După o perioadă în care vremea a luat-o razna, mulţi dintre d-voastră abia aşteptaţi să petreceţi mai mult timp în aer liber, în confortul grădinilor proprii. Şi pentru a aduce varietate şi atractivitate în acest minunat spaţiu în aer liber, de ce să nu luaţi în considerare crearea şi instalarea unei arcade de grădină? Există multe modalităţi prin care puteţi decora grădina d-voastră. Poate cuiva îi place să aranjeze suprafaţa grădinii cu paturi de plante florifere, altcuiva îi place să umple grădina cu figurine de grădină diferite, iar altcineva nu are bani pentru a crea proiecte complexe de amenajare a grădinii aşa că se ocupă singur de amenajarea simplă dar atractivă a grădinii.
Cu toate acestea, există un ornament care este sigur că va satisface pe toată lumea. Acest ornament este arcada de grădină, structură ce oferă spaţiului o ambianţă plină de romantism şi sofisticare. Această structură decorativă va contribui cu certitudine la crearea unei atmosfere intime, fermecătoare în grădină, indiferent de mărimea acesteia. Cu ajutorul acestei structuri, putem umbri o terasă în aer liber sau putem crea o oază de linişte şi confort. În plus, va constitui punctul focal al întregii amenajări exterioare, precum şi suportul ideal pentru numeroasele plante căţărătoare, ale căror flori minunate ne vor încânta simţurile până târziu în toamnă.
Majoritatea oamenilor asociază arcada de grădină cu o nuntă sau cu o ceremonie solemnă, dar acest lucru nu înseamnă că aceste structuri nu pot fi prezente în grădini sau în zonele suburbane. Arcada de grădină, curbată cu flori sau verdeaţă luxuriantă, o puteţi folosi nu numai ca o zonă de decor, ci şi ca o modalitate originală de zonare a grădinii. De exemplu, arcada de grădină poate servi ca un fel de intrare, dacă selectaţi cu ea o zonă a grădinii. Şi dacă amplasaţi o arcadă în faţa intrării, se va transforma într-o poartă decorativă, anticipând parcă liniştea şi confortul ce vor fi descoperite de vizitatorul care pătrunde în acest fermecător spaţiu exterior.
Dacă dimensiunile permit acest lucru, arcadele se pot amplasa alternativ, de-a lungul celor două laterale ale aleii principale, astfel încât traseul obişnuit să se transforme într-un adevărat tunel de flori. Uneori, aceste structuri destinate decorului exterior servesc drept limită simbolică a parcelelor de grădină. Dacă arcada nu acoperă un anume pasaj, va fi foarte reconfortant să existe o băncuţă aşezată sub ea sau chiar o masă micuţă. Ce poate fi mai relaxant decât să te odihneşti aici, sub baldachinul înflorit şi înmiresmat? Arcada conferă grădinii un farmec unic, eleganţă şi personalitate.
Arcada de grădină poate fi absolut sub orice formă şi orice dimensiune. Aşa cum menţionam mai sus, arcada reprezintă practic intrarea într-o altă zonă de teren, împărţind astfel suprafaţa exterioară a locuinţei într-o zonă de lucru şi o zonă de agrement.
Unde să amplasaţi arcada de grădină?
Totul depinde de imaginaţia d-voastră şi de buget. Dacă bugetul disponibil nu este rezonabil, atunci opţiunea d-voastră va fi o arcadă de grădină obişnuită. Dacă vorbim despre o opţiune mai costisitoare, merită să alegeţi o arcadă sofisticată din lemn, piatră sau fier forjat. Arcadele moderne pentru plantele căţărătoare sunt fabricate din diverse materiale, cele mai obişnuite fiind metalul, plasticul şi lemnul.
Arcadele metalice arată foarte artistic, mai ales dacă elementele din fier forjat au fost folosite pentru crearea lor. Arcadele din lemn (pergole) se asortează perfect în diferitele stiluri de decor ale grădinii, devenind o adăugare armonioasă a frumuseţilor naturale. Arcadele din plastic sunt foarte populare datorită designului simplu şi eficient. De asemenea, arcadele pot fi create din piatră, cărămidă sau beton.
Care arcadă este mai fiabilă?
La alegerea arcadei de grădină, care va deveni ulterior baza aranjamentului de flori, luaţi în considerare faptul că materialul din care este fabricată aceasta depinde nu numai de aspectul său, ci şi de fiabilitatea sa. Importantă este calitatea materialului din care este făcută arcada de grădină şi, implicit, durabilitatea acestuia.
