10 idei de amenajare pentru un apartament cu trei camere decomandat și ce poți învăța din ele

10 idei de amenajare pentru un apartament cu trei camere decomandat și ce poți învăța din ele

Cum obții o amenajare armonioasă de apartament cu 3 camere decomandat? Simplu, cu ideile potrivite, o strategie cromatică bine pusă la punct și câteva elemente personale. Și ca să le ai pe primele două asigurate, venim cu inspirație din partea arhitecților și designerilor de interior.

Idei de amenajare pentru apartamente cu trei camere mici, sub 70 metri pătrați / idei pentru apartamente cu trei camere medii, între 70 și 90 metri pătrați / idei pentru apartamente cu trei camere mari, peste 90 metri pătrați

Dacă ai suficient spațiu, o amenajare de apartament cu trei camere decomandat e o misiune simplă. Pereții delimitează clar încăperile, așa că e fiecare cu rolul ei. Însă când totul pare înghesuit, parcă nu mai e la fel de simplu de gestionat. Și pe lângă asta, mai rămâne să te gândești și la un concept de design care să facă din apartament un spațiu în care să te simți bine. Dacă te copleșește întregul proces și n-ai avut energie nici măcar să-ți faci un moodboard pe Pinterest, ia-ți inspirația din aceste amenajări gândite de designeri și arhitecți români, care ne-au învățat și câte o lecție prețioasă la fiecare proiect.

1. Un apartament nerenovat din ’89 a primit o nouă viață

Aici erau finisaje ceramice dinainte de Revoluție, pereți înnegriți de vreme și instalații sanitare deteriorate. Apartamentul cu trei camere și 67 metri pătrați nu mai fusese renovat din anul 1989 când l-au preluat arhitectele Roxana Jipa și Silvia Olteanu, de la Lime Studio . Înainte să-l amenajeze, au ras totul din el și au creat un concept de design „curat” ca o farmacie.

La final, au obținut un spațiu lipsit de stridențe, cu mult lemn expus, accente de verde-salvie, plăci ceramice inspirate din piatră și totul închegat într-un mod funcțional. Arhitectele au adăugat multe spații de depozitare, iar în patru luni au finalizat totul, cu un buget de circa 35.000 euro.

Sfatul arhitectelor:

2. Un apartament din Ozana în care totul a fost schimbat, de la șapă la mobilier

A fost nevoie de un proces complex de renovare și amenajare pentru acest apartament cu 3 camere decomandat din zona Ozana , București. Designerul Gabriela Rogojanu a reușit să-l transforme într-un cămin adecvat pentru o familie cu copil, iar pentru asta a fost nevoie de două echipe de muncitori și multă răbdare. Gabriela a propus un concept cozy și funcțional, prin care să optimizeze spațiul mic de 67 metri pătrați.

Spațiul era împărțit în living, bucătărie, două cămări, două dormitoare, un wc de serviciu, un hol și o baie matrimonială. Ca să lărgească bucătăria, designerul a decis să demoleze una dintre cămări, care mai mult încurca din cauza grosimii pereților. Așa s-a făcut suficient loc în bucătărie pentru un frigider. Pentru decor, Gabriela s-a inspirat din pozele de vacanță din Grecia și a încercat să transpună acea atmosferă în amenajare. Și a finalizat totul cu un buget de circa 30.000 euro, din care o sumă considerabilă a mers la lucrările de renovare și manopera pentru șantier.

Sfatul designerului:

3. Pasteluri și motive inspirate din cosmologie într-o amenjare de apartament cu 3 camere decomandat

Andrada Gruia este designer de interior și locuiește cu Lucian, soțul ei, într- un apartament cu trei camere de la 74 metri pătrați din cartierul Militari , București. Când s-au mutat acolo, apartamentul era plin de finisaje învechite și întunecoase, așa că au trecut printr-un proces de renovare de patru luni și au investit 40.000 euro ca să-l scoată la lumină.

