Apartamentul albastru al unui burlac din Iași, cu pat rotund și ușă din sticlă la baie

Apartamentul albastru al unui burlac din Iași, cu pat rotund și ușă din sticlă la baie

Câte decizii în amenajare, atâtea soluții inedite. Proprietarul unui apartament din Iași a acceptat orice propunere curajoasă din partea echipei de arhitecți: patul e rotund, montat în diagonală; baia e separată de dormitor printr-un panou transparent, livingul are tavanul bleu, iar materialele folosite sunt dintre cele mai diverse: piatră naturală, lemn, piele, sticlă, benzi led.

Proprietarul, un inginer de 28 de ani din Iași, și-a cumpărat în 2015 prima locuință, un apartament de trei camere dintr-un bloc nou. A vrut să aibă acasă un design modern, care să îl reprezinte, cu finisaje naturale. Amenajarea l-a costat 75.000 de euro, iar cea mai mare investiție a fost canapeaua din living – 8.000 de euro.

Tavanul fals bleu din living maschează o grindă inestetică.Livingul, la începutul proiectului.Livingul în timpul șantierului, după aplicarea finisajelor.

De proiect s-au ocupat arhitecții de la High Light . Spațiul era nefinisat, „la roșu”, așa că au putut interveni și în compartimentările interioare: bucătăria era inițial închisă, și poziționată chiar în dreptul intrării, adică diametral opus față de locul actual: au spart pereții care conturau bucătăria și au mutat acolo livingul – astfel, prin deschiderea către hol, au mărit spațiul alocat zonei de zi.

„Provocarea acestei amenajări a fost găsirea unui echilibru între cumulul de materiale folosite, texturi și culori. Am contrabalansat elementele puternic texturate și cromatica intensă prin inserții neutre, calde. Spațiul rezultat este unul al contrastelor, o combinație între mat și lucios, texturi naturale brute și elemente calde”, explică arhitectul Serghei Musulbas.

Dormitorul e separat de baie printr-un panou de sticlă

Abordarea zonei de noapte e complet inedită: piesa-cheie, patul rotund cu tapițerie albastră, e amplasat asimetric, în diagonală, în colțul de nord al dormitorului. Cum dormitorul e destul de mic, forma patului a ajutat la crearea unui spațiu mai ușor de utilizat din punctul de vedere al circulației. Pentru echilibru, restul mobilierului are linii simple, curate, și culori neutre.

Un alt element original este peretele de sticlă ce separă baia de dormitor. Pentru mai multă intimitate, e obturat parțial printr-o jaluzea din lemn în zona de duș.

Proprietarul și-a dorit o baie cu duș tip walk-in, cu scurgere în pardoseală. Zona de duș e placată cu hexagoane de piatră naturală în tonuri de gri, maro și negru. Oglinda de sus până jos face spațiul să pară mai mare și dublează cantitatea de lumină artificială oferită de spoturile din tavan. Obiectele sanitare și bateriile din baie au un design contemporan și sunt serii de lux de la furnizori ca Grohe, Catalano și Geberit.

Accente de galben și albastru în open space-ul bucătărie- living

Livingul a pornit de la canapeaua modulară bleu, de la Ditre Italia, luată prin Delta Studio Iași. A devenit punctul central, în jurul căruia arhitecții au organizat restul spațiului.

Open space-ul folosește o combinație inspirată de nuanțe și texturi – finisajele variază de la var lucios pentru pereți la var mat pentru zona de tavan fals cu scafe. Alternanța de mat-lucios personalizează încăperea.

Bucătăria e open space cu livingul, dar parțial separată prin lamele verticale din MDF furnir stejar natur. Acest truc face ca spațiile să rămână conectate, dar și delimitate vizual.

Bucătăria cuprinde locul de luat masa, iluminat printr-un corp suspendat cu led, și o zonă de bar amenajată pe tot peretele dinspre geam, pentru cafeaua de dimineață și mic dejun.

Arhitecții au ales materiale naturale, cu o energie puternică și o cromatică dinamică. Paleta de culori din interior este dominată de nuanțe de alb, galben, albastru, verde, maro sau gri.

Amenajarea apartamentului din Iași a durat șase luni și reflectă din plin atât felul de a fi cât și stilul de viață al beneficiarului.

Foto: Bogdan Onofrei


Leave a comment