Grădina japoneză – sfaturi şi idei de amenajare

Grădina japoneză – sfaturi şi idei de amenajare

Într-o lume tot mai grăbită, din ce în ce mai mulţi oameni visează la un loc de odihnă cât mai intim în propria lor grădină. Grădina în stil japonez sau grădina ZEN a fost, este şi va fi întotdeauna o alegere excelentă, deoarece are un efect calmant şi poate fi implementată chiar şi într-un spaţiu foarte mic. Acest tip de design de grădină este definit de plante verzi, pietre, zone mici de prundiş şi ochiuri de apă.

Când toate acestea sunt combinate cât mai armonios între ele, este creată o oază reală a relaxării. De asemenea, dacă doriţi să transformaţi curtea dumneavoastră într-o mică grădină japoneză, atunci sunteţi în locul potrivit. În acest articol veţi descoperi câteva sfaturi utile privind designul grădinii japoneze, precum şi multe idei de inspiraţie.

Crearea unei grădini japoneze

Aveţi grădina sau curtea casei prea mică şi vă îngrijoraţi că nu puteţi să faceţi acest lucru? Variantele sunt, desigur, foarte multe şi depind de locaţia, zona climatică şi, bineînţeles, preferinţele dvs. Indiferent dacă aveţi deja propria grădină de dimensiuni generoase, o oază magnifică de flori şi pietre create într-un colţ al acesteia vă va răsfăţa simţurile, încărcându-vă cu energii pozitive în acelaşi timp.

Dacă grădina serveşte ca spaţiu pentru odihnă şi relaxare, în loc să provoace muncă suplimentară, atunci aveţi dreptate cu crearea unei mici grădini japoneze. În acest caz, cu siguranţă, grădinăritul nu este complet, dar în comparaţie cu o grădină de legume este mult mai uşor şi mai rapid de făcut. Ce elemente oferă acest stil japonez în curte, vă dezvăluim în continuare.

Idei de design pentru o grădină japoneză

O grădină japoneză nu are nevoie de mult spaţiu pentru a arăta splendid. Caracteristicile tipice includ peisaje mici de pietriş, zone verzi, pietre în combinaţie cu muşchi şi câteva plante tipice.

Un mic element de apă, câteva felinare de grădină sau de piatră, în stil asiatic şi o băncuţă retrasă sunt un plus pentru estetica acestei micuţe grădini japoneze. Un gard din bambus, care serveşte şi ca ecran vizual, ar fi, de asemenea, recomandat.

Plante potrivite pentru o grădină în stil japonez

În funcţie de cât de mică este gradina dvs., puteţi lua în considerare unul sau mai mulţi copaci. Sau arbuşti. Arborele este unul dintre principalele elemente din grădina japoneză şi simbolizează viaţa. Pentru o înflorire superbă de primăvară, un piersic sau cireş este recomandat.

Ideal ar fi chiar un cireş japonez (Prunus serrulata), a cărui înflorire este ceva de vis. Un arbore de bonsai ar fi, de asemenea, o alegere potrivită, deoarece este tipic pentru grădina japoneză Zen şi, în plus, dă impresia unei suprafeţe mici că ar arăta mult mai mare.

În afara copacilor, există alte plante care aduc stilul popular japonez în propria dvs. grădină. Cu florile lor colorate în roşu, portocaliu, alb sau purpuriu, azaleele din grădina mică japoneză vor deveni cu certitudine un element extrem de captivant. După înflorire, doar o mică parte din frunze se ofilesc, motiv pentru care ele oferă, cu generozitate, mai mult verde în grădina japoneză.

Dacă va avea gard viu , aceasta va rămâne verde chiar şi în timpul iernii. Cimişirul şi lemnul câinesc sunt variantele cele mai economice şi rezistente la condiţiile meteo nefavorabile. Bujorii şi stânjeneii pot prelua înflorirea după minunata azalee, astfel încât grădina japoneză să nu rămână niciodată incoloră.

Bolovani şi muşchi

Bolovanii şi pietrele sunt o parte importantă a acestui stil japonez de design. De asemenea, puteţi nu numai să decoraţi micuţa grădină japoneză cu un iaz, ci şi să o „îmbrăcaţi” într-un gazon verde.

Pentru o imagine atractivă de ansamblu, puteţi combina pietre de diferite dimensiuni. Bolovanii mai mari, aşezaţi ici şi colo, pot fi completaţi minunat de o suprafaţă de pietriş obişnuit. Dacă peisajul de pietriş va fi preponderent pe suprafaţa respectivă, atunci grădina japoneză va putea fi considerată ca o zonă autentică de meditaţie.

De asemenea, puteţi folosi muşchi în loc de iarbă ori gazon, pe care îl puteţi aranja doar parţial peste pietre. Muşchiul reprezintă vârsta şi implicit înţelepciunea, fiind indispensabilă în orice grădină Zen.

Apa în grădina japoneză

Elementul de apă este o caracteristică importantă în grădina japoneză. Fie sub forma unui iaz mic de grădină, fie ca o variantă curgătoare (gen mini-fântână arteziană sau mini-cascadă), apa completează perfect imaginea grădinii japoneze.

Dacă alegeţi un iaz de grădină, puteţi să-l decoraţi cu plante acvatice adecvate sau să lăsaţi câţiva crapi japonezi (peşti Koi), frumos coloraţi, să înoate în ea.

Cu toate acestea, uneori acest lucru nefiind întotdeauna posibil în grădinile mici, gândiţi-vă la alternativa unei cişmele micuţe, a cărei apă curge încet într-un vas de ceramică.

În cazul când este vorba de o grădină foarte mică, o puteţi crea fără caracterisica apei. O bună alternativă este aşa-numitul curs uscat, care simulează un mic râu din pietricele sau din nisip fin. Dacă vă decideţi pentru varianta cu nisip, atunci cursul se poate dirija ondulat, astfel încât să reamintească de cursul apelor curgătoare naturale.

Cu pietre, puteţi obţine un efect similar doar dacă le aşezaţi într-un model potrivit.

Dacă sunteţi fascinaţi de grădinile japoneze Zen şi vă decideţi să porniţi amenajarea unei astfel de grădini, nu ne rămâne decât să vă dorim mult succes.

Indiferent de alegerea şi combinarea elementelor caracteristice grădinii japoneze, suntem siguri că, în final, veţi fi extrem de satisfăcuţi de modul în care vă veţi relaxa în mijlocul ei, acumulând acele benefice energii pozitive, emanate din toate colţurile grădinii japoneze.


Leave a comment