Andrada a primit ajutor și de la colega ei, designerul Raluca Dumitrașcu, alături de care formează Archivity. Au obținut un spațiu complet personalizat pe gusturile lor, cu o paletă cromatică pastelată și multe motive inspirate din cosmologie. În plus, apartamentul avea inițial o singură baie, iar cea mai mare provocare a fost construcția unei a doua băi în locul unui spațiu de depozitare.

Ce poți extrage din amenajarea lor:

4. Un apartament de vacanță din Năvodari, transformat într-un paradis vintage

Proprietarii acestui apartament cu trei camere și 76 metri pătrați din Năvodari își doreau o locuință de vacanță care să combine stilul vintage cu unul marin. Așa că au apelat la arhitectele Mariana Bercu și Milena Țăranu de la Interior , care au preluat apartamentul ca pe o coală goală. Finisajele erau bej, mobila și ea, la fel și decorațiunile – erau doar câteva pete de culoare în nuanțe nepotrivite pe ici colo.

Mariana și Milena au venit cu un concept vintage, pe care l-au combinat cu mici accente marine sub forma unor accesorii. Au creat astfel o atmosferă caldă, primitoare, cu un pic mai multă culoare și pereți de accent. La final, întregul proces, de la repararea tavanelor, la schimbarea finisajelor, a mobilierului, elementelor de iluminare și decorațiunile, a ajuns la 50.000 euro.

Sfatul arhitectelor:

5. Marmură la discreție într-o amenajare de apartament cu 3 camere decomandat din București

Nu doar marmură, ci și lemn și piatră naturală – asta a folosit echipa Area Interior Design ca să modernizeze acest apartament cu trei camere și 77 metri pătrați din București . Proprietarii și-au dorit o casă luminoasă cu o cromatică deschisă, inspirată din natură. Iar totul a fost cuplat cu sisteme smart-home, căci ambii proprietari lucrează la o firmă de IT.

Alin Tolontan, arhitectul care s-a ocupat de proiect, a folosit o combinație de contraste ca să personalizeze stilul modern: cald-rece, închis-deschis, dur-maleabil ți texturat-neted. Astfel, a obținut o amenajare care va trece testul timpului și are și un aer cozy, de locuință primitoare.

Sfatul arhitectului:

6. Un apartament cu trei camere situat la parter, luminat cu scafe, lustre, veioze și benzi led

Chiar și atunci când spațiul e suficient de mare, lumina e un factor important. Iar pe asta s-a bazat designerul Inga Bunduche când a gândit a ceastă amenajare de apartament cu 3 camere decomandat situat la parter. Așa că a investit bugetul de 30.000 euro, pe lângă altele, în scafe, lustre, veioze, benzi led care să compenseze lipsa luminii naturale.

Proprietarii apartamentului de 82 metri pătrați din Militari și-au dorit un design modern, care să pornească de la un sistem de sunet cu boxe mari – dar și acestea să fie integrate în amenajare fără să deranjeze vizual. Așa că designerul a proiectat o construcție din rigips care să le integreze și a placat-o cu marmură. În bucătărie, Inga a folosit aceeași vopsea lavabilă din living și a „camuflat” electrocasnicele în mobilier. Iar dormitorul matrimonial e „cald”, cu parchet aplicat pe pereți.

Sfatul designerului:

7. Amenajarea unui apartament din Brașov care a pornit de la un pat din lemn recuperat

Proprietarii acestui apartament cu trei camere și 90 metri pătrați din Brașov au dorit ca amenajarea lui să pornească de la un pat din lemn recuperat. Așa că Adela Chivărean, restaurator și designerul de interior care s-a ocupat de concept, le-a îndeplinit dorința. Mai întâi le-a creat patul în atelierul ei, The Wood Doctor , apoi a așezat totul în jurul lui.

