Before&after: un apartament de două camere din Militari, scos la lumină cu 30.000 euro

Before&after: un apartament de două camere din Militari, scos la lumină cu 30.000 euro

Deși arăta învechit și degradat, proprietarii au intuit potențialul acestui apartament – nerenovat de peste 30 de ani – pe care l-au cumpărat cu scopul de a-l da în chirie , și au dorit să-l amenajeze într-un stil modern, ușor scandinav, care să-l pună în valoare și să sporească lumina naturală din interior.

Apartamentul cu două camere se află într-un bloc construit în 1966 din cartierul bucureștean Militari. Este o locuință semidecomandată, cu o suprafață de 50 metri pătrați, și include un balcon închis.

În 2020, proprietarii au hotărât să dea locuința spre închiriere, iar pentru proiectul de reamenajare au lucrat cu arhitecții de la Vim Studio (arhitectul de interior Andrei-George Dobrea și arhitecta de interior Ștefania Bobaru, coordonator).

Renovarea a durat cinci luni și a costat în jur de 30.000 euro. Mobilierul la comandă din apartament a costat aproximativ 10.000 euro, ușile interioare 600 euro, iar ușa de intrare 535 euro. Obiectele standard (mobilier, corpuri iluminat, draperii, perdele, electrocasnice și electronice) au ajuns la 7000 euro. Investiția cea mai semnificativă a fost însă în lucrările de renovare: materialele și manopera au însumat fix 10.973 euro.

„Au fost necesare ample lucrări în ceea ce privește decopertarea, curățarea și înlocuirea finisajelor: am înlocuit parchetul din lemn masiv din pricina stării avansate de decrepitudine, am îndepărtat complet finisajele ceramice originare, am înlocuit total rețeaua electrică, am refăcut tencuielile, am înlocuit tâmplăriile, ușile interioare și ușa de acces, am montat plinte, șine pentru draperii și perdele, plus aer condiționat în camera de zi”, detaliază Ștefania.

Când au început șantierul, apartamentul avea finisajele și instalațiile de la momentul construcției și nu mai fusese reîmprospătat de cel puțin 30 de ani. Deși spațiul era unul învechit, Ștefania și Andrei au putut observa încă de la început calitățile lui: lumina naturală abundentă, balconul generos, fereastra mare de la bucătărie. În plus, spațiul verde care delimitează blocul de bulevard oferă o oarecare protecție fonică și o priveliște plăcută.

Fiind vorba de un apartament de închiriat, nu a existat un beneficiar propriu-zis, însă cum camera de zi este una de trecere, Andrei și-a imaginat un decor pentru un cuplu tânăr.

Lumină în bucătărie

După renovare, a urmat amenajarea propriu-zisă, care a pornit de la conceptul „lumină în contemporan”. Astfel, întregul decor s-a bazat pe aducerea în prezent a apartamentului și utilizarea la maxim a luminii naturale.

Bucătăria a suferit o transformare uriașă: de la o încăpere cu finisaje puternic degradate, afumate, a devenit un spațiu modern, dotat cu blat generos de lucru în texturi lemnoase, ce îmblânzește albastrul fronturilor. Blatul se „oglindește” pe peretele opus, în locul de luat masa, ce păstrează aceeași textură lemnoasă. Placarea ceramică dintre corpuri este de la Romstal . Pardoselile sunt finisate cu gresie ce imită betonul și parchet laminat deschis la culoare de la Hornbach .

În living, biroul devine masă

Camera de zi e acum funcțională, iar spațiul a fost optimizat la maxim.

Dormitorul oferă un spectacol al reflexiilor – și aici, deosebirea față de starea inițială este frapantă, întunericul care domina spațiul e înlocuit cu o atmosferă intimă, cu accente ieșite din comun.

Pentru finisarea pereților au folosit vopsea lavabilă albă, gri, verde și albastru de la Benjamin Moore . Corpurile de iluminat sunt de la Eglo , iar tabloul din dormitor de la TobiDeco .

Tips and Tricks de la arhitectul de interior Andrei-George Dobrea

Dulapul care pare că plutește

„În vestibul am creat iluzia unui placaj de PAL albastru care plutește, imagine creată cu ajutorul luminii LED ce creează o aură pe peretele unde am aplicat placajul.

Cât mai multe oglinzi

În dormitor, întoarcerea pe două planuri a oglinzilor creează un efect spectaculos de dublă-reflexie care nu doar sporește vizual dimensiunile încăperii, dar potențează și lumina naturală”.

Foto: arhitectul Alexandru Prodan


Leave a comment