Au cumpărat un tiny house de 36 metri pătrați și l-au transformat într-o casă cu mansardă

Au cumpărat un tiny house de 36 metri pătrați și l-au transformat într-o casă cu mansardă

În plină pandemie, un cuplu de tineri din Târgu-Mureș a hotărât să se mute din chiria de la bloc într-o casă pe pământ. Cu o listă foarte clară de dorințe și nevoi, dar și un fond de economii făcut din timp, Andreea și Andrei au cumpărat un tiny house aflat la cinci minute de centru, pe un teren de 1000 metri pătrați.

În 2017, Andreea și Andrei s-au cunoscut pe terasa unui bar din București și s-au îndrăgostit la prima vedere. Ea se întorsese din Rotterdam, unde terminase facultatea, iar el venise din Târgu-Mureș, unde locuia și conducea o fabrică de mobilier pentru export.

„Ne-am hotărât să ne căsătorim la șase luni după ce ne-am cunoscut, iar în noiembrie 2018, după nuntă, m-am mutat și eu la Târgu-Mureș ”, spune tânăra care lucrează ca marketing manager într-o multinațională.

Odată mutați împreună, primii doi ani i-au locuit în chirie, într-un apartament din oraș, dar la început de pandemie au luat o decizie importantă – să se mute la curte. Au făcut o listă foarte clară cu ceea ce-și doresc de la noua locuință: teren pe un deal care să fie aproape de oraș, dar preferabil în oraș. Să aibă o priveliște frumoasă, fără vecini, și o casă mică, de aproximativ 50-60 metri pătrați. Dar cel mai important era să se încadreze în banii pe care îi aveau puși deoparte, ca să nu ceară credit vreunei bănci.

Tiny house: locuința mult dorită și procesul de renovare

Timp de două săptămâni au căutat zilnic pe site-urile de anunțuri, iar o dată pe săptămână au fost în cele două zone alese, pentru a discuta cu vecinii de acolo. La finalul celor 14 zile au găsit un anunț care se potrivea cu planurile lor, au fost să vadă locul, iar după ce au negociat cu proprietarii au bătut palma a doua zi, în iulie 2020.

Locuința, care nu avea apă curentă și baie, se încadra perfect în bugetul pe care ei îl aveau disponibil. Au ales o curte de 1000 metri pătrați, cu o căsuță de lemn de 36 metri pătrați, în zona Platou din Târgu-Mureș , pe un deal aflat fix în centrul orașului.

Timp de câteva luni, Andrei a regândit fațada casei și a recompartimentat-o, fără să depășească amprenta la sol inițială, motiv pentru care nu au avut nevoie nici de autorizații extra. Au lucrat în regie proprie, fără să-și ia concediu. Iar în urma acestui proces, au făcut o locuință de 54 metri pătrați utili, cu două poduri și un beci. Au nivelul 0, cu living + bucătărie, dressing, baie, și mansarda pe care au transformat-o în dormitor.

O investiție de 80.000 de euro și un design eclectic

S-au mutat în noua casă pe 30 octombrie 2020, iar întreaga investiție i-a dus la 80.000 de euro. „În această sumă intră absolut tot: terenul, casa, geamurile, mobilierul, extensia, electrocasnice, tot. Suma ar fi fost mult mai mare dacă nu am fi făcut multe noi”, explică Andreea.

În prezent au apă de la rețeaua orașului, iar curentul este tot de la rețea, deși în 2022 vor să-și instaleze panouri fotovoltaice . În ceea ce privește încălzirea, ei apelează la o sobă de teracotă, dar și la aerul condiționat, ocazional.

Designul de interior este eclectic, „un mélange de stiluri, dar foarte cozy”, unde s-au implicat amândoi cu idei. Andrei a desenat și fabricat mobilierul, Andreea a luat frigiderul SMEG la care visa de ani de zile, iar în rest au căutat mici soluții creative. Spre exemplu, nu aveau cum să ascundă firele electrice, așa că au cumpărat fir electric textil și s-au jucat cu el.

„Ne simțim ca în vacanță, în fiecare zi”

De când s-au mutat la casă, viața lor s-a schimbat în bine și ambii susțin că se simt în vacanță, în fiecare zi. „Momentan suntem în faza de lună de miere. Efectiv nu vedem dezavantaje”, adaugă ei. Stau la cinci minute de centrul orașului, fără să ducă lipsă de liniștea mult dorită, iar căsuța este atât de bine compartimentată, încât nu simt lipsa spațiului deloc.

Plus de asta, cheltuielile s-au redus. În prezent, plătesc doar curentul, apa, un stick de date pentru internet și șase luni pe an li se adaugă costul cu lemnele de foc. „La bloc aveam de plată întreținerea, curentul, gazele, internetul, iar media era undeva la 600 lei pe lună, iar acum media ajunge undeva la 400 lei pe lună”, spune Andrei.


Leave a comment