Amenajarea unui apartament din Brașov care a pornit de la un pat din lemn recuperat

Amenajarea unui apartament din Brașov care a pornit de la un pat din lemn recuperat

Ca să faci o casă frumoasă nu ai nevoie de multe obiecte, dar trebuie musai ca ele să fie de calitate. E principiul pe care au mers proprietarii unui apartament cu trei camere din Brașov care și-au dorit o locuință luminoasă, simplă, dar cu mult bun gust. Și totul a pornit de la un pat din lemn recuperat pe care și-l doreau neapărat.

„Dormitorul are și acum miros de lemn combinat cu aer curat”, spune Adela Chivărean, restaurator și designerul de interior care s-a ocupat de amenajarea acestui apartament cu trei camere din Brașov. Proprietarii, un cuplu de oameni tineri ce lucrează în domeniul IT, dar foarte apropiați de natură, au vrut în dormitor un pat din lemn recuperat. Adela le-a îndeplinit dorința și a făcut unul în atelierul ei, The Wood Doctor , cu lemn din demolarea unei construcții vechi. Apoi totul s-a așezat în jurul lui.

Apartamentul de 90 metri pătrați se află într-un complex nou construit, așa că Adela a primit, practic, foaia goală. Nu a fost nevoie de intervenții majore sau de recompartimentări și a avut libertate destul de mare în ceea ce privește amenajarea. „Proiectul a mers ușor pentru că am fost pe aceeași lungime de undă cu toții”, povestește. Proprietarii au contribuit activ la concept și designerul a petrecut mult timp împreună cu ei ca să-și dea seama ce își doresc.

Totul a pornit de la un pat din lemn recuperat

În dormitor, de unde a pornit totul, pe lângă un pat din lemn recuperat, nu a fost nevoie de mare lucru. Restul s-a „desprins” din cromatica decorațiunilor, obiecte pe care proprietarii le-au ales inspirați din călătoriile lor. „Majoritatea decorațiunilor au legătură cu culturi pe care ei le-au vizitat”, spune designerul.

Tablourile cu plante și șerpi exprimă dragostea pentru natură a proprietarilor și au dat tonul și nuanțelor de pe pereți. Seara, dormitorul e spațiul preferat al proprietarilor.

Riflaj din lemn și artificii vizuale fac livingul să pară mai mare

Livingul are ca piesă centrală o canapea mare și confortabilă de la Divanissimi, pe care designerul a complementat-o cu mobilier proiectat special. „Riflajul din lemn își are omologul pe peretele alăturat, în tablouri”, explică Adela. Covorul, masca africană, icoana de pe perete și tabloul de lângă TV sunt obiecte personale ale proprietarilor „și sunt super frumoase”, spune designerul.

În partea opusă, designerul a conceput și o zonă de dining, gândită în jurul unei mese din stejar pe care a făcut-o tot în atelierul The Wood Doctor . A încadrat-o prin vopseaua verde închis care depășește limitele unui singur perete și dă o cu totul altă dimensiune zonei. „Combinația aceasta plus corpul de iluminat din sticlă de la Ikea și oglinzile Zara Home au mărit vizual spațiul”, explică Adela.

Biroul luminos e spațiul perfect pentru lucrat de acasă

Mai ales pentru că amenajarea s-a desfășurat în timpul pandemiei, proprietarii și-au dorit ca una dintre camere să aibă rol de home office . Adela a amenajat-o în nuanțe neutre, iar apoi a ales o canapea din catifea care să contrasteze: „o culoare superbă din gama terracotta”. Pe timpul zilei, biroul e și camera preferată a proprietarilor.

Alături, a adus un spațiu de depozitare prin vitrina din lemn cu sticlă, iar sub fereastră stă elementul cel mai important: un birou dublu. „Pentru tablouri, am ales motive inspirate din natură, ilustrații și AC/DC, proprietarul fiind fan”, spune designerul.

Bucătăria în formă de L eficientizează spațiul

Și mobila de bucătărie în formă de L a fost făcută la comandă, proiectată de Adela, și eficientizează spațiul. Blatul e din quartz, iar butonii sunt H&M Home și sunt un detaliu care continuă cromatica faianței glazurate. Scaunele sunt de la The Home, iar masa din stejar masiv e făcută la The Wood Doctor.

După șase luni de muncă, rezultatul e un spațiu modern, curat, cu inspirații naturale. Cel mai costisitor obiect a fost dressingul, care a ajuns la 15.000 lei. Șantierul s-a desfășurat în perioada pandemiei, ceea ce a influențat puțin implementarea, căci stocurile erau pe zero și mobilierul comandat a întârziat să vină.

„Suma investită în total cu tot cu finisaje a fost în jur de 40.000 euro”, explică Adela Chivărean. A inclus amenajarea celor trei camere și a două băi. Multe piese au fost lucrate în atelierul Adelei, inclusiv acel pat din lemn din dormitor pe care proprietarii și l-au dorit foarte mult. Însă designerul a inclus în amenajare și obiecte de la The Home , Divanissimi , Ikea , Zara Home și H&M Home . Draperiile și perdelele din toată casa au fost realizate de BrodArt Brașov, iar lenjeria albă de pe pat este de la I’m Cotton You .

Tips&tricks pentru amenajare de la designerul Adela Chivărean

Fă-ți un plan bine pus la punct. Cel mai important lucru înaintea începerii unui proiect de amenajare este să ai un plan, sau mă rog, designerul să aibă un plan. Consider că în momentul în care începi, trebuie să ai în vedere toate detaliile, de la sistemul electric, până la lenjeria de pat. Evident, totul e flexibil și poate suferi modificări.

Nu te mai lua după alții , casele au ajuns să fie trase la xerox. Stai cu tine și gândește-te cine ești, ce îți place și cum vrei să trăiești.

Casele sunt pentru a fi locuite de către oameni, nu trebuie să fie perfecte. O casă se formează în timp și este oglinda ta. Încearcă să nu te grăbești și să faci cât mai puține compromisuri.

Nu supraestima spațiul. Când cauți referințe pe Pinterest, cele cu vile uriașe din Los Angeles nu sunt relevante.

Alege cât mai multe materiale naturale și evită ceva ce arată a altceva. De exemplu, un perete din cărămidă falsă sau gresia care arată a lemn.

Foto: Adela Chivărean


Leave a comment