Before&after: n-au putut salva nimic dintr-o garsonieră de 45 metri pătrați și au renovat complet cu 11.500 euro

Before&after: n-au putut salva nimic dintr-o garsonieră de 45 metri pătrați și au renovat complet cu 11.500 euro

Nerenovată de mai bine de trei decenii, această garsonieră din Capitală era plină de mucegai și infliltrații de apă. A fost nevoie de înlocuirea tuturor finisajelor vechi – nici măcar parchetul nu a putut fi restaurat – și a instalațiilor electrice și sanitare. După șase luni de muncă – cu câteva pauze între ele – și 11.5000 euro mai târziu, garsonieră arată acum ca scoasă din cutie, cu mobilier făcut pe comandă și idei ingenioase, cum ar fi panoul de riflaj care desparte zona de zi de cea de noapte.

Proprietarii, un cuplu tânăr din București,  au cumpărat această garsonieră de 45 metri pătrați la finalul anului 2019, cu scopul de a o închiria . Aflată în centrul Bucureștiului, lângă Camera de Comerț, aceasta era într-o stare avansată de degradare, căci nu mai cunoscuse o zugrăveală de peste 30 de ani. De la început și-au propus să o renoveze cu investiție minimă, de 10.000 euro, buget pe care l-au depășit cu 1500 euro.

Lucrările au început în februarie 2020, dar au fost oprite imediat după ce au fost înlăturate finisajele vechi, odată cu declanșarea pandemiei în România. Lucrările au fost reluate după câteva luni, sub supravegherea arhitectei Alexandra Coman de la Artizone .

În garsonieră, situată la ultimul etaj, erau infiltrații de apă majore și mucegai, iar parchetul era complet distrus. Din păcate, nu a putut fi restaurat, deși Alexandra și-a dorit mult să îl salveze, pentru că era din lemn masiv și avea un aer boem.

Soluții economice pentru o garsonieră de închiriat

Amenajarea a pornit de la căutarea unor finisaje ușor de întreținut pentru chiriași, la prețuri deloc mari. Arhitecta a ales un parchet laminat pentru cameră și gresie și faianță tip metro pentru baie și bucătărie, cumpărate de la Leroy Merlin și BricoDepot . Toate în culori deschise, pentru a da luminozitate și căldură spațiului.

În camera principală, Alexandra a reunit două nevoi de bază: conversație și odihnă, prin crearea a două zone distinse (de zi și de noapte). Separate vizual printr-un paravan din riflaj, acestea au un numitor comun: combinația alb-lemn-turcoaz, regăsită în toată garsoniera.

Un alt element care le unește este masca din lemn în nuanța riflajului, montată sus, pe peretele cu patul și canapeaua. Rolul ei este foarte practic: maschează o țeavă de încălzire și o bandă LED.  În partea de jos, peretele este finisat cu o fâșie de tapet montat pe orizontal, cumpărat de la Hornbach .

Pe peretele de vizavi cu patul și canapeaua se află zona media, mobilată cu o comodă alb-gri de la Vivre , și un dulap de haine de la IKEA . Albul și griul mobilei sunt animate de draperiile turcoaz, luate din Bucur Obor.

Faianță cu rosturi colorate

Bucătăria este spațioasă și asigură accesul pe balcon. În apropierea ușii care duce spre terasă există o mică zonă de luat masa, mobilată cu piese în stil nordic de la IKEA (masa) și Vivre (scaunele). Blatul de lucru este în formă de „L”, iar frigiderul este pus într-o nișă, în apropierea zonei de masă. Faianța este bej, iar chitul de rosturi este maro, pentru a rezista murdăriei .

În baie este același tip de faianță, dar cu rosturi turcoaz, pentru a o lega de restul amenajării. Mobilierul este cumpărat de la Dedeman, accesoriile de la Leroy Merlin , iar oglinda de la Vivre. Este o amenajare luminoasă, încălzită de accentele de lemn ale dulapului și oglinzii. În locul căzii, Alexandra a ales o cabină de duș walk-in.

Amenajarea a durat șase luni, cu implicarea directă a proprietarilor, care au montat mare parte a pieselor de mobilier.

Tips&tricks de la arhitecta Alexandra Coman

„Dacă vrei o amenajare economică, ia în calcul varianta magazinelor de bricolaj.

Îți place tapetul, dar bugetul nu îți permite o investiție mare? Cumpără o singură rolă și monteaz-o pe orizontală, nu pe verticală. Efect garantat!

Nu face rabat de la calitatea instalațiilor. Acestea sunt mai greu de înlocuit.

Câștigă spațiu și alege o cabină de duș în locul unei căzi. De multe ori este și o soluție mai estetică”.

Foto: prin Alexandra Coman


Leave a comment