Ce flori alegeți pentru grădină: anuale sau perene?

Ce flori alegeți pentru grădină: anuale sau perene?

Alegerea florilor care vor defini şi vor personaliza casa și grădina voastră, care vor ura bun venit musafirilor și vor saluta trecătorii poate fi o provocare, iar opțiunile par infinite.

Prima întrebare cu care trebuie să începeţi este ce tip de plante vă doriți în grădină: anuale sau perene? Până să explicăm ce înseamnă fiecare, trebuie să știți că atât plantele perene cât și cele anuale se pretează oricărui tip de climă și sol. Trebuie doar să aflați care sunt cele potrivite pentru zona voastră. Știm că asta nu vă face alegerea mai ușoară.

Ce sunt plantele anuale?

Plantele anuale sunt plante care trăiesc doar un singur sezon. Indiferent dacă ați plantat semințe sau ați cumpărat răsaduri, anualele vor înfrunzi, vor înflori, vor face semințe și apoi vor muri – toate în același an.

Înfloresc aproape pe tot parcursul sezonului și sunt viu colorate. Chiar dacă trebuie să le replantăm în fiecare sezon (sau putem să alegem în fiecare an alte flori), nu e un mare inconvenient deoarece acestea sunt mai ieftine și nu necesită atâta atenție și îngrijire ca plantele perene. Unele plante anuale se înmulțesc prin autoînsămânțare, ceea ce înseamnă că s-ar putea sa vă treziți cu aceleași flori anul viitor fără să le fi plantat și nu chiar în același loc în care au fost anul acesta. S-ar putea să vă păcălească această răspândire și să confundați unele flori anuale cu cele perene.

Iată câteva flori anuale:

Ce sunt plantele perene?

Spre deosebire de plantele anuale, cele perene au trei sau mai multe perioade de vegetație. Ele pot fi plantate prin bulbi sau semințe. Unele trebuie plantate toamna pentru a înflori primăvara devreme. Dacă nu ați făcut-o deja, puteți cumpăra și planta flori tinere, chiar în sezon.

Florile perene au de obicei perioade mai scurte de înflorire față de plantele anuale. Grădinarii experimentați combină plantele astfel ca grădina să fie înflorită și colorată tot sezonul, de primăvara devreme până toamna târziu.

Există câteva flori perene foarte cunoscute care sunt tratate și plantate ca anualele. Rădăcinile acestora sunt mai sensibile în condițiile unor ierni aspre și se pot deteriora, motiv pentru care vor trebui replantate sezonul următor. În această categorie intră daliile, regina nopții , begoniile, primulele etc.

Câteva flori perene comune:

În afara plantelor anuale și perene mai există o a treia categorie: cele bienale. Acestea sunt plante care trăiesc două sezoane, dar nu înfloresc decât în al doilea an. Necesită atenție deosebită în sezonul rece dintre perioadele de vegetație, dar merită efortul. Cunoscătorii le plantează an de an, astfel ca să se bucure de flori în fiecare vară.

Argumente pro și contra: Anuale vs. Perene

Anuale
Perene
PRO
  • Sunt flori comune, foarte îndrăgite: gălbenele, panseluțe, gura leului, zinnia (cârciumăresele), geranium, impatiens, petunii.
  • Sunt flori care cresc foarte repede. Pentru cei care vor “rezultate” rapide, reprezintă alegerea ideală.
  • Impatiens plantată în aprilie va ajunge la maturitate în luna iunie.
  • Culoare, culoare, culoare. Explozia de culoare este cea care atrage grădinarii. Florile mari, luminoase, atrag polenizatorii.
  • Puteți folosi anualele ca pe un set de vopsele: adăugați după bunul plac pete de culoare în cele mai inedite locuri din grădină.
  • Ideale pentru amenajarea spațiilor mici, cum ar fi terasele sau balcoanele.
  • Florile anuale fac semințe. Multe semințe. Asta poate însemna o cheltuială mai mică anul următor.
  • Prin ciclul rapid de maturizare, pot oferi informații valoroase despre condițiile climatice și vă puteți lămuri foarte repede care flori sunt potrivite în zona voastră.
  • Pot trăi chiar și zeci de ani.
  • Includ plantele veșnic verzi (sempervirescente), copaci cum ar fi liliacul, magnolia și arbuști: hortensia. Lavanda și echinacea sunt flori perene.
  • Grădina perenă este foarte frumoasă fără eforturi deosebite. Ar trebui totuși să le oferiți îngrășământ și toaletare în perioada propice.
  • Creșterea lentă a plantelor perene vă permite să vă planificați grădina pe termen lung. Faptul că urmăriți evoluția plantelor, vă permite să le orientați și să le formați, să le altoiți pentru crearea grădinii de vis. Plantele perene sunt ca un “schelet” pe care veți construi peisajul grădinii.

 

 

 

 

CONTRA
  • Plantele anuale înseamnă cheltuieli anuale. După câțiva ani, veți avea impresia că în loc să plantați semințe, parcă ați îngropa bancnote. Știți cât înseamnă “plantați la 12-15 cm distanță” pentru o grădină de 200 de metri pătrați? În principiu, o mare gaură în buget.
  • Luați în calcul că plantarea lor presupune solicitare fizică și ceva timp. Depinde sigur și de dimensiunea grădinii.
  • A fost frumos cât a fost… chiar dacă vă încântă faptul că anul viitor veți face noi aranjamente, grădina de flori anuale pare dezolantă din toamna până în primăvară și ar fi de dorit să vă mutați privirea în altă parte pe timpul iernii.

 

  • Alegerea plantelor perene este ca un angajament pe termen lung. Trebuie să vă faceți o imagine completă a grădinii. Liliacul are niște flori superbe, dar le vedeți doar 3-4 săptămâni pe an. În rest, e doar un copac oarecare, care toamna își pierde și frunzele. Hortensia arată și mai rău toamna, odată cu pierderea frunzelor, dar tăierea tulpinilor afectează înflorirea de anul viitor. Așadar trebuie să țineți cont de aspectul lor pe tot parcursul anului.
  • Și plantele perene pot fi costisitoare. E nevoie de îngrijirea lor atentă pe timpul  perioadei de comercializare. Transplantarea poate afecta planta și va trebui să așteptați un sezon pentru a vă convinge că aceasta este viabilă.
  • Tratarea bolilor plantelor perene este costisitoare și ia mult timp.

Este cu siguranță o provocare să faceți o alegere. Sugestia noastră: amestecați-le! Oferiți-vă relaxare plantând flori perene și puțină bucurie și energie plantând coloratele flori anuale! Oricare ar fi alegerea, colorați-vă grădina!


Leave a comment