la genunchi? Luați în considerare condiția fizică pe care o aveți!
Spaţiul
Cât spațiu aveți? Dacă locuiți într-un apartament, s-ar putea să încercați grădinăritul în container. Containerul în gădinărit este orice recipient mic, închis și, de obicei, portabil: poate fi un coș, o oală, o cutie, un ghiveci, un butoi… depinde de imaginația fiecăruia.
Nu contează de fapt cât de mult spațiu aveți. Ideea este de exploatare optimă a lui și atâta vreme cât există puțin pământ, apă, soare și câteva unelte specifice înseamnă că puteți grădinări.
Timpul
Cât timp doriți să vă petreceți în grădină? Dacă nu sunteți sigur, începeți cu o grădină mică și o puteți extinde apoi în funcție de necesități. Managementul timpului este important, deoarece grădinăritul vă solicită din acest punct de vedere.
1. Grădina clasică, direct în pământ
Plantarea se face în solul existent. Reprezintă grădinăritul clasic și este potrivit pentru majoritatea tipurilor de plante. Nu necesită o întreținere specială, iar investițiile inițiale sunt minime. Important este ca solul superficial să fie de calitate (60 cm adâncime), să fie drenat eficient și să fie curățat de rădăcinile copacilor din apropiere pentru dezvoltarea optimă a plantelor.
Pro
Cel mai simplu stilul de grădinărit – plantele se dezvoltă foarte bine în aceste sisteme.
Solul poate fi îmbunătățit în timp.
Cost scăzut.
Contra
Condiția fizică și agilitatea sunt absolut necesare pentru activitățile specifice: săpat, plivit etc.
Terasarea este necesară terenurile în pantă
2. Grădina cu paturi înălțate
Aceasta este o formă de grădinărit, în care se creează paturi deasupra nivelului solului. Acestea pot avea diverse forme, delimitate de borduri din lemn, piatră sau beton.
Varianta este optimă pentru grădinăritul pe beton sau pe un sol nefavorabil (mocirlos), dar trebuie ținut cont de adâncimea solului fertil de 60 cm.
Plantele sunt mai apropiate decât la grădina clasică. Spațierea lor este de așa natură ca atunci când ajung la maturitate, ele creează un microclimat în care creșterea buruienilor este suprimată, iar umiditatea este conservată.
Au multe beneficii: extind sezonul de cultivare, pot reduce buruienile, dacă sunt proiectate și plantate în mod corespunzător, sunt foarte productive.
Având în vedere că grădinarul nu calcă pe solul plantat, acesta nu este compactat și rădăcinile se dezvoltă mai ușor.
Paturile necesită investiții iniţiale și abilități de constructor. Din cauza înălţimii lor, plantele sunt mai expuse la lumea exterioară şi mai vulnerabile.
Pro
Stilul cel mai accesibil de grădinărit, avantajos pentru grădinari și pentru plante deopotrivă.
Mai puține buruieni.
Aspect mai “ordonat” al grădinii.
Contra
Investiții mai mari pentru unelte, materiale și sol.
Sunt necesare abilități și cunoștințe de tâmplărie.
Plantele sunt mai expuse.
3. Grădina-lasagna
Acesta este un tip de gradină înălțată, construită pe suprafața solului existent din mai multe straturi de materiale organice. De aici și denumirea de lasagna. Materialele pot varia, dar includ, de obicei cartoane, gunoi de grajd, paie, deșeuri verzi și compost. Acest tip de gradină este ideal dacă solul nu este potrivit pentru grădinărit.
Grădina Lasagna este de fapt un strat de sol ridicat deasupra solului original.
Pro
Plantele prosperă în aceste grădini.
Îmbunătățește solul existent.
Este mai puțin de săpat față de grădina clasică și mai accesibil.
Costuri reduse dacă aveți acces la o deșeuri verzi sau alte materiale organice.
Contra
Aspect dezordonat, neîngrijit.
Solul poate fi dispersat în timpul ploilor torențiale.
4. Grădina în containere
Se poate să aveți o grădină foarte productivă, chiar dacă nu aveți un petic de pământ. Grădinile în containere sunt ideale pentru apartamente, deoarece se bazează exclusiv pe culturi în vase, ghivece și alte recipiente mici. Tot aici sunt incluse și grădinile verticale sau pereții verzi care se creează prin dispunerea pe verticală a recipientelor (includem aici și buzunarele din hârtie sau material textil).
Grădinile în containere pot reprezenta începutul pentru grădinarii amatori. Au marele avantaj că ghivecele pot fi mutate ușor în interior pe timp de iarnă.
Pro
Nu necesită mult spațiu.
Posibilitatea de a crea o grădină oriunde.
Poate avea costuri reduse dacă refolosiți recipiente diverse: cutii de carton, cutii de polistiren, lădițe etc.
Puteți muta ușor plantele, iar dacă vă schimbați domiciliul, puteți să vă mutați cu tot cu grădină.
Contra
Solul se usucă repede.
Nutrienții din sol trebuie înlocuiți periodic.
Plantele sunt mai sensibile la căldură.
Nu este potrivit pentru plante mari cum ar fi dovleceii și porumbul, sau plante perene cum ar fi sparanghelul și anghinarea.
5. Grădina cu paturi-fitil
Ce sunt paturile-fitil? Sunt paturi de grădină construite din recipiente mari care conțin un rezervor de apă în partea de jos. Apa este atrasă în sol prin osmoză. Funcționează pe principiul oricărui ghiveci cu plante pe care le udăm punând apă în farfurioara de dedesubt.
Paturile-fitil pot fi făcute cu ușurință din materiale cum ar fi recipiente de polistiren. Orice grădină cu paturi înălțate poate fi proiectată cu acest sistem de irigare.
În esență aceasta este o combinație între grădina cu paturi înălțate și grădina în container.
Pro
Plantele se dezvoltă foarte bine.
Rareori trebuie udate suplimentar.
Rezervorul de apă ajută la reglarea temperaturii între plante și sol.
Nu necesită investiții mari dacă reciclați diverse recipiente.
Contra
Necesită abilități tehnice pentru construcție.
Nutrienții din sol trebuie înlocuiți periodic.
Nu este potrivit pentru grădinăritul clasic, direct în pământ.