Pe lângă pat, în dormitor nu a fost nevoie de mare lucru – doar câteva decorațiuni pe care proprietarii le-au ales inspirați din călătoriile lor. Livingul are în centru o canapea mare și confortabilă, iar riflajul din lemn natur face atmosfera caldă. Tot în living, Adela a amenajat și o zonă de dining, gândită în jurul unei mese din stejar făcută tot de ea. Iar a treia cameră a devenit birou, pentru că proiectul s-a desfășurat în timpul pandemiei, iar proprietarii și-au dorit un spațiu în care să poată lucra de-acasă. Bugetul amenajării a fost de 40.000 euro, cu tot cu finisaje.

Sfatul designerului:

8. Fototapet în fiecare încăpere din această amenajare de apartament cu 3 camere decomandat

Proprietarii acestui apartament cu trei camere și 96 metri pătrați din zona de Nord a Bucureștiului și-au dorit ca spațiul să nu mai arate ca o „casă rece și goală”, așa cum l-au văzut la început. Și pentru că aveau o mulțime de idei din care nu știau ce să aleagă, au lucrat cu biroul de arhitectură Pure-Mess Design.

Și au obținut o amenajare plină de decizii curajoase: în fiecare cameră există un perete cu fototapet colorat, care atrage atenția. Livingul de 32 metri pătrați este camera cea mai spectaculoasă și a permis crearea mai multor zone: dining, zonă de relaxare cu canapea și televizor, dar și dulapuri pe toată lungimea. Toată amenajarea are accente eclectice și zone abstracte, iar bucătăria are un fototapet industrial. Bugetul total a fost de aproximativ 32.000 euro.

Sfatul arhitectului

„Deși apartamentul de față era nou construit când l-am preluat, pereții nu erau foarte bine finisați – nu fusese aplicată suficientă amorsă, iar vopseaua ar fi accentuat toate imperfecțiunile. Pentru a le masca, i-am îmbrăcat cu tapet uni la rolă”, spune arhitectul Sergiu Califar. Ceea ce poți face și tu atunci când ai nevoie să maschezi imperfecțiunile unui perete.

9. Un penthouse din București amenajat cu finisaje prețioase, mobilă de lux și elemente punk

Tinerii proprietari ai acestui penthouse cu trei camere și 100 metri pătrați din compelxul Vida Herăstrău au lucrat cu arhitectul Laurențiu Paicu și au obținut o amenajare în stil eclectic. Procesul a durat patru luni și a costat 60.000 euro.

Conceptul gândit de Laurențiu a îmbinat într-un mod neașteptat elemente elegante, precum candelabrele aurii și vitrinele din sticlă, cu fototapetul abstract și elementele punk. Toate piesele de mobilier au fost lucrate la comandă, iar finisajele alese sunt premium, comandate de la furnizori din Belgia, Olanda și Italia.

Sfatul arhitectului:

10. O arhitecă a cumpărat și renovat un apartament din anii ‘20, în care a păstrat cele mai importante elemente originare

Uneori vechi nu înseamnă neapărat demodat, iar pe principiul acesta s-a bazat arhitecta Andra Bica în amenajarea acestui apartament din anii 1920. Spațiul decomandat are trei camere și o suprafață utilă de 120 metri pătrați și se află într-o clădire din perioada interbelică. Pentru că i-a văzut potențialul, Andra l-a cumpărat în 2019 ca pe o investiție și l-a scos la lumină. Căci a fost nevoie de renovări și reparații costisitoare.

Ca să onoreze stilul și istoria locului, Andra a păstrat tot ce s-a putut recondiționa: ușile, pardoseala, profilele decorative ale tavanului și caloriferele. Însă asta a cântărit greu la buget: doar recondiționarea ușilor a ajuns aproape 10.000 euro. Întregul proces de renovare a apartamentului a durat opt luni și a costat peste 40.000 euro.

Sfatul arhitectei:


Leave a comment