Recompensele și satisfacțiile pe care le oferă grădinăritul sunt dintre cele mai plăcute și mai avantajoase – aer curat, mișcare, apropierea de natură, dezvoltarea creativității, bucurie, relaxare – ce să mai, o adevărată terapie! Însă planificarea, organizarea și cultivarea propriu-zisă a primei dvs. grădini pot fi percepute ca o serie de sarcini copleșitoare. Din fericire, grădinile sunt niște creații surprinzător de iertătoare, iar cel mai bun mod de a învăța să le concepeți este pur și simplu prin exercițiu. Grădinăritul nu este o pasiune tocmai simplă și ieftină, întrucât presupune multă dăruire, hărnicie, îndemânare, răbdare și perseverență, și unde mai pui că nici nu poate fi practicată pe tot parcursul anului. Dar, pentru a ieși un pic din rutina zilnică și a vă încărca cu energia necesară, acesta este hobby-ul perfect.
Este potrivit persoanelor de orice vârstă, indiferent dacă își petrec cea mai parte a timpului acasă sau nu. Foarte mulți renunță la această preocupare întrucât nu văd imediat rezultatele muncii lor, lucru de altfel imposibil având în vedere că florile sau legumele plantate în grădină necesită timp și îngrijire până la apogeu. Însă, nu vă pierdeți speranța, aceasta este frumusețea grădinăritului – să vedeți cum, sub ochii dvs. și din propriile dvs. mâini, ies niște lucruri minunate. Cu o schemă potrivită, câteva unelte de bază și combinația ideală de plante, veți fi pe drumul cel bun. Dar, mai aveți nevoie de ceva: de cele 10 sfaturi ale noastre fără de care nu știu cum vă veți descurca:
1. Familiarizați-vă cu grădina
Faceți-vă timp pentru a vă obișnui cu proprietatea dvs. înainte de a începe să cultivați noua grădină. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le încercați în timp ce faceți cunoștință cu peisajul:
Plimbați-vă în jurul curții cu un carnețel în mână și încercați să realizați o schiță aproximativă a zonelor de plantare existente.
Adăugați în carnețelul de notițe și o „hartă” a zonelor care beneficiază de soare și a celor cu mai multă umbră.
Încercați să testați, printr-o examinare simplă, solul din perimetrul în care intenționați să amplasați grădina, pentru a afla informații utile cu privire la substanțele nutritive conținute și la pH-ul solului. Dacă plănuiți să plantați legume, fructe sau plante aromatice, o idee bună ar fi să testați nivelul de plumb. Unele tipuri de sol pot conține niveluri periculoase de plumb sau arsenic. Instrumentele de testare a solului pot ajuta proprietarii de case să stabilească dacă acesta are sau nu toxine. Pentru că această probă este ceva mai complicată, puteți apela la un specialist. Dacă solul se dovedește a avea un nivel nesigur de plumb, puteți crește în continuare legume, însă în paturi ridicate sau în ghivece cu pământ de altă proveniență.
Alcătuiți o listă de plante existente și de elemente (cum ar fi garduri sau alei) pe care doriți să le păstrați sau care trebuie înlocuite sau eliminate.
Priviți lucrurile în perspectivă și lăsați-vă imaginația să zburde… nu se poate să nu vă trăsnească vreo idee creativă pe care să o puneți în practică.
2. Determinați-vă stilul și obiectivele
Adunați câteva imagini care vă inspiră și căutați o temă. Sunteți atrași de grădini luxuriante, pline de flori, sau mai mult de spațiile în aer liber moderne și bine definite? Un exercițiu care vă va ajuta mult în luarea deciziei, ar fi să împerecheați câteva cuvinte cu imaginile pe care le-ați ales. Încercați, așadar, să veniți cu ceva care evocă tipul de grădină pe care o doriți, chiar dacă acesta nu este chiar un termen „oficial” al stilului.
De exemplu, poate veți decide că stilul dvs. este Zen industrial, modern jucăuș sau rustic și simplu. În timp ce vă gândiți la acest aspect, păstrați o fotografie a exteriorului casei dvs. la îndemână. Indiferent de stilul pe care îl alegeți, acesta ar trebui să funcționeze perfect cu stilul arhitectural al casei, dar și cu preferințele personale. Odată stabilit stilul, faceți-vă timp pentru a nota activitățile și caracteristicile de care credeți că se va bucura peisajul dvs. Dacă aveți copii, poate fi nevoie de mult spațiu deschis pentru a-i lăsa să se zbenguie în voie, sau poate visați la momente de relaxare în mijlocul unei grădini cu flori sălbatice – oricare ar fi aspectele dorite, notați-le.
