Un balcon în care erau depozitate scaune vechi, aspiratoare și cutii a fost transformat într-un colț de relaxare de care proprietarii profită în fiecare zi cu soare, chiar și atunci când e mai frig afară. Deși este deschis, balconul e ferit de vânt, ploaie ori ninsoare datorită copertinelor retractabile.
De proiect s-a ocupat designerul de interior Andreea Ştefan, în vara lui 2020, și a transformat un balcon în care nimeni nu intra aproape niciodată într-o încăpere organizată în care se poate lucra, citi, sta la povești, lua masa ori pur și simplu lenevi. Și e locul care le oferă proprietarilor – pasionați de călătorii – un refugiu verde în această perioadă în care petrecem mai mult timp acasă.
Balconul apartamentului din zona Unirii, Bucureşti, are acum o pardoseală nouă, un colţ de relaxare, un perete verde, dar şi un nou spaţiu de dezpozitare.
Amenajare balcon deschis
Andreea a avut multe necunoscute în ecuaţia amenajării din cauza perioadei de izolare. Dar vestea bună a fost că mai colaborase anterior cu proprietarii şi cu o parte din furnizori. Le cunoştea preferinţele şi stilurile, ceea ce a simplificat proiectul. „Nu am întâmpinat dificultăţi în definitivarea proiectului. Când m-am apucat de comenzi însă, mi-am dat seama că este o perioadă mai ciudată. Primeam destul de greu ofertele cerute, unele magazine erau închise, personalul lucra de acasă, iar comenzile online nu funcţionau mereu”, completează ea.
Prima idee cu care a pornit la drum a fost să realizeze o zonă specială pentru depozitare, într-un capăt al terasei, separată printr-un perete de rigips. Aici sunt ascunse aerul condiționat și un dulap de exterior în care stau diverse obiecte care foarte greu își găsesc locul într-un apartament micuț, mai exact aspiratorul, mopul sau diverse cutii. A continuat prin a schimba finisajele. Peste gresia existentă a montat o pardoseală de lemn masiv, cumpărată de la IKEA . A acoperit parapetul balustrăzii cu plăci ceramice colorate și a renunţat astfel la șorțul metalic. A folosit aceleaşi plăci ceramice și la placarea peretelui nou de rigips, dar și la glaful ferestrei de la bucătărie, pentru unitate vizuală. În ceea ce priveşte iluminatul, a înlocuit cele două aplice și a adăugat o bandă LED de exterior pe toată lungimea pardoselii. Proprietarii nu și-au dorit ghirlande luminoase.
Ca să ofere funcţionalitate balconului şi în anotimpurile reci, Andreea a optat pentru copertine retractabile: „Nu doream să închidem terasa cu absolut nimic, așa că soluția pe care am găsit-o pentru a feri totuși spațiul de ploaie, vânt și chiar de zăpadă au fost copertinele retractabile. Cele două panouri din capete care delimitează terasa de cele ale vecinilor au fost și ele acoperite cu același material de culoarea untului”, explică ea. Copertinele au fost şi cea mai costisitoare parte din proiect. În plus, a creat un perete verde, decorat însă cu plante artificiale, cumpărate de la Mobexpert .
Idei de amenajare balcon, cu mobilier comandat online
Andreea Ştefan a pornit proiectul de la o încăpere dominată de tonuri pământii, de vechituri şi de piese de mobilier inutile ce trebuiau înlocuite. A avut în minte dorinţa proprietarilor de a oferi funcţionalitate acestui spaţiu şi a început prin a scăpa de toate elementele care-i stăteau în drum: „Beneficiarii şi-au dorit în primul rând o terasă pe care să o folosească. Şi-au dorit un spaţiu de relaxare, o zonă de luat masa cu prietenii, dar şi suficient loc de depozitare. Au vrut o amenajare colorată şi veselă”, povesteşte ea.
Cu un buget de aproximativ 4000 euro – din care o bună parte din bani s-au dus pe copertinele retractabile -, designerul a integrat obiecte de la IKEA şi Mobexpert . Alegerea ei se leagă de imposibilitatea de a vizita magazine fizice în perioada amenajării, iar acestea două au site-uri bine puse la punct, spune Andreea. În plus, produsele propuse de designer erau pe stoc, lucru care a limitat considerabil aşteptarea.
Tips&tricks de amenajare balcon și nu numai de la Andreea Ştefan:
„Înainte de a amenaja orice spaţiu, dar mai ales unul de dimensiuni reduse, asigură-te că măsori totul foarte bine. Acest lucru te va scuti de returnări complicate şi timp consumat cu alte căutări.
Nu te feri să combini texturi, culori şi patternuri. Dacă alegi să mergi pe obiecte care au culori şi modele asemănătoare, rişti să obţii o amenajare monotonă.
Integrează o culoare de accent. De regulă, un pic de roşu şi un pic de verde îşi găsesc locul în orice amenjare, dar dacă nu ştii ce culoare să aibă piesa de accent a camerei, atunci alege galben, nu vei da greş.”
Sursa foto: Andreea Ştefan