O arhitectă a cumpărat un apartament în stare avansată de degradare, l-a renovat și acum îl vinde

O arhitectă a cumpărat un apartament în stare avansată de degradare, l-a renovat și acum îl vinde

Când ești arhitect sau designer vezi cu alți ochi o casă. Ai puterea să îi intuiești adevăratul potențial indiferent de starea de degradare în care se află. Așa a făcut o tânără arhitectă, care a transformat un apartament de două camere din Cenușăreasa în prințesa balului, cu un buget de 38.000 euro.

Povestea acestui apartament de două camere (55 metri pătrați), situat într-un bloc interbelic din București, a început în 2020. Arhitecta Alina Filipoiu, cu ajutor din partea colegei sale Anca Dumitrescu, de la 441 Design Studio , și-a dorit să educe publicul în privința alegerilor atunci când cumpără sau renovează un apartament și să arate care este întregul proces al unei renovări, care sunt provocările și neajunsurile. Așa că a documentat procesul pe parcursul mai multor luni cu fotografii, filmări și explicații.

Împreună cu Anca și cu cei de la CorpConstruct – partenerii de la firma de construcții cu care colaborează de peste zece ani -, Alina a vrut să arate că „poți face o lucrare de calitate fără să montezi parchet laminat peste parchetul original din lemn masiv, că poți folosi materiale calitative și, în final, că funcționalul poate fi echilibrat de estetică”.

Apartamentul e situat pe strada Labirint, între strada Traian și Calea Călărași, iar atunci când a fost cumpărat nu avea instalație termică, iar cea electrică și sanitară erau pe jumătate înlăturate. Asta pentru că fostul chiriaș începuse o renovare pe care n-a putut să o mai ducă la capăt.

Ca să asigure o bună circulație în casă, au creat un open space

Lucrările au început prin strângerea molozului și evacuarea lui la groapa de gunoi. Au urmat refacerea tuturor instalațiilor, gletuirea și finisarea pereților și restaurarea parchetului original, din lemn masiv. Iar apoi amenajarea propriu-zisă. Înainte de a stabili planul exact de amenajare, Alina și echipa de construcții au testat diferite moduri de mobilare, pentru a optimiza fluxul  de mers, fiind un apartament semidecomandat. Astfel, au rezultat trei spații principale deschise , care comunică perfect între ele: bucătărie, dinning și living .

Bucătăria este deschisă spre holul de intrare și locul de luat masa pentru a elimina senzația de înghesuială. Arhitecta – cu ajutor de la colegele ei – a mobilat-o cu piese din MDF, lucrate la comandă pe dimensiunile spațiului. Pereții i-a finisat gri-bleu, două nuanțe reci ce contrastează cu bejul din dining și living. Pardoseala este finisată cu microciment .

În living, separat de bucătărie printr-un glasvand de sticlă transparentă pe structură metalică, există un mix de materiale, format din marmură de Cararra, lemn și metal. Liniile moderne, discrete, ale pieselor de mobilier lasă texturile să vorbească de la sine.

Diningul este amenajat în același stil ca bucătăria și livingul. Aici au fost integrate o masă din marmură, două scaune tapițate și o vitrină din sticlă, care completează perfect zona.

Ușa de la intrarea în baia din dormitor, mascată în dressing

Cea mai specială cameră, în opinia arhitectei, este dormitorul, cu al să dressing ce maschează trecerea spre baie.

Camera este tratată ca o capsulă de relaxare, în culori calde și cu texturi de lemn. Excepție fac micile elemente de marmură și metal, folosite pentru a crea legătura cu restul casei. Vizavi de pat este o oglindă foarte mare, ce are nu doar rol estetic, dar și funcțional: reflectă lumina din exterior în cameră, aducând un plus de luminozitate.

Baia, foarte luminoasă, este micul SPA al casei. Amenajarea ei este în linii simple, geometrice. Alina a integrad o cadă și o oglindă cu forme curbate. Faianța are textură de marmură și realizează legătură cu nuanțele reci din restul apartamentului. Plantele vii dau culoare spațiului, amenajat în culori deschise, neutre.

Renovare apartament cu două camere, buget de 38.000 euro

Renovarea apartamentului a durat patru luni, iar costurile au ajuns la 38.000 euro. N-au lipsit nici provocările: de la înlocuirea unor țevi pe coloana principală în baie și bucătărie, la întârzieri cauzate de furnizori sau livrări încurcate ori care nu au mai ajuns.

Mobilierul de bucătărie și din dormitor este realizat de SlederTree . Canapeaua și patul sunt de la IKEA , iar scaunele din dining de la JYSK . Măsuța de marmură din living este comandată de la un brand italian. O parte a corpurilor de iluminat sunt de la The Home . Excepție fac aplicele, ce vor fi disponibile curând în viitorul magazin online 441, alături de piesele de mobilier și decorațiuni  vintage.

Tips&tricks de la 441 Design Studio

„Restaurează parchetul din lemn masiv: șlefuiește-l, chituiește-l și tratează-l cu ulei sau lac special. Condiția este să nu fie deteriorat de carii sau de umezeală.

Analizează lumina din casă pe tot parcursul zilei și folosește-te de ea în amenajare. În funcție de intensitatea ei, alege culorile pereților pentru a diminua sau accentua luminozitatea unei camere.

Creează un punct de atracție în living, dormitor sau pe hol cu ajutorul unei banchete și oglinzi. Adu și o plantă în decor, iar rezultatul te va atrage instant. Oglinzile măresc spațiul

Mergi pe o amenajare eclectică dacă ești o persoană căreia îi plac provocările. Combină elemente ce aparțin mai multor stiluri, dă frâu liber imaginației și te vei bucura de o amenajare originală”.

Foto: prin 441 Design Studio


Leave a comment