Acest apartament de 72 metri pătrați din Cluj-Napoca, amenajat într-un stil foarte jucăuș și modern cu un buget de 30.000 euro, este plin de surprize. Pe lângă felul în care se completează culorile tari cu cele calde și alăturarea fină a diferitelor materiale, de departe dormitorul are cel mai spectaculos element, un pat tatami.
Dacă nu știi ce este un pat tatami, află că nici noi nu știam până la această amenajare. De fapt, nu știam că așa se numește. Îți explicăm pe îndelete puțin mai jos, când povestim despre dormitor.
Pentru un cuplu tânăr din Cluj-Napoca, spaţiul a jucat un rol important în alegerea apartamentului perfect. Dornici să poată să-şi împărtă noua casă cu cât mai multe persoane dragi, au optat pentru o locuinţă în care camerele destinate socializării (bucătărie, dining, zona de zi) sunt open-space. Designerul Laura Scripcariu de la Scripcariu Arhitectura & Design s-a ocupat de proiect şi a avut grijă să păstreze o atmosferă aerisită şi modernă, potrivită unui astfel de apartament open-space.
Stil modern cu accente scandinave
Apartamentul are 72 de metri pătraţi, trei camere şi este situat într-un imobil nou construit în Cluj-Napoca. Proprietarii l-au luat în stadiul semifinisat şi au ştiut exact ce au vrut: un apartament în stil modern, vesel ca o zi de primăvară. A contat foarte mult că au ştiut ce au vrut şi mai ales că au fost deschişi la propunerile venite din partea Laurei. Au avut încredere că rezultatul final va fi unul pe gustul lor şi într-adevăr, aşa a şi fost.
Open space-ul alcătuit din zona de zi, bucătăria şi zona de luat masa ocupă cei mai mulţi metri pătraţi din locuinţă— aproximativ 34 metri pătraţi— şi au primit şi atenţia cuvenită. Provocarea a fost de a îmbina cele trei zone într-un mod cât mai armonios fără a încărca spaţiul şi a-l întuneca.
Bucătăria generoasă se desfăşoară pe două laturi, iar în mijloc se află masa mare de dining. Acesta este spaţiul care primeşte şi cea mai multă lumină naturală, având ferestre pe două laturi. De aceea, din punct de vedere cromatic , culoarea dominantă este albul mat, întâlnită atât la cabinetele inferioare şi suspendate, cât şi la blat şi backsplash .
Pentru a tăia din sterilitatea albului, au folosit pete de culoare precum verde mentă sau nuanţa naturală a lemnului. Acestea definesc spaţiul de lucru printr-un chenar, dar marchează și anumite zone din bucătărie, creând o atmosferă veselă şi aerisită. Porţiunea de perete dintre cele două ferestre este finisată cu vopsea magnetică neagră, numai bună pentru scris liste de cumpărături său lăsat mesaje pentru cei dragi.
Blatul generos şi backspalsh-ul sunt realizate din plăci de HPL (panouri decorative compacte), iar această textură, împreună cu cea a parchetului premium de la Egger, creează varietate într-un spaţiu în care albul predomină.
Electrocasnicele încastrate de la Electrolux şi Beko , cât şi chiuveta din granit şi bateria se încadrează în aceeaşi cromatică. Mânerul Gola, perdelele tip stol roman şi iluminatul discret ajută la crearea unui spaţiu în stil modern.
Masa de dining şi scaunele, care sunt o replică a celebrului scaun Vitra , aduc o notă scandinavă acestei amenajări în stil modern .
Zona de living este uşor retrasă faţă de bucătărie şi dining. Pentru a crea o zonă media, a fost schimbat accesul în camera tehnică. Peretele a fost vopsit în negru, continuând astfel dialogul cu bucătăria. Verdele mentă şi nuanţa de lemn sunt preluate şi aici şi creează un punct de legătură cu restul amenajării.
Dormitorul matrimonial a dat cele mai multe bătăi de cap din cauza dimensiunilor sale reduse . Pe lângă patul obligatoriu, acesta trebuia să conţină şi zonă de depozitare. Laura Scripcariu a găsit o soluţie elegantă, care nu încarcă spaţiul şi care contribuie la crearea stilului modern.
Tatami-ul, o saltea de mici dimensiuni folosită în camerele tradiţionale japoneze pentru a-i determina suprafaţa, a fost reinterpretat aici. Designerul a creat o podea falsă pe care ulterior a fost așezată salteaua de dormit. Sub această podea au fost amenajate spaţiile de depozitare. Patul a fost cea mai costitoare parte din tot proiectul.
Dormitorul este la fel de aerisit si vesel ca restul apartamentului. Dulapul pentru haine este conceput cu o nişă specială pentru TV. Și regăsim și aici verdele mentă, negrul şi nuanţa de lemn.
Lucrurile se diversifică în baie. Cromatica se schimbă de la verde la un portocaliu închis, iar negrul predomină. Au fost folosite plăci ceramice de la Equipe Ceramicas care arată de parcă ar fi fost lucrate manual. Atmosfera vintage, intimă este întreținută și de MDF-ul furniruit.
Holul este amenajat în aceleaşi linii simple, moderne. Verdele mentă predomină aici. El este tăiat de pete de negru, fie că e vorba de o poliţă deschisă din dulap, de mânerele de la uşi sau întrerupătoarele negre.
Sfaturi pentru amenajare de la Laura Scripcariu
„Toate dorinţele legate de amenajarea unui apartament au la bază banii pe care suntem dispuşi să-i investim în aceasta. Stabilirea unui buget este prioritar.
Să ne asigurăm că stilul pe care dorim să îl implementăm în amenajare se potriveşte cu dimensiunile spaţiului şi cu locaţia acestuia.
Lumina artificială joacă un rol important în orice spaţiu. Fie că ne place lumina caldă sau rece, ea trebuie folosită corect în funcţie de activităţile pe care le avem în fiecare spaţiu.”
Resurse
Faianţă şi gresie: Equipe Ceramicas
Uşi: Portadoors
Parchet: Egger
Mobilă custom: Optimus Furniture
Electrocasnice: Electrolux şi Beko
Foto: viewcatchers
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedecoo și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Laura Scripcariu.