Arcada de grădină din metal
Această arcadă se poate realiza din tije foarte subţiri, profile, ţevi sau fier forjat. Arcada din fier forjat este cea mai frumoasa variantă a arcadei de grădină metalice dar, în acelaşi timp este şi cea mai scumpă. Costul arcadei va fi foarte mare, dar forjarea în sine, precum şi numeroasele bucle, vor atrage privirea oaspeţilor. Principalul avantaj al arcadei din metal – nu este nevoie să pregătiţi un loc pentru o instalare ulterioară.
Dezavantajul arcului este că au nevoie de o vopsire anuală, astfel încât metalul să nu fie atacat de coroziune. Arcadale metalice sunt considerate cele mai fiabile. Ele nu se tem de precipitaţii şi de schimbări bruşte de temperatură. Cu toate acestea, în timpul iernii, structura metalică poate deteriora grav anumite specii de plante căţărătoare cu flori.
Arcada de grădină din lemn
Lemnul, aşa cum este bine cunoscut, nu tolerează modificări drastice ale temperaturii şi, în plus, este vulnerabil la diverşi dăunători. Instalarea unei arcade din acest material se face numai în condiţii climatice moderate. Oricum, este recomandat să alegeţi modele realizate din cele mai grele esenţe de lemn – cedru, zadă, stejar etc. În plus, înainte de a instala o arcadă din lemn, se recomandă tratarea cu agenţi antiseptici sau cu lacuri speciale.
Arcada din lemn este relativ ieftină. Această variantă de arcadă de grădină este folosită de aproape toţi grădinarii. Principalul avantaj al acesteia este construcţia simplă şi rapidă. Dacă există un ciocan, ţinte şi îndemânare, atunci puteţi face o capodoperă de arcadă, capabilă să atragă atât admiraţia, cât şi invidia vecinilor. Arcada de grădină realizată cu propriile sale mâini poate fi vopsită în orice culoare, dar cel mai bine arată lăcuită cu un lac incolor.
Costul redus al unei asemenea arcade înseamnă că nu diferă prea mult faţă de arcada metalică, în ceea ce priveşte calitatea. Principalul dezavantaj – o perioadă de funcţionare mai mică decât cea metalică. De asemenea, arcada din lemn trebuie să fie tratată în mod constant cu substanţe speciale – baiţ, vopsea, lac, etc. Densitatea lemnului nu este mare, structura este uşoară şi, prin urmare, o puternică rafală de vânt va putea face ca arcada din lemn să se rupă.
Arcada de grădină din piatră
Poate cea mai durabilă arcadă de grădină, cea din piatră este cea mai solidă şi îşi va păstra acelaşi aspect probabil zeci de de ani. Pentru o asemenea arcadă de grădină, îngrijirea este foarte simplă. Singurul dezavantaj al acesteia constă în faptul că nu este posibil ca toată lumea să o construiască, fără a avea abilităţi specifice de zidar. În plus, ar fi ridicol să ridici o arcadă de piatră într-o grădină mică sau lângă o casă de mici dimensiuni.
Arcada de grădină din plastic
Fiind cea mai ieftină, arcada de grădină din plastic este folosită din ce în ce mai mult de designeri pentru a crea idei interesante. Costul plasticului este pentru orice buzunar, nu necesită procesare, vopsire sau revopsire. Îngrijirea materialelor plastice nu necesită alte investiţii pentru mentenanţă.
De asemenea, arcadele din plastic nu tolerează condiţii meteo cu precipitaţii abundente şi modificări extreme ale temperaturii. Cu toate acestea, arcadele realizate din acest material sunt adesea realizate într-o versiune prefabricată, adică în timpul iernii arcul poate fi demontat şi păstrat într-o incintă interioară, iar plantele căţărătoare pot fi protejate cu folii speciale.
Minusul imens al unei asemenea arcade este că nu poate rezista în grădină pe tot parcursul anului. Mulţi producători folosesc un plastic slab calitativ şi, prin urmare, vor deveni casante la temperaturi negative. Deci, arcada din plastic pe timp de iarnă trebuie să fie dezasamblată şi păstrată în garaj.
În final, vă reamintim că o grădină nu este doar o zonă pentru relaxarea şi joaca membrilor unei familii, ci şi un loc pentru întruparea ideilor din domeniul grădinăritului , un hobby ce devine tot mai îndrăgit.