Before&after: două arhitecte au ras totul dintr-un apartament nerenovat din ’89, înainte să-i dea o nouă viață

Before&after: două arhitecte au ras totul dintr-un apartament nerenovat din ’89, înainte să-i dea o nouă viață

Finisaje ceramice la modă înainte de Revoluție, pereți înnegriți de vreme și instalații sanitare deteriorate, așa arăta un apartament cu trei camere din Călărași înainte ca proprietarul să-l renoveze. Și n-a lucrat singur, ci cu două arhitecte de interior.

Nerenovat din 1989, anul de construcție al blocului, un apartament cu trei camere din Călărași (67 metri pătrați și două băi) a a primit o bine meritată schimbare totală, inspirată de meseria proprietarului, care lucrează în domeniul farmaceutic, dar și de pasiunea lui pentru natură. „Curat” ca o farmacie, designul dezvăluie o imagine îngrijită, plină de strălucire și prospețime. În spatele proiectului au fost arhitectele Roxana Jipa și Silvia Olteanu, de la Lime Studio .

Roxana și Silvia au creat un spațiu lipsit de stridențe, cu multe spații de depozitare și suprafețe plane, ușor de curățat. Din vechea amenajare au păstrat doar parchetul din lemn masiv, model herringbone , pe care l-au recondiționat. Au schimbat în totalitate restul finisajelor și au înlocuit instalațiile sanitare și electrice. Au folosit, printre altele, verde-salvie, piese din lemn, plăci ceramice inspirate din piatră și unele cu modele 3D.

În living, amenajarea au pornit de la parchet. Pentru a-l lega de amenajare, Roxana și Silvia au folosit polițe și glafuri de lemn, la care au adăugat măsuța de cafea, din stejar, de la IKEA . În aceeași notă neutră este și canapeaua extensibilă, de la Bonami .

Zona de dining e mobilată cu o masă extensibilă de la Mobexpert , două scaune de la The Home și bancheta ce vine în continuarea comodei TV, ce ascunde sub șezut și un spațiu de depozitare. Alte două locuri de depozitare mai sunt în spatele construcției ce maschează caloriferul. Tot în living, arhitectele au aplicat pe unul dintre pereți profile decorative verticale, puse în valoare printr-o fantă de lumină creată la nivelul tavanului.

Bucătăria, la fel de aerisită ca livingul, are gresie porțelanată mată ce imită marmura Calacatta , iar mobilierul este din MDF, lucrat pe comandă la Mobila Brio . Blatul este din cuarț, ales pentru duritatea lui, pentru rezistența la pete și zgârieturi. Și au placat peretele din dreptul frontului de lucru cu sticlă colorată, pentru o curățare ușoară.

Zona de luat masa e mică, dar eficientă și de impact: o construcție din lemn perforat încadrează masa.

Accente de verde-salvie

În dormitor nu există multă mobilă, căci spațiile principale de depozitare sunt pe hol. Roxana și Silvia au folosit doar un pat (Bonami), două noptiere ( Jysk și IKEA) și o comodă TV, toate cu linii simple, neelaborate.

„Am dublat tăblia patului cu o construcție din gips-carton și, astfel, am obținut un spațiu pentru cărți și mici obiecte decorative. Deasupra ei am montat o bandă de lumină, care completează sistemul de iluminat și oferă o atmosferă plăcut'”, spune Roxana.

Accente de verde-salvie și faianța cu efect 3D animează băile. Blaturile în care sunt încastrate lavoarele sunt din lemn de bambus, material care împiedică dezvoltarea bacteriilor și a microoganismelor.

Pe toată lungimea holului sunt spații de depozitare care ascund echipamente sportive, haine și încălțăminte, aparatură de curățenie, mașina de spălat rufe și uscătorul. Fiind un spațiu neluminat natural, este dominat de alb, pentru a crea impresia de suprafață mai mare. O decupătură în lemn creează cadrul perfect pentru un cuier ( NordaShop ) cu banchetă. Bancheta este tapițată cu un material verde, în armonie cu întreaga amenajare. Mobilierul este lucrat tot la Mobila Brio.

Proiectul a costat circa 35.000 euro și a durat circa patru luni. Două luni a durat doar să radă toate finisajele vechi, să refacă tencuiala și să le monteze pe cele noi. Echipele de constructori și de electricieni au fost aduse de proprietar pentru că și-a dorit echipe locale.

Resurse: Gresia și faianța din băi sunt de la Concept Hub (circa 35 euro/metru pătrat), vopseaua lavabilă este Benjamin Moore (16 euro/metru pătrat), iar profilele decorative din living sunt de la Premium Effects (25 euro/metru liniar). Perdelele si draperiile sunt cumpărate de la Dalila Interior, corpurile de iluminat de la Ioooi , iar covoarele de la RugVista și Vivre .

Tips&tricks pentru amenajare de la Lime Studio

Foto: Sabin Prodan


Leave a comment