Nume: Mihail Neagu, arhitect Oraș: București, zona Foișorul de foc Tip de locuință: apartament cu trei camere, cu beci Suprafață: 59 mp Stă aici: din 2015, proprietar Împarte casa cu: Bianca, soția, și fetița lor, Ruxandra Maria
“Cineva conștient nu l-ar fi cumpărat”. Așa începe povestea acestui apartament din București, spusă chiar de actualul lui proprietar, arhitectul Mihail Neagu. Apartamentul pe care l-a cumpărat face parte dintr-un bloc modernist, de la 1939. L-a găsit într-o stare deplorabilă, dar a păstrat cât mai multe din elementele lui originale.
Mihail Neagu, arhitect la Inedit Works, a văzut potențialul acestui apartament și l-a cumpărat fără a sta pe gânduri. “Mi-au plăcut poziționarea lui, aproape de centrul orașului, și compartimentarea. Starea deplorabilă în care se afla apartamentul nu m-a descurajat, din contră, m-a ambiționat să îl scot la lumină”, povestește Mihail.
A fost primul lui proiect de renovare și amenajare, după terminarea facultății, și prin el și-a propus să demonstreze că poți crea lucruri frumoase cu bani puțini. Important este să identifici contextul inițial al unui obiect și să îl distribui într-un rol nou, original.
“În beciul apartamentului am găsit o cutie de armată, pe care am transformat-o în masă de cafea, și o mască de radio, transformată în mască de rooter. Țevile de cupru din baie le-am folosit pentru realizarea suportului de duș. Este o amenajare ce a presupus multă manoperă și puține resurse financiare. Bugetul în care m-am încadrat a fost de 15 000 euro”, explică Mihail.
Au fost păstrate și restaurate tâmplăria și parchetul, ambele din lemn masiv, și au fost dărâmate două dintre cele trei sobe, pentru a câștiga spațiu. Întreaga lucrare s-a derulat pe parcursul unui an.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Eclectic, cu influențe industriale.
Inspirație: Gândiți-vă la o hală industrială, cu un mare pod rulant galben în partea superioară. Aceasta este imaginea pe care am avut-o în minte atunci când am început această amenajare.
Mihail a trebuit să radă totul de pe pereți și să pornească de la zero.
Colțul preferat: Zona de odihnă este preferata mea, pentru că acolo îmi încarc bateriile pentru a doua zi.
Ultimul element cumpărat: Lampadarul cu picior galben din living. Simțeam nevoia să completez decorul cu o pată de culoare, pentru mai multă energie.
Cea mai mare provocare: E foarte dificil să spui stop unui proiect de amenajare interioară, atunci când în discuție este propria casă. Parcă niciodată lucrarea nu se termină. Mereu ai impresia că mai ai ceva de adăugat, de finisat.
Ce spun prietenii: Sunt impresionați de ce am reușit să fac cu acest apartament. Eu, în schimb, recunosc că m-am obișnuit foarte tare cu el și, pentru mine, a devenit oarecum banal. Amenajarea lui a coincis exact cu terminarea facultății. Prin această lucrare am vrut să demonstrez că mă pot baza pe cunoștințele dobândite în cei cinci ani de studiu. Acest apartament a fost, practic, punctul de pornire al portofoliului meu.
Cel mai mare răsfăț: Scaunele din bucătărie, marca Tolix , pe care le-am cumpărat de pe olo cu 400 lei/bucată. Două dintre ele au fost roșii și le-am vopsit în negru, pentru că nu se asortau spațiului.
Un proiect DIY din casă: Cam toată mobila este făcută de mine și de tatăl meu, la atelierul nostru din Câmpina . Eu am fost responsabil cu ideile și proiectarea, iar tatăl meu cu execuția propriu-zisă. Barul din living, ce joacă și rol de ceas, prin montarea unui mecanism, îmi place cel mai mult. Este făcut dintr-o cutie de pikamer care a stat cinci ani în ploaie. Logo-ul mărcii de pikamer a fost restaurant de mine de la zero, după o mică etichetă găsită pe pikamer. L-am adaptat la mărimea cutii, l-am refăcut și antichizat.
Dacă prin magie ai putea schimba ceva: Aș face o rocadă între locul de amplasare a televizorului și a canapelei, din dorința de a avea o canapea mai mare. Nu am gândit bine dispunerea obiectelor de mobilier în spațiu și m-am ales cu o canapea de doar două locuri.
Aș mai schimba și parchetul, pentru că sub el este nisip și am impresia că din cauza asta este mult praf în apartament. Parchetul este cel original al casei, din lemn masiv. Mi-a plăcut și nu am vrut să renunț la el, așa că l-am restaurat.
Acasă înseamnă: Îmi este imposibil să definesc un spațiu ca fiind acasă, din cauza meseriei mele. Într-o săptămână mă plictisesc de propria casă și vreau să aduc ceva nou.
Casa ta în cinci cuvinte: Contrast, rezistența materialelor, patină, praf și englezescul decay – adică timpul care își lasă amprenta asupra obiectelor.
Sfaturi pentru cum transformi o casă în acasă: În primul rând ar trebui să te definești. Apoi trebuie să te hotărăști asupra elementelor care țin de partea tehnică, de calitatea vieții pe care o vrei.
Resurse: Fotoliul și covorul din living – IKEA Măsuțele din living – JYSK Corpuri de iluminat – IKEA Chiuvetă baie – eBay Mexic
Foto: Mihail Neagu