3. Începeți cu pași mici
Este minunat să visați, dar atunci când va veni vremea să săpați, la propriu, în pământ, este foarte important să rămâneți bine ”înfipți” în realitate. Cu cât grădina este mai mare, cu atât veți consuma mai mult timp și energie pentru a o menține. Reflectați cu atenție și chibzuință la ceea ce doriți cu adevărat (să zicem, o grădină de legume) și apoi plantați în etape (de exemplu, plantați un singur rând de zarzavaturi, în loc de cinci). Puteți mări oricând grădina! Acest lucru este valabil și pentru achiziționarea de plante: este ușor să fii sedus de plantele generoase de la pepiniere sau de la magazinele de specialitate și să vă treziți că ați cumpărat prea multe. Amintiți-vă că grădinăritul, indiferent de ceea ce decideți să cultivați, necesită timp, deci cumpărați doar cât să vă umpleți timpul pentru o zi sau două.
4. Faceți-vă un plan
Chiar dacă plantați un singur pat de legume sau un mănunchi de flori în ghivece pe terasă, esențial este să aveți un plan. Dacă nu sunteți siguri ce plante să cumpărați, faceți o excursie de „cercetare” la o pepinieră locală (fără a cumpăra nimic!) și fotografiați plantele pe care doriți să le adăugați în grădină. Uitați-vă la etichete și notați toate amănuntele, cum ar fi cerințele de soare și apă, dar și perioada de înflorire. Culegerea tuturor acestor informații și alcătuirea unei scheme bine puse la punct (fără cine știe ce abilități artistice) necesită foarte mult timp, dar se vor dovedi extrem de utile în cele din urmă. Alegeți plante care înfloresc în diferite anotimpuri pentru un spectacol de culoare pe tot parcursul anului, și asigurați-vă că optați pentru plante cu cerințe de soare și de apă similare, dacă doriți să le plantați împreună.
5. Alegeți instrumentele potrivite pentru această îndeletnicire (fără a exagera)
Dacă aveți instrumentele potrivite pentru grădinărit, veți face această activitate cu mai multă plăcere, dar nu este nevoie să cumpărați tot magazinul. Doar câteva instrumente și materiale, de bună calitate, ar trebui să vă ajungă pentru a vă păstra grădina în condiții optime. Este foarte important ca orice pasionat să își achiziționeze din timp uneltele și să le depoziteze într-un loc sigur, cum ar fi o magazie sau un garaj. Pentru a nu exista oareșce confuzii, iată care ar fi elementele de bază pentru o bună desfășurare a activității:
Mănuși de grădinărit – alegeți o pereche cât mai confortabilă și îndeajuns de groasă pentru a vă proteja împotriva spinilor.
Lopată – această unealtă este esențială pentru pregătirea paturilor ridicate și pentru săpatul gropilor pentru copaci, arbuști și plante mai mari. O lopată cu un vârf ascuțit este mai versatilă decât o cazma plată.
Mistrie și cuțit pentru buruieni – Utilizați aceste instrumente pentru a săpa găuri pentru plante și pentru a smulge buruienile de la rădăcină. Într-o varietate de forme, cuțitele pentru buruieni sunt folosite adesea de grădinari pentru a ține sub control numărul buruienilor. Din păcate, majoritatea acestor unelte nu elimină complet buruiana, ci doar tulpina acesteia. Exista, însă, câteva modele în formă de seceră care ajung și la rădăcina plantei pentru a o îndepărta complet. Sau, pentru cei cu dare de mână, există și dispozitive telescopice pentru smuls buruienile. Dar, poate că ar trebui să începeți cu pași mărunți.
Furtun de grădină lung și duză de pulverizare – alegeți un furtun suficient de lung pentru a ajunge la fiecare dintre principalele zone ale grădinii.
Foarfecă de mână – mașinile de tuns ascuțite pot tăia crengile bune sau pot elimina, din greșeală, plantele lemnoase, cum ar fi rozmarinul. Așadar, pentru începători, cele mai indicate sunt foarfecile manuale.
Greblă de metal – folosiți această unealtă pentru a răspândi mulci și pentru a pregăti paturile de plante.
Greblă pentru frunze – utilizați un dispozitiv flexibil, din plastic sau din bambus, pentru a aduna frunzele.
6. Amestecați plantele perene cu cele anuale
O greșeală comună printre cultivatorii începători este de a înțesa grădina cu prea multe plante ”anuale”, ceea ce face ca aceasta să moară în fiecare an. Pentru longevitate și culoare, mergeți pe un amestec de plante perene (plante care înfloresc an de an) și anuale (plante care înfloresc și mor în timpul unui singur sezon). Pentru începători este deosebit de important ca frumusețea exterioară a florii să se combine cu rezistența ei. Pentru a vă ușura munca de cercetare, vă punem la dispoziție câteva exemple de plante perene, nepretențioase și potrivite pentru paturile de flori, ușor de îngrijit și, în același timp, deosebit de frumoase: astilbe, anemone japoneze, gelenium, geranium magnificum, nepeta, macul oriental, crețișoara, iarba-grasă (sau Sedum), rudbeckia, coada șoricelului, hosta (sau crinul de toamnă), salvie, busuioc sălbatic, violeta, petunia, gerbera, mușcată, nemțișor, garofiță, cercelul doamnei, lavandă și bujor.
