Before&after: prin mutarea unei uși, a reușit să facă dintr-o garsonieră de 20 metri pătrați un spațiu funcțional

Before&after: prin mutarea unei uși, a reușit să facă dintr-o garsonieră de 20 metri pătrați un spațiu funcțional

Această garsonieră din Timișoara are doar 20 metri pătrați. Înainte de renovare, îi lipsea cu desăvârșire bucătăria, căci singurul loc de gătit era o plită pe gaz improvizată pe hol, dar și o schimbare care să-i scoată aerul „îmbâcsit” din pereți și să-i dea o atmosferă primitoare . Andrada a cumpărat-o și, prin mutarea unei singure uși, a reușit să facă din ea un spațiu complet funcțional, perfect pentru închiriere în regim hotelier sau pentru locuit.

Căuta de mult o garsonieră în Timișoara pe care să o cumpere, iar când a descoperit-o pe aceasta, în martie 2019, i s-a părut perfectă. Asta pentru că i-a văzut imediat potențialul, căci altfel, arăta dezolant și era nelocuită de trei ani. „Am schițat instant în minte cum aș putea să amenajez și să reorganizez spațiul astfel încât să se asemene cu o cameră de hotel”, spune Andrada Ivan. Ca să-și pună ordine în idei și să le poată aduce la realitate, a lucrat cu designerul de interior Lavinia Nita, iar împreună au reușit să planifice totul astfel încât să fie și cozy, și practic, cu toate dotările necesare pentru ca oaspeții să se simtă bine în ea.

A cumpărat garsoniera cu 27.000 euro și a venit „la pachet” cu 35 metri pătrați de grădină din totalul grădinii clădirii, o parte din uscătorie și o baie comună folosită pe post de debara, dar și o magazie pentru unelte. A mai dat 500 pe taxele notariale, iar în iunie 2019 s-a și apucat de renovare. Și lucrările au fost destul de complicate: a schimbat tencuiala, gresia, faianța, ușile, geamurile și partea electrică. Dar cel mai mult s-a schimbat funcționalitatea spațiului.

Pentru că își dorea să o închirieze în regim hotelier, iar oaspeții ei să aibă parte de toate cele necesare, Andrada a planificat și o kitchinetă în camera principală a garsonierei. A amplasat-o chiar în dreptul ușii de la intrare, și a inclus în mobilier toate cele necesare: o plită, un cuptor, o mașină de spălat vase și un mini frigider. Fronturile corpurilor le-a ales galbene, ca să aducă o pată de culoare printre pereții albi și să funcționeze bine și cu restul amenajării din garsoniera din Timișoara.

Camera principală e amenajată ca un dormitor, cu pat și noptiere, dar și un colț de citit în dreptul geamului. Parchetul este cel original, singurul element care a fi putut fi păstrat în timpul renovării. Andrada a ales să-l recondiționeze, în loc să-l înlocuiască, iar textura lemnului vechi face atmosfera mai caldă, mai familiară.

Noptierele din zona de dormit au fost un proiect DIY. „Îmi aduc aminte și acum că în ziua de revelion lipeam lichenii și montam noptierele”, povestește Andrada, pentru că de la 1 ianuarie 2020 urma să primească primul oaspete în garsonieră.

Pentru o mai bună compartimentare a garsonierei, Andrada a vrut să mute intrarea băii. Inițial, în baie se putea intra numai prin cameră, însă în timpul renovărilor ușa a fost mutată astfel încât intrarea să se poată face din hol. Dar operațiunea a venit cu peripeții, pentru că încăperea are o lățime de numai 109 centimetri.

Inițial, își dorea să monteze o ușă Filomuro , cu toc ascuns, însă era o investiție prea mare pentru bugetul pe care îl avea la dispoziție, de 7000 euro. Așa că a ales cea mai puțin lată ușă din portofoliul Porta Doors și a calculat totul să se potrivească la milimetru – doar că ce era pe hârtie nu s-a potrivit cu ce era în șantier. Așa că ușa a trebuit demontată, iar meșterul a fost nevoit să taie un centimetru din faianță pentru ca totul să funcționeze în noua formulă. Ceea ce a lăsat baia cu o zonă inestetică, pe care Andrada a acoperit-o cu o oglindă, iar asta a făcut spațiul să pară și mai mare.

Tot ca să se încadreze în buget, Andrada a cumpărat ceramica de pe OLX, de la cineva din Brașov. Iar pentru că transportul ei ar fi fost scump, a găsit o soluție: a transportat-o prin BlaBlaCar, o platformă de ridesharing, iar asta a costat-o numai 60 lei pentru 100 kilograme de gresie.

Toate lucrările de renovare și amenajare au durat șase luni, din iunie până la 31 decembrie. Andrada a făcut tot posibilul să le termine la timp pentru a primi oaspeți de la 1 ianuarie 2020. Însă între timp, lucrurile s-au abătut de la plan și acum garsoniera are chiriaș pe termen lung.

Stilul casei: Eclectic, modern, baia e cu accent spaniol.

Inspirație: Pinterest, locuri vizitate sau călătorii, emisiuni de amenajare interioară de pe Netflix (Stay Here).

Elementul preferat: Faptul că elementul pătrat se repetă de mai multe ori, există continuitate: oglinzile de pe ușă, tăblia patului, noptierele, tablourile, rafturile pentru cărți.

Colțul preferat: Colțul de citit de lângp fereastră.

Cea mai mare provocare: Timpul, am făcut totul cu copilul în brațe, mers la magazinele de bricolaj, cumpărat inclusiv saci de nisip și alte materiale de construcții.

Situații neprevăzute pe parcurs: Cea cu ușa de la baie este cea mai reprezentativă. Tot legat de baie, instalatorul a spus inițial că nu este posibil să facem toată baia la același nivel cu restul garsonierei și că va trebui înălțată zona de duș. Unde inițial era poziționată toaleta și trecea țeava de la canalizare. Fiind la parter, fără demisol sau beci, cu pământ dedesubt, nu mă așteptam să nu se poată face ceva. A trebuit sculptat câțiva centimetri în acea țeavă ca să putem avea walk-in shower. Dar mă bucur enorm că până la urmă s-a putut face.


Leave a comment