Și-au dorit o bucătărie albastră, cu mobilier la comandă și electrocasnice încorporate

Și-au dorit o bucătărie albastră, cu mobilier la comandă și electrocasnice încorporate

Succesul unei amenajări care abundă în culori stă în ierarhizarea acestora. Ai o nuanţă dominantă – cea care dă tonul – şi nuanţe secundare – accente care completează culoarea principală şi dau personalitate locuinței.

Ăsta e secretul acestei case de 120 metri pătraţi din Cluj-Napoca. O amenajare în stil clasic , în care punctul forte este culoarea: casa are o bucătărie albastră şi o canapea albastră. Scaune tapiţate în roz satinat, accesorii aurii şi dormitor în nunţe de verde pădure şi galben pastel. La prima vedere par a fi multe nuanțe , dar e fix ce şi-au dorit proprietarii. Visul lor a fost îndeplinit cu ajutorul arhitectei Adelina Muntean de la Phorma Studio .

Echilibru de culori şi texturi: bucătărie albastră și dormitor verde cu galben pastel

Beneficiarii – un cuplu tânăr căsătorit care lucrează în domeniul medical – au fost niște clienţi model, povestește arhitecta. Au ştiut clar ce-și doresc de la început: bucătărie albastră şi un spaţiu funcţional. Deoarece casa a fost la roşu când au început discuţiile, nu au întâmpinat probleme în a aduce mici modificări compartimentării, mai ales la parter.

Peretele care desparte această bucătărie albastră de hol are rol strict funcţional. Acesta încadrează zona de gătit într-o nişă şi încastrează în acelaşi timp o parte din coloanele şi electrocasnicele Beko . Cu dulapurile ascunse şi centrala mascată în colţ, lumina naturală intră nestingherită în bucătărie pe două laturi. Lipsa corpurilor de mobilă suspendate de deasupra chiuvetei ajută la menţinerea atmosferei aerisite, iar peretele vopsit gri contribuie la senzația de spațialitate a acestei camere de dimensiuni mici. Fereastra de lângă chiuvetă rupe din monotonia care acompaniază spălatul de vase.

Insula de bucătărie leagă zona de gătit de restul open space-ului şi are dublu rol: masă pentru micul dejun şi zonă de depozitare. Nu lipseşte nici frigiderul de vinuri incorporat pe partea dinspre living .

Mobila din MDF vopsit este făcută la comandă, în colaborare cu echipa de la BasicPoint . Fronturile albastre cu profile în stil clasic sunt completate de blatul alb şi accesoriile aurii: mânerele de la uşi, structura metalică a scaunelor de bar, corpurile de iluminat suspendate deasupra insulei de bucătărie .

Acelaşi albastru bogat se regăseşte şi în zona de zi. Canapeaua din catifea este de la Mobila Dalin şi este piesa care creează legătură între toate zonele de la parter. Piesele de mobilier sunt puţine şi în aceste spaţii. Consola TV albă scoate în evidenţă pereţii vopsiţi într-un gri cald. Accesoriile aurii se regăsesc şi aici, fie la picioarele de la scaunele de dining, sau la accesorii precum suportul de lumânări, măsuţele de cafea sau corpurile de iluminat.

Culoarea roz regăsită în catifeaua scaunelor şi pe pernele de pe canapea echilibrează spaţiul şi taie din agresivitatea culorii albastre prin intensitatea ei mai scăzută.

Toate aceste culori îndrăzneţe sunt temperate de nuanţe neutre, regăsite în culoarea pereţilor (alb sau gri cald), în parchetul din lemn masiv sau covorul din piele naturală de vacă din living.

Deşi mobilierul este puţin, spaţiul este bogat în detalii. Stilul clasic se regăseşte în profilele de pe pereţi şi de pe mobilă. Masa sculptată de dining şi canapeaua animă spaţiul dominat de forme geometrice curate. Cornişa profilată a tavanului este un detaliu care dă impresia că mobila face parte din construcţie. Ea continuă în zona de zi şi maschează scafa pentru perdele şi draperii.

Acelaşi perete care incorporează mobila şi oferă spaţiu de expunere în bucătărie, incorporează dulapuri de depozitare în zona de hol.

„Baia de la parter este punctul culminant al acestei amenajări. A fost o cerinţă fermă şi un risc asumat de ambele părţi din cauza spaţiului extrem de redus”, spune Adelina. Încăperea se află chiar sub scări și arhitecta a optimizat la maxim spațiul. Unul dintre pereţi a fost mutat cu 15 centimetri pentru a mări încăpărea, care ascunde şi un spaţiu extra de depozitare.

Deşi accentele aurii se regăsesc şi aici, cromatica băii este una închisă, contrast creat şi de pardoseala din ceramică neagră, lucioasă. Tapetul îmbracă atât peretele de înălţime redusă cât şi tavanul pentru a crea efectul de alungire.

„Partea de instalaţii a fost cea mai complicată parte, deoarece baia era prevăzută în locul biroului şi a fost nevoie de o intervenţie inovativă în ceea ce priveşte sistemul de funcţionare al wc-ului”, povesteşte Adelina. Toaleta este acum poziţionată pe peretele teşit care ascunde instalaţiile, dar care accentuează şi efectul de alungire dat de tapet.

În locul original al băii este acum un birou. Finisajele deschise la culoare şi nuanţa de lemn creează aici o atmosferă perfectă pentru a lucra. Arhitecții povestesc că acesta a devenit locul preferat  acesta al beneficiarului, aşa cum bucătăria a devenit locul preferat al proprietarei.

Dormitorul matrimonial aflat la etaj schimbă complet paleta de culori. Peretele galben pastel complementează verdele puternic al patului, fără să intre în conflict cu el. Tonuri de galben se regăsesc şi în parchet, ceea ce ajută la crearea unei atmosfere armonioase în care verdele este personajul principal. Nu au integrat un televizor în această încăpere pentru a păstra intacta suprafaţa vitrată şi orientarea spre natură. A ajutat şi cartierul Borhanci, o zonă aflată în dezvoltare ce oferă perspective inedite asupra naturii.

Deşi momentan neterminată, baia matrimonială de la etaj va avea finisaje asemănătoare din lemn şi din fribrociment. Al doilea dormitor va fi camera copilului, iar al treilea va avea rol de cameră de oaspeţi şi dressing.

Amenajarea a durat aproximativ un an şi nu a fost fără provocări. Cea mai mare dintre ele a fost faptul că amenajarea locuinţei intitulată „Casa 4” a fost printre primele proiectele de la Phorma Studio. Ambele părţi au crescut împreună,  iar rezultatul final este unul satisfăcător.

Tips&tricks pentru amenajare de la Adelina Muntean:

„Nu încerca să încadrezi totul într-un singur stil, designerul te poate ajuta să îmbini elementele într-un mod corect.

Funcţionalitatea e pe primul plan, de aceea noi cerem clienţilor să ne scrie tot ce vor ei să depoziteze în spaţiu, până la ac şi aţă.

Aşteptările trebuie să fie realiste. Nimic nu se face într-o zi şi nimic nu e imposibil de făcut. Totul este despre un echilibru de compromisuri.

Metamerismele sunt sarea şi piperul unei amenajari. Poţi crea diversitate fără niciun fel de intervenţie atâta timp cât intenţia este una corectă.

Gândeşte amenajările astfel încât să le fie uşor beneficiarilor să facă schimbări chiar şi în funcţie de anotimp (ex: bradul). Un proces de amenajare nu se termină niciodată. O casă se află în permanentă schimbare, ajustată după nevoile de moment.


Leave a comment