Alegerea florilor care vor defini şi vor personaliza casa și grădina voastră, care vor ura bun venit musafirilor și vor saluta trecătorii poate fi o provocare, iar opțiunile par infinite.
Prima întrebare cu care trebuie să începeţi este ce tip de plante vă doriți în grădină: anuale sau perene? Până să explicăm ce înseamnă fiecare, trebuie să știți că atât plantele perene cât și cele anuale se pretează oricărui tip de climă și sol. Trebuie doar să aflați care sunt cele potrivite pentru zona voastră. Știm că asta nu vă face alegerea mai ușoară.
Ce sunt plantele anuale?
Plantele anuale sunt plante care trăiesc doar un singur sezon. Indiferent dacă ați plantat semințe sau ați cumpărat răsaduri, anualele vor înfrunzi, vor înflori, vor face semințe și apoi vor muri – toate în același an.
Înfloresc aproape pe tot parcursul sezonului și sunt viu colorate. Chiar dacă trebuie să le replantăm în fiecare sezon (sau putem să alegem în fiecare an alte flori), nu e un mare inconvenient deoarece acestea sunt mai ieftine și nu necesită atâta atenție și îngrijire ca plantele perene. Unele plante anuale se înmulțesc prin autoînsămânțare, ceea ce înseamnă că s-ar putea sa vă treziți cu aceleași flori anul viitor fără să le fi plantat și nu chiar în același loc în care au fost anul acesta. S-ar putea să vă păcălească această răspândire și să confundați unele flori anuale cu cele perene.
Iată câteva flori anuale:
Ce sunt plantele perene?
Spre deosebire de plantele anuale, cele perene au trei sau mai multe perioade de vegetație. Ele pot fi plantate prin bulbi sau semințe. Unele trebuie plantate toamna pentru a înflori primăvara devreme. Dacă nu ați făcut-o deja, puteți cumpăra și planta flori tinere, chiar în sezon.
Florile perene au de obicei perioade mai scurte de înflorire față de plantele anuale. Grădinarii experimentați combină plantele astfel ca grădina să fie înflorită și colorată tot sezonul, de primăvara devreme până toamna târziu.
Există câteva flori perene foarte cunoscute care sunt tratate și plantate ca anualele. Rădăcinile acestora sunt mai sensibile în condițiile unor ierni aspre și se pot deteriora, motiv pentru care vor trebui replantate sezonul următor. În această categorie intră daliile, regina nopții , begoniile, primulele etc.
Câteva flori perene comune:
În afara plantelor anuale și perene mai există o a treia categorie: cele bienale. Acestea sunt plante care trăiesc două sezoane, dar nu înfloresc decât în al doilea an. Necesită atenție deosebită în sezonul rece dintre perioadele de vegetație, dar merită efortul. Cunoscătorii le plantează an de an, astfel ca să se bucure de flori în fiecare vară.
Argumente pro și contra: Anuale vs. Perene
Anuale | Perene |
PRO | |
|
|
CONTRA | |
|
|
Este cu siguranță o provocare să faceți o alegere. Sugestia noastră: amestecați-le! Oferiți-vă relaxare plantând flori perene și puțină bucurie și energie plantând coloratele flori anuale! Oricare ar fi alegerea, colorați-vă grădina!