Cum cultivi ceapa verde chiar la tine acasă

Cum cultivi ceapa verde chiar la tine acasă

Ceapa este o legumă de bază în bucătăria românească, iar ceapa verde este preferată pentru aperitive şi salate deopotrivă. Chiar dacă în ultimii ani supermarketurile oferă chiar şi în extrasezon ceapă verde, puteți să vă asigurați că o aveți la îndemână mereu cultivând-o acasă, chiar pe pervazul ferestrei.

Există două metode pe a cultiva ceapă verde acasă: în apă sau în pământ. Iată pas cu pas ce trebuie să facem:

Cultivarea cepei verzi în apă

Această metodă de cultivare a cepei este foarte simplă și la îndemâna oricui. Concret, trebuie să puneți ceapa într-un vas cu apă și să așteptați roadele.

Există însă câteva probleme ce pot apărea: bulbii se deteriorează rapid și emană un miros neplăcut. Bineînțeles că nu vă doriți așa ceva în locuință. Pentru a preveni aceste probleme și a accelera creșterea, iată câteva sfaturi:

Pentru stabilirea culturii aveți nevoie de:

Ceapă, cumpărată din orice magazin; puteți alege ceapa ușor germinată, cu frunzulițe mici, dar nu este neapărat necesar pentru că orice ceapă sănătoasă va avea aceleași rezultate foarte repede.

Un pahar sau un borcan cu gâtul îngust.

Apă de ploaie. Ideea este să nu fie apă tratată, ci cât mai naturală.

1-2 tablete de cărbune activ.

1. În primul rând, trebuie să pregătiți ceapa pentru cultura forțată. Curățați stratul superficial de coajă și tăiați partea superioară (1 – 1,5 cm) așa cum este prezentat în imagine. În cazul în care ceapa este germinată, această tăiere nu este necesară.

2. Așezați ceapa în paharul sau borcanul cu apă, astfel ca doar rădăcina să stea scufundată. Astfel ceapa își va dezvolta rădăcinile suficient într-o singură zi.

3. După creşterea rădăcinilor, puteți să mai scurgeți din apa din borcan, astfel ca aceasta să atingă doar firele rădăcinilor. Astfel, ceapa nu va putrezi și preveniți mirosurile neplăcute din casă.

4. Perioada cea mai lungă, așteptarea. Aproximativ 2 săptămâni durează până veți putea recolta ceapa verde, când frunzele ating 15 cm. În acest răstimp, trebuie să schimbați periodic apa.

Sfaturi:

Pentru ca ceapa să reziste chiar o perioadă mai îndelungată fără să putrezească, adăugați în apă 1-2 tablete de cărbune activ.

Dacă aveți o familie mai numeroasă sau pur și simplu vă place ceapa verde, soluția pentru o recoltă mai bogată este un sistem hidroponic. Pregătiți cepele așa cum am prezentat anterior și le amplasați în alveolele speciale ale tăviței. Umpleți recipientul cu apă. Instalația creează în interior um mediu aer-apă propice culturilor. Pentru că practic rădăcinile nu sunt în contact cu apa, bulbii de ceapă nu vor putrezi. Astfel de culturi hidroponice sunt foarte eficiente. Într-o lună puteți avea 2 culturi de ceapă verde, de 30-40 cm lungime.

Dacă vă încântă ideea unei culturi mai mari și nu vreți totuși să investiți într-un sistem hidroponic, puteți să vă faceți singuri unul. Tot ce vă trebuie este un cofraj de ouă adecvat (poate două, în funcție de mărime). Trebuie să obțineți două cofraje de aceeași dimensiune, cu suficiente alveole pentru numărul de cepe pe care le cultivați. Pregătiți cofrajul superior făcând găuri potrivite pentru pătruderea rădăcinilor cepei. Umpleți recipientul inferior cu apă și așezați apoi cofrajele unul peste celălalt, distanțate, cu ajutorul unui băț (cum sunt bețele de frigărui).

Dacă vă place ideea, aflați că puteți să vă diversificați culturile de pervaz. Într-un mod similar puteți cultiva prazul. Tăiați frunzele verzi și apoi așezați rădăcina albă într-un pahar cu puțină apă (1 cm). Așteptați timp de 2 săptămâni, perioadă în care trebuie să schimbați zilnic apa, până se dezvoltă sistemul de rădăcini. Când încep să apară lăstarii tineri, prazul poate fi transplantat în pământ.

Cultivarea cepei verzi în pământ

E o metodă mai eficientă față de culturile în apă. Este aproape la fel de simplă procedura, dar bulbul de ceapă poate da cel puțin 2 recolte, iar pentru că stă în pământ nu putrezește și nu emană mirosuri neplăcute. În plus, dacă alegeţi un recipient drăguţ, puteţi să creaţi chiar un decor deosebit pentru pervazul ferestrei.

Pentru cultivarea cepei în pământ aveţi nevoie de:

Pământ. Poate fi pământ universal pentru flori, asta dacă vă hotărâţi să începeţi cultura în timpul iernii. Vara, puteţi să luaţi pământ din orice grădină.

Câteva cepe sănătoase, de preferință nu foarte proaspete. Să aibă vreo 2 luni de la recoltare şi să fie germinate de preferinţă. Se poate cultiva şi ceapa verde, dar va trebui să aşteptaţi mult mai mult până la prima recoltare.

Un recipient: container, oală, ghiveci sau orice improvizaţie potrivită.

Apă de ploaie pentru udarea pământului, adică apă netratată, la fel ca la prima metodă.

1. Îndepărtaţi stratