De ce este grădinăritul bun pentru sănătate

De ce este grădinăritul bun pentru sănătate

Știați că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală? Sau că 30% dintre cei care locuiesc în apropiere de păduri sau parcuri au un grad mai redus de a dezvolta depresii? Poate că nu toată lumea beneficiază de o astfel de locuință așezată în mijlocul florei, dar majoritatea dintre noi ne putem ”construi” singuri un adevărat colțișor de rai.  Profesorul Tim Lang de la Centrul pentru Politici Alimentare al City University din Londra, spune că este pe deplin recunoscut faptul că un contact regulat cu plante, animale, și mediul natural ne poate îmbunătăți sănătatea fizică și bunăstarea psihică. Și nu avem nici cea mai mică intenție să-l contrazicem, ba din contră, susținem întru totul această idee.

Subscriind la cele declarate de profesorul Lang, grădinăritul este o plăcere pentru mulți oameni, pentru tot la fel de mulți, acesta devenind o reală terapie. Fie că e vorba de trandafiri, garoafe, frezii sau plante decorative, de diverse tipuri de semințe, de roșii, ridichii, ardei, de săditul pământului sau plantatul de flori în ghiveci, fie că se face la scară mică sau mai mare, grădinăritul poate fi o activitate cum rar ne mai este dat să avem în ziua de azi, aducând beneficii atât fizice cât și psihice. Așadar, oameni buni, este timpul să ne scoatem mănușile pentru grădinărit și să trecem la treabă!

Medicii din Londra au început deja să prescrie în loc de medicamente antidepresive, grădinăritul în aer liber. Aceștia și-au propus să valorifice beneficiile terapeutice fizice și mentale ale grădinăritului odată cu creșterea producției locale de legume și fructe. Programul lansat în 2013, în partea de sud a capitalei britanice, este acum prezent pe birourile multor medici. Ed Rosen , inițiatorul programului, a ținut să sublinieze:

1. Solul chiar este un antidepresiv

Solul a fost dovedit a avea efecte similare asupra creierului asemenea antidepresivelor, crescând și optimizând starea de spirit. Un studiu realizat de Universitatea din Bristol și de University College din Londra, a monitorizat modul în care șoarecii expuși la bacterii „prietenoase”, găsite în mod natural în sol, și-au modificat comportamentul într-un mod similar cu cel produs de un antidepresiv. Dr. Chris Lowry, autorul principal al studiului, a precizat: „Aceste studii ne ajută să înțelegem modul în care organismul comunică cu creierul și de ce un sistem imunitar sănătos este important pentru menținerea sănătății mintale”.

Echipa care a realizat cercetarea a observat în detaliu creierul șoarecilor, găsind un tratament cu bacteria Mycobacterium vaccae, care activează un grup de neuroni producători de serotonină (hormonul fericirii) și reglează starea de spirit. Cei care petrec mai mult timp în aer liber și își murdăresc mâinile cu pământ, inhalează bacteria în urma contactului fizic cu aceasta. Efectele naturale ale bacteriilor din sol pot fi resimțite până la trei săptămâni. Bacteria antidepresivă Mycobacterium din sol este, de asemenea, ”pasibilă” de îmbunătățirea funcției cognitive, a bolii Crohn, și chiar și a artritei reumatoide . Grădinăritul vă menține conectați cu natura – oferă o relație cu natura care aduce un sentiment de bunăstare psihologică. Acesta poate genera o legătură spirituală, chiar metafizică, mângâiere și liniște, ceea ce duce la o stare generală mai bună, atât din punct de vedere psihic cât și fizic.

2. Grădinăritul presupune dezvoltarea atenției și grijii

Poate vă gândiți că dezvoltarea atenției și grijii nu au nicio legătură cu subiectul nostru, dar cercetările au arătat că acestea pot avea un impact enorm asupra nivelurilor de stres, ajutând la reprimarea anxietății, la reducerea riscului de depresie, la stimularea productivității și la combaterea insomniei. Hilda Burke, psihoterapeut, spune că grădinăritul este o activitate care pare să-i ajute pe majoritatea oamenilor să intre într-o stare de „relaxare”. Acest lucru înseamnă că neobservând timpul care trece, ”grădinarii” nu se gândesc simultan la alte lucruri, făcând planuri pentru viitor sau regretând trecutul.

