De ce linoleum pentru pardoseală? Iată câteva motive!

De ce linoleum pentru pardoseală? Iată câteva motive!

Inventat şi patentat încă din 1860 de către britanicul Frederick Walton, linoleumul a fost considerat dintotdeauna o variantă mult mai rentabilă faţă de parchet. Pardoseala cu linoleum este mult mai ieftină decât orice alte opţiuni de amenajare.

Linoleumul a fost utilizat iniţial în zonele cu trafic ridicat, cum ar fi incinta unor magazine, holuri de hotel, culoare sau săli ale diverselor instituţii de învăţământ, spitale, muzee, săli de aşteptare din gări, aerogări sau autogări. Încet dar sigur, linoleumul a găsit de-a lungul timpului calea către cea mai comună utilizare a sa: pardoseala bucătăriei. Aici, el a fost dintotdeauna printre primele opţiuni în topul preferinţelor clienţilor, datorită proprietăţilor sale deosebite.

Linoleumul are o durabilitate remarcabilă

Deşi la prima vedere (este destul de subţire faţă de parchet sau gresie) nu pare, linoleumul este extrem de rezistent şi de durabil. În procesul de producţie se respectă cele mai exigente criterii de performanţă, cost, durabilitate şi design. Fiind un material omogen în ceea ce priveşte culoarea, zgârieturile sunt mult mai greu de observat faţă de PVC-ul eterogen, unde nuanţele şi designul sunt prezente numai la suprafaţa materialului. Potrivit specificaţiilor producătorilor, o pardoseală de linoleum poate dura chiar şi câteva decenii. Fiind un material eminamente natural, linoleumul este uşor casant aşa că în cazul montajelor de linoleum se recomandă atenţie deosebită la manipulare, instalare sau depozitare.

Linoleumul se întreţine foarte uşor

Măturatul sau aspiratul şi curăţarea cu mopul înmuiat într-o soluţie cu pH neutru sunt singurele acţiuni pe care trebuie să le faceţi pentru a avea o podea curată. În comerţ există unele sortimente de linoleum tratat cu protecţia xf, care sunt mult mai uşor de curăţat. Faţă de pardoselile din linoleum netratate, aceste noi sortimente fac întreţinerea mult mai uşoară.

Linoleumul este disponibil în numeroase culori

Într-adevăr, primele tipuri de linoleum nu dispuneau de multe variante în ceea ce priveşte culoarea sau design-ul. În prezent, linoleumul este disponibil într-o gamă largă de culori şi modele grafice. Astfel, vom putea alege modelul preferat dintr-o paletă variată de culori şi imprimeuri, ce pot imita orice fel de pardoseală: gresie, parchet sau piatră decorativă. Multitudinea de sortimente etalate în magazinele de profil au un design versatil iar paleta de culori cuprinde zeci de nuanţe vibrante şi dinamice ce asigură premizele realizării oricărui tip de ambient.

Umezeala afectează foarte greu linoleumul

Nefiind complet impermeabil, linoleumul este extrem de rezistent la umezeală. Spre deosebire de vinil, care este hidrofug, linoleumul poate fi deteriorat de apă numai în cazul când nu a fost montat corect. La fel ca majoritatea materialelor destinate pardoselii, linoleumul are nevoie de un suport curat, uscat şi neted. Linoleumul este o alegere excelentă pentru spitale sau şcoli, fiind o alternativă ”bio” a vinilului. Proprietăţile sale antibacteriene îl fac foarte popular în clinici şi spitale.

Linoleumul e superior PVC-ului

De la bun început, trebuie ştiut că linoleumul este realizat din produse naturale, printre care enumerăm diverse esenţe lemnoase, răşini de conifere, plută, ulei de in, diferiţi pigmenţi naturali şi calcar. Deseori, linoleumul e confundat cu vinilul, cunoscut şi sub numele de PVC (policlorură de vinil), un material sintetic ce a fost inventat ceva mai recent. Cele două materiale nu ar trebui puse în aceeaşi categorie deoarece, spre deosebire de vinilul cu care împarte totuşi multe calităţi (durabilitatea fiind un exemplu), linoleumul este un material ecologic, antibacterian, antistatic şi non-alergenic.

