O echipă de arhitecte a luat proiectul propus de dezvoltator pentru un apartament din Brașov pe două niveluri și l-a schimbat complet: au mutat poziția scării interioare, a ferestrelor Velux, au schimbat pozițiile camerelor și apoi l-au amenajat cu cea mai mare atenție la detalii.
Un tânăr antreprenor brașovean și-a cumpărat în vara anului 2019 un duplex în ansamblul rezidențial Chiville din centrul Brașovului. Este vorba de un apartament cu trei camere, pe două niveluri (84 metri pătrați), cu o terasă de șapte metri pătrați. L-a cumpărat din faza în care nu era turnată placa mansardei, iar arhitectele Sorana Leru, Mihaela Tampiza și Hanna Szond a ( echipa Miso Architects ), care s-au ocupat de proiect, au profitat de asta și l-au modificat radical față de planul dezvoltatorului.
De la parter, unde erau prevăzute inițial, au mutat livingul și bucătăria la etaj, împreună cu dormitorul matrimonial și baia aferentă, iar la parter au rămas al doilea dormitor, amenajat pe post de birou, și o baie. Au schimbat inclusiv poziția scării interioare și a ferestrelor Velux de la etaj ca să pună spațiul cât mai bine în valoare.
Proprietarul și-a dorit o amenajare elegantă, cu materiale de calitate, motiv pentru care a alocat timp, energie şi un buget de 90.000 euro întregii amenajări. Stilul este modern, cu elemente minimaliste (liniile de lumină indirectă inserate în diferite profile decorative) și exotice (măsuţa de cafea şi vaza decorativă din holul de acces), pentru a da varietate.
Sorana și Mihaela au pornit de la finisajele puse la dispoziţie de dezvoltator, din paleta căruia au ales ceramica din băi (de la Marazzi – colecțiile Lume Blue, Mystone si Monolith), obiectele sanitare (de la Villeroy & Boch și Vado ) şi modelul de parchet. În continuare au completat cu vopsea decorativă San Marco şi tapet de la Glamora şi London Art , care au pus în valoare uşile ascunse tip Filomuro de la Eclisse .
Liniile de lumină ascunsă şi corpurile de iluminat amplasate strategic amplifică texturile finisajelor și ale pieselor de mobilier. Și nu e de mirare, căci arhitectele Miso au atins un record de patru kilometri de cabluri electrice folosiți nivelul întregii amenajări. Per total, întreaga amenajare a necesitat 500 ore de lucru.
Pereții holului se întind până la ultimul etaj al casei și creează o zonă liberă și luminoasă. Pe unul dintre ei, un fototapet accesorizat cu ceasul minimalist Nomon , ascunde intrarea în baie. Spațiul are și o zonă de depozitare, în care își găsesc locul și cablurile electrice.
Open-space la etaj
La mansardă e un open-space format din bucătărie, living și dining. În bucătărie, Mobila este făcută pe comandă de Movi Design , cu blat de corian alb de la Ekero . Din cauza formei tavanului, Sorana și Mihaela au ales o plită cu hota încorporată de la Bosch , asortată perfect cu restul electrocasnicelor negre. Tot aici au montat trei ferestre Velux deasupra punctelor cheie din bucătărie și dining, pentru lumină naturală.
În living, profilul cu iluminare LED încastrat în tavan subliniază forma încăperii şi iluminează ambiental. Canapeaua modulară, model Nuvola de la Divanissimi , se încadrează perfect pe fundalul tapetului cu look natural. În fața canapelei se află o comodă TV albă pusă în valoare de un riflaj din lemn.
Zona de dining, ce „gravitează“ sub o lustră Catellani & Smith , este înveselită de patru scaune tapiţate de la Gustav Living , o emblemă a calității.
„Cei doi pereţi capăt de perspectivă se întrec în finisaje şi elemente deosebite, fiecare cu povestea sa specială. Unul cu fototapet cu pattern natural, liniştitor, ce maschează uşa către dormitorul matrimonial. Al doilea cu o vopsea decorativă tip beton aparent, ce pune în valoare mobila şi o piesă cu totul specială: ceasul de la Nomon”, spune Sorana.
Accente artistice în dormitor
Mic, dar cochet, dormitorul matrimonial atrage prin fototapetul artistic și prin cele trei aplice-cercuri de dimensiuni diferite, ce creează umbre de efect. Patul şi noptierele, realizate pe comandă, comunică vizual cu peretele de lamele pe care stă amplasat televizorul. Două ferestre de mansardă încadrează patul, permițând luminii naturale să inunde camera.
Biroul este amenajat în intradosul casei scării, placat cu același finisaj al mobilei, ce urcă până pe tavan. Un corp de depozitare „îmbracă” un întreg perete, iar o canapea galbenă extensibilă, numai bună pentru vizitatori, completează camera. Şi aici pereţii principali oponenţi sunt decoraţi cu vopsea decorativă şi fototapet, de data aceasta un model cu elemente geometrice, în tandem cu textura și culoarea draperiei.
Baia de la parter are plăci bej şi un perete de accent albastru, toate iluminate de benzi LED cu lumina indirectă, iar cea de la etaj cuprinde un trio de culori pământii și texturi rugoase, cu un fototapet deschis la culoare, special pentru spații umede. Mobila e făcută pe comandă, cu blaturi din corian și linii speciale de lumină.
Lucrarea a început în aprilie 2019 și a fost gata în noiembrie 2020, timp în care muncitorii au turnat placa, au făcut izolațiile necesare, au montat instalațiile electrice și sanitare. Echipele de șantier au fost ale dezvoltatorului, iar furnizorii au fost atât locali, cât și din București.
Resurse
Mobilierul pe comandă a fost realizat de Movi Design şi Ekero
Canapele realizate pe comanda de Divanissimi
Scaune dining și saltea Gustav Living (scaune, saltea), masă dining Arn Store, taburet Ioooi , masă de cafea şi covoare Luminna
Tapet importat de Diseno , marca Glamora şi London Art
Ceasuri marca Nomon prin Viatorium Consulting
Profile decorative de la Elegance Decor
Vopsea decorativă San Marco
Corpuri de iluminat importate de Luminna
Draperii şi perdele realizate de Sophia
Decoraţiuni de la Norda Shop şi Mourals
Uşi Filomuro de la Eclisse
Din punct de vedere al bugetului, finisajele ceramice și parchetul au fost în jur de 50 euro + TVA metrul pătrat, iar tapetul din toată casa în jur de 7.000 euro cu tot cu montaj. Mobila pe comandă a costat 36.000 euro, cea din comerț – 8.000 euro, corpurile de iluminat – 6.500 euro, accesoriile -4.000 euro, vopseaua decorativă – 1.500 euro, profilele decorative – 1.000 euro.
Tips&tricks pentru amenajare de la Miso Architects
Pentru ca o amenajare să fie de calitate și rezistentă în timp recomandăm alegerea unor finisaje de cea mai bună calitate.
Profitați de beneficiile terapeutice ale luminii și faceți din corpurile de iluminat o prioritate în amenajarea casei.
Jucați-vă cu texturile și culorile pereților pentru a obține un ambient vesel și dinamic în egală măsură.
Dacă aveți mobilier cu forme simple, drepte, care nu are nimic de spus, puneți decorul în valoare cu ajutorul unor accesorii de design, care ies în evidență prin liniile speciale.
Foto: Fisheye