Unii dintre noi ne căutăm camere cu view spectaculos pentru vacanțe. Dar cum ar fi să ne bucurăm în fiecare zi de frumusețea nemărginită a naturii? O familie de constănțeni cunoaște foarte bine sentimentul, căci locuiește într-un apartament de 220 metri pătrați, cu vedere directă către lacul Siutghiol.
Apartamentul cu cinci camere dispuse pe două etaje a fost cumpărat fără finisaje. Când a venit vorba de amenajare, cei doi soți, oameni de afaceri, au constatat că preferințele lor se bat cap în cap. Cum nu au reușit să ajungă la un numitor comun, au luat legătura cu arhitectele Andrada Gruia și Raluca Dumitrașcu, de la Archivity , care au împăcat ambele tabere.
„Pe lângă provocările obișnuite, de a găsi echilibrul între partea funcțională și cea estetică, ne-am confruntat cu două viziuni și două stiluri aproape total diferite. Astfel, avem o jumătate boemă, diafană și feminină, care preferă culorile deschise și pastelate, și o jumătate ce preferă un stil modern, elegant, cu linii drepte și culori mai masculine. Într-un final, am ajuns la un acord comun, în care am dedicat fiecăruia anumite spații, dar am adăugat în acestea și câte ceva și din personalitatea celuilalt”, povestesc arhitectele.
În prima etapă a proiectului de amenajare au schimbat instalația electrică: au modificat complet poziționarea prizelor și a întrerupătoarelor pentru că au regândit sistemul de iluminat, în funcție de necesitățile proprietarilor.
Livingul comunică deschis cu bucătăria și e zona spectaculoasă a apartamentului. Acolo unde nu e view către lacul Siutghiol și apus, sunt suprafețe vitrate care creează jocuri de lumini. Apoi e scara a cărei balustradă e realizată din tablă traforată, lucrată după schițele arhitectelor.
Delimitarea dintre living și bucătărie se face prin intermediul unei insule, un element foarte practic, căci înglobează chiuveta, mașina de spălat vase, spațiu de depozitare, blat de lucru, plita și hota.
În dormitor, nișa din peretele frontal a fost acoperită cu o tăblie tapițată într-una dintre culorile preferate ale proprietarilor. Dimensiunea ei mare a permis și integrarea unei mici biblioteci.
„Pe peretele frontal am creat un joc geometric de volume și am integrat o fantă de lumină verticală, ce pune în valoare tapetul delicat. Fotoliul clasic este un element pe care proprietarii îl aveau și care transformă dormitorul într-un spațiu eclectic”, mai explică arhitectele.
În baia matrimonială predomină diferite nuanțe de roz, de la dulapul de sub lavoar până la tapetul de pe pereții. Nuanța parchetului și lichenii de pe unul dintre pereți completează atmosfera caldă și fresh.
La etaj a fost amenajată o zonă eclectică dedicată relaxării și lecturii. Peretele din spatele canapelei, cumpărată de la Roche Bobois, urmează să fie accesorizat cu o compoziție de tablouri.
Tips&tricks pentru amenajarede la Archivity
Lumină de ghidaj Pentru a evita eventualele accidente, recomandăm ca zona treptelor scării interioare să beneficieze de iluminat punctual. În acest sens, este necesară refacerea instalației electrice.
Trucuri deco Profită de prezența unei nișe pentru crearea unui mix format din birou/măsuță de toaletă și loc pentru TV. Treaba este simplă: închide parțial nișa cu un panou sau cu un zid din gips-carton, suportul ideal pentru televizor. La bază amplasează o comodă ce are în prelungire un blat folosit pe post de birou.
Decorează cu licheni Mușchii și lichenii stabilizați sunt tot mai des întâlniți în amenajările interioare. Aceștia au avantajul că absorb praful și dioxidul de carbon și elimină oxigen în aer.
Foto: via Archivity