Ca atare, grădinăritul îi ajută pe oameni atât să treacă mai departe cât și să fie ancorați în prezent. Cu alte cuvinte, să fie mult mai atenți, conștienți și vigilenți.”Unicitatea grădinăritului, spre deosebire de alte activități, cum ar fi de gătitul sau tricotatul, constă în faptul că ne leagă literalmente pe pământ. Lucrul cu solul, sădirea plantelor, cultivarea răsadurilor și nu în ultimul rând, răbdarea cu care facem toate acestea, ne oferă o lecție valoroasă pentru viața noastră personală. Mai mult, prin răbdare, iubire și grijă tindem, la fel ca și grădinile de care ne ocupăm, să înflorim și să creștem odată cu ele!”

3. Stimulează sănătatea creierului

”Exercițiile” în grădină fac bine atât minții cât și corpului nostru, întrucât utilizăm o serie de funcții ale creierului care le includ pe cea de învățare, de rezolvare a problemelor, de conștientizare senzorială și de păstrare a minții active. O serie de studii au demonstrat că beneficiile terapeutice ale grădinăritului fac minuni la pacienții cu demență și Alzheimer .

Un studiu special, publicat într-o revistă de specialitate, a expus pe larg faptul că beneficiile terapiei horticole înglobează reducerea durerii și a căderilor, îmbunătățirea atenției și diminuarea stresului. ”Utilizările” grădinăritului sunt multiple, mai ales pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, ajutându-i inclusiv pe soldații care se confruntă cu stres post-traumatic.Cercetările recente efectuate pe pacienții cu demență incipientă au arătat că, după un an, memoria și concentrarea participanților au rămas neschimbate, dar că starea de spirit și sociabilitatea s-au îmbunătățit considerabil.

1. Îmbunătățește forța și rezistența

Ca și activitate fizică, este un mijloc excelent de a face exerciții aerobice, izometrice și izotonice, o combinație care oferă o stare generală de sănătate, dar în mod special îmbunătățește forța, rezistența și flexibilitatea, stimulând sistemul imunitar, respirator și cardiovascular.

2. Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Știați că ochiul uman poate percepe mai multe nuanțe de verde decât de orice altă culoare ? Nu degeaba verdele declanșează un răspuns imediat în sistemul nervos simpatic diminuând tensiunea din vasele de sânge și scăzând tensiunea arterială. Holistic, aceasta este „culoarea vindecării”.

3. Grădina este o sală de gimnastică verde

Tunsul unui gazon prin împingerea unei mașini de tuns iarba timp de o jumătate de oră va arde aproximativ 243 de calorii. Aerisirea unei grămezi de compost pentru circa 15 minute poate arde cel puțin 100 de calorii. Ridicarea și transportarea unor găleților pline cu apă în fiecare mână este echivalentul mersului la sală. Ce ziceți, v-am convins?

4. Ajută la detensionare și vă scapă de stres

Activitatea fizică în grădină aduce beneficii nu numai mușchilor, oaselor și organelor, dar produce și endorfine, care ajută la atenuarea stresului și a efectelor sale secundare. O sesiune de grădinărit va stimula pofta de mâncare și va oferi un somn bun. Este o activitate pozitivă și sănătoasă pentru toate categoriile de vârstă.

5. Îmbunătățește respirația

Grădina este un furnizor de aer proaspăt care revitalizează corpul și mintea. Activitatea revigorantă permite plămânilor să beneficieze pe deplin de o calitate mai bună de aer (de grădină). Gândiți-vă numai la faptul că grădina este o ”mașină” care produce oxigen prin fotosinteza!

6. Expunerea la soare furnizează vitamina D

Grădina poate furniza beneficii sănătoase ale expunerii la soare: vitamina D, numită și „vitamina soarelui ”, este un hormon produs de pielea expusă la soare, care s-a dovedit că acționează ca un inhibitor puternic al creșterii celulare anormale. Celulele din colon, prostată și de sân au mecanisme similare pentru hormonul D. Soarele este în plus și un catalizator pentru starea de spirit. Totuși, nu exagerați cu expunerea la soare în orele amiezii.

7. Veți fi întotdeauna siguri asupra provenienței legumelor și veți mânca mult mai sănătos

Grădinarii se pot înfrupta dintr-o gamă largă de fructe, legume, salate și ierburi mult mai sănătoase (bio sau eco), cu evidente rezultate benefice. Grădinăritul trebuie privit nu doar ca un hobby ci și ca un mod de viață.

8. Îmbunătățește respectul de sine

Grădinăritul oferă un sentiment de împlinire, întrucât această activitate implică toate simțurile și angajează intelectul și corpul fizic, oferind o distracție plăcută, plină de oportunități și răsplăți prin culegerea propriilor produse, ceea ce ofera un sentiment de maximă satisfacție.


Leave a comment