Linoleumul rezistă la acţiunea focului

Chiar dacă rezistă la arsurile provocate de mucurile aprinse de ţigară, linoleumul este un material ignifug ce ia foc greu dar până la urmă arde, datorită răşinilor conţinute. Atenţie, să nu vărsaţi recipienţi cu solvenţi pentru vopsele pe pardoseala de linoleum, deoarece respectivele substanţe pot deteriora ireparabil suprafaţa acestuia.

100% ecologic, linoleumul nu poluează mediul ambiant

Deoarece este realizat exclusiv din materiale naturale, linoleumul este biodegradabil aşa că acesta nu alterează mediul înconjurător după aruncarea sa la gunoi. Datorită compoziţiei sale naturale, linoleumul este antistatic, antibacterian şi non-alergen. Mai mult, când este produs şi utilizat, nu generează nici un fel de toxine nocive pentru om sau mediul înconjurător. Este chiar benefic pentru persoanele cu probleme respiratorii, cum ar fi astmul, datorită vaporilor emanaţi de răşina de conifere.

Linoleumul este un bun izolator fonic şi termic

Când vine vorba de acustică, linoleumul are caracteristici excelente. Datorită proprietăţilor sale izolante, sunetele sunt oprite de linoleum în funcţie de grosimea acestuia. Există unele pardoseli de linoleum cu grosimi mai mari de 4 milimetri, care izolează fonic până la 18 decibeli, cât şi altele de 4 milimetri ce oferă o protecţie acustică de până la 15 decibeli. Fiind un material extrem de confortabil, linoleumul reuşeşte să izoleze şi termic, fiind ideal pentru camerele în care oamenii îşi petrec mult timp, precum birourile sau bucătăriile.

Montarea linoleumului este facilă

Aşa cum menţionam mai sus, este nevoie de ceva mai multă atenţie atunci când se montează linoleumul, comparativ cu  montarea vinilului, dar procesul în sine nu este unul complicat. În primul rând, înainte de montare este necesară degajarea corespunzătoare a pardoselii vechi. Obligatoriu, stratul suport pe care este montat linoleumul trebuie să fie uscat, degresat, curat şi neted. Se recomandă păstrarea linoleumului în camera unde va fi montat, minim 24 de ore, pentru a se aclimatiza la condiţiile de temperatură şi umiditate existente.

Linoleumul se montează prin lipire

Cum subliniam mai sus, suprafaţa trebuie perfect plană, lipsită de praf, grăsimi (puteţi turna 2 mm de şapă autonivelantă şi aţi rezolvat problema). Întindeţi linoleumul în cameră, trasaţi liniile şi îl decupaţi la cotele măsurate. Apoi începeţi a întinde adezivul (special pentru linoleum) pe o fâşie de 50 cm, pornind de la peretele opus uşii, fixaţi linoleumul la perete şi începeţi să-l derulaţi (în prealabil trebuie rulat) peste adeziv, apoi cu un şpaclu lat apăsaţi peste linolum pentru a elimina surplusul de adeziv, apoi continuaţi cu altă fâşie, şi tot aşa până la final.

Cam atât despre avantajele linoleumului în eterna competiţie cu celelalte materiale dedicate pardoselilor moderne. Sper să fi cuprins amănuntele esenţiale privind linoleumul, astfel încât să îl luaţi şi pe el în consideraţie atunci când vreţi să construiţi sau să schimbaţi o pardoseală. Personal, îl recomand în locuinţele unde trăiesc persoane vârstnice sau copii mici, datorită faptului că este mult mai puţin alunecos decât gresia sau parchetul laminat.


Leave a comment