7. Repetați, repetați și iar repetați
O modalitate foarte bună de a da grădinii un aspect profesional (cu puțin efort) este de a repeta aceleași plante și materiale de amenajare a grădinii (pavaje, scări, piatră naturală, elemente decorative) în locuri diferite, în întregul peisaj. Evitați să alegeți câte o plantă din fiecare tip, deoarece acest lucru tinde să pară ca o învălmășeală neclară – în orice tip de grădină, plantele arată cel mai bine atunci când sunt repetate sau plantate în grupuri. Același lucru este valabil și pentru celalalte materiale: alegeți doar câteva materiale de amenajare pentru alei, ghivece și mobilier de grădină, și repetați, repetați și iar repetați.
8. Combinați semințe cu plante deja crescute, pentru un amestec accesibil
Cultivarea unei grădini întregi numai din semințe vă poate economisi bani, dar poate fi, de asemenea, incredibil de frustrantă. Pe de altă parte, achiziționarea plantelor deja crescute nu numai că este costisitoare, dar vă poate limita alegerile în ceea ce privește aspectul final al grădinii. Cea mai bună soluție este o combinație între cele două: alegeți câteva răsaduri de-abia ivite și câteva semințe. Cele mai bune plante pe care să le însămânțați cu mânuțele dvs. sunt lăptucii (sau salata verde), ridichile, fasolea, floarea-soarelui, gălbenelele, cosmosul și zinnia.
9. Cultivați ce vă place
Acest lucru sună de-a dreptul banal, dar este ceva ce chiar și grădinarii experimentați par să uite uneori. De ce să cresc dovleci sau castraveți dacă nu-mi plac?! O să ajungeți să constatați că v-ați obosit să creșteți fasole și dovlecei, în loc să dedicați spațiul respectiv legumelor preferate ale familiei, cum ar fi mazăre, ridichi, gulii și, de ce nu, mini-dovleci pentru Halloween (că tot e la modă).
10. Îmbogățiți-vă permanent cunoștințele despre grădinărit
Căutați compania unor persoane mai experimentate, intrați în vorbă cu vânzătorii din magazinele de specialitate, cumpărați-vă cărți din domeniu, întrebați-vă rudele de la țară, și, dacă aveți timp, faceți o plimbare până la o seră din apropiere sau chiar la grădina botanică. Oricare dintre aceste opțiuni este un mod minunat de a afla cât mai multe despre grădinărit. Puneți întrebări pertinente, fără să vă jenați, luați notițe (nu o să aveți cum să memorați atâtea informații), cereți sfaturi sau, în limita posibilităților, invitați-i pe interlocutori în grădina dvs. pentru îndrumări ”pe viu”.
După realizarea planului se poate începe cultivarea plantelor, bineînțeles în funcție de anotimp, nu înainte de a face curățenie în grădină și de a feritiliza corespunzător solul. Acesta trebuie să fie pregătit pentru a “primi” așa cum se cuvine viitoarele plăntuțe.
Aranjarea florilor este influențată de preferințele fiecăruia, în funcție de culori și mărimi. Crearea unei grădini este o adevărată artă, în special în cazul în care vorbim despre o grădină de flori. Este foarte important ca acestea să fie plantate ținând cont de felul în care bate lumina.
Ar fi de preferat ca grădina să fie înconjurată de un gard viu. Delimitarea grădinii de restul curții va oferi un aspect mult mai estetic și mai ordonat.
După plantarea în sine, urmează partea cea mai interesantă, zicem noi. Proaspeții pasionați de grădinărit nu vor aștepta pur și simplu să răsară plantele cultivate, ci le vor îngriji zilnic, curățându-le și udându-le. Cel mai important aspect în această etapă este, așa cum vă spuneam și la început, să nu vă plictisiți și să nu vă pierdeți răbdarea! Satisfacția va fi maximă în momentul în care plantele vor răsări, credeți-ne pe cuvânt!
Cei care doresc să pășească pe făgașul acestei pasiuni trebuie să se înarmeze cu multă încredere și dorință de reușită, întrucât grădinăritul reprezintă o continuă provocare și o experiență de învățare pe tot parcursul vieții. Chiar și cei mai pricepuți și mai abili grădinari învață tot timpul câte ceva nou, așa că nu vă învinovățiți dacă nu ați știut un lucru și nu vă descurajați dacă sunt prea multe de învățat. Este suficient să începeți de undeva și să o luați încetul cu încetul, cu fiecare sezon în parte! Ceea ce este minunat în privința grădinăritului este că întotdeauna există loc de mai mult și mai bine, și chiar dacă astăzi stricați ceva, mâine îl puteți reface. NU despre multe alte aspecte din viața noastră putem spune același lucru!