Before&after: o simplă baie a devenit o adevărată oază de relaxare, acasă la arhitecta Alina Vîlcu

Before&after: o simplă baie a devenit o adevărată oază de relaxare, acasă la arhitecta Alina Vîlcu

O baie de 12 metri pătrați ce poate fi confundată cu o cameră în toată regula, în care predomină culorile și texturile naturale, din care lipsesc gresia și faianța, cu o zonă de duș walk-in ce înglobează o cadă freestanding. Toate într-un perimetru ușor atipic, în formă de „L”. Așa arată noua oază de relaxare a arhitectei Alina Vîlcu .

„Profesia mea este aceea de a facilita experiența designului în jur”, spune Alina, care conduce echipa de arhitecți și designeri pe nume Pianoterra și și-a asumat și rolul de a preda principiile designului interior la Inside Academy , alături de arhitectul Omid Ghannadi.

Iar fiindcă locuința ei este „o scenografie în continuă schimbare, un amalgam de povești, de obiecte care spun amintiri ale locurilor vizitate, un mozaic care se reașază în funcție de stări și nevoi”, așa cum o descrie chiar ea, Alina povestește că a decis să reamenajeze baia. Motivele, însă, au fost și practice: apa începuse să se infiltreze prin chitul faianței și să formeze, încet-încet, o „piscină subterană” sub casă. În plus, își dorea să integreze și un duș.

O baie gri placată cu microciment, fără gresie sau faianță

„Îmi doream un duș walk-in și voiam mai multe culori și texturi neutre în jurul meu”, spune Alina. Culorile alese la început și-au spus povestea, iar acum arhitecta povestește că simte nevoia unor spații interioare mai așezate, în care natura să fie prezentă cât mai mult, atât în feluri foarte evidente (cum ar fi prin plante) sau și în feluri sugerate (prin materialitate). Așa că nu-i de mirare că a ales o baie în care pardoseala a rămas de lemn, în care predomină albul și griul, fără gresie sau faianță, dar cu microciment.

În plus, întotdeauna când intra în încăpere, primul lucru care-i ieșea în cale era bideul poziționat sub fereastră, ”un element nu tocmai potrivit pentru a fi un punct focal când deschizi ușa”, spune ea.

„Când ne-am mutat, acum 14 ani, actualul spațiu era ocupat de o baie și un dressing. Cele două dormitoare de la etaj aveau fiecare baia lui. Am decis să renunț la o extra baie și să fac o baie mare”, povestește Alina Vîlcu. Așa a ajuns la o baie în formă de L de aproximativ 12 metri pătrați, pe care a amenajat-o pe repede înainte în momentul mutării pentru că era gravidă și mai avea câteva luni până la naștere.

Era „funky”, spune arhitecta. „Cu deck pe jos, cu o zonă mare de depozitare sub blatul de lavoare și cu niște culori vibrante pe pereți”. Ba chiar făcuse și un mic proiect DIY pentru fosta baie: „luasem pe vremea respectivă un tapet texturat peste care au vopsit eu dungile colorate”.

Pentru noul concept, Alina și echipa de muncitori au lucrat în total trei luni și „a durut mult”, spune ea. Nu a existat un proiect per se, își imaginase că dacă va da indicații la fiecare pas, lucrurile se vor lega bine.

Șantierul a venit la pachet cu o mulțime de peripeții. Mai întâi, au descoperit scurgerile de apă. „Cam 2 x 2 metri pătrați erau îmbibați în apă, care cumva distrusese și hidroizolația anterioară și ajunseseră la beton”, povestește ea. Așa că după decopertare a urmat un lung timp de așteptare până să se usuce totul și să poată trece la aplicarea hidroizolației.

Apoi, pentru că vasul de wc și bideul vechi nu erau suspendate, au lăsat urme pe pardoseală. „Așa că tot deck-ul a trebuit recondiționat mai amplu decât am estimat”, relatează arhitecta Alina Vîlcu.

Iar cea mai mare provocare a fost echipa contractată inițial pentru a realiza microcimentul de la duș. „Mă tot amâna cu lucrarea și eu stăteam cu șantierul ca o rană deschisă în casă”, povestește ea. Soluția a fost să renunțe la firma inițială și să găsească pe altcineva. În cele din urmă, lucrarea a fost realizată de echipa ideadecoro.

Cada freestanding a încăput în locul celei vechi

O cadă freestanding cumpărată de la Leroy Merlin a luat locul căzii vechi, iar lângă ea a fost amenajată și o zonă de duș walk-in. „M-am încăpățânat să demonstrez că nu ai nevoie de un spațiu foarte lat pentru o cadă freestanding”, spune Alina. A făcut alegerea asta pentru că e fezabilă: nu ai probleme cu chiturile, cu etanșările și este un obiect frumos, explică ea.

Însă Alina a vrut să ducă și mai departe ideea de relaxare și, în loc de o simplă baie gri, a obținut o cameră în toată regula. Inspirația și-a luat-o din băile în aer liber văzute în vacanțele din Thailanda, Indonezia și Sri Lanka: „lemn, plante, piatră, lipsa gresiei”.

„Baia este o cameră, așa cum în engleză îi spunem bathroom, și adesea este camera unde ne retragem pentru a avea câteva momente de reconectare, de solitudine”, explică Alina, care crede că toate detaliile amenajării contribuie la crearea unei experiențe de tip ritual. Un element important este arta, care își poate găsi frumos locul chiar și în baie. Arhitecta a integrat în acest spațiu un tablou și un bust cu valoare sentimentală.

A adus în încăpere și un taburet de blană de la The Home și a pus lângă el, pe jos, și o blană adusă din Africa de Sud. Însă cel mai mult a investit în bateria de duș, cu termostat și rainshower. Pentru fronturile dulapului din zona de lavoar, arhitecta Alina Vîlcu a lucrat cu Movidesign, iar obiectele sanitare le-a cumpărat de la Grohe.

În cele din urmă, suma investită a depășit-o pe cea estimată și a ajuns la un buget de aproximativ 3.500 euro pentru amenajare. Dar nu e motiv de frustrare, explică arhitecta: „pur și simplu așa este mersul procesului, mai ales când ai de-a face cu o renovare”.

Iar rezultatul final a mulțumit-o pe deplin. „Baia mea este o narațiune despre natură, care se întâlnește cu orașul. Despre aer și apă, despre lumină și despre circulația liberă a energiei”, povestește Alina Vîlcu. La final s-a bucurat de ea atât de tare, încât fiul ei de 13 ani, Tudor, care este pasionat de fotografie, i-a organizat o ședință foto.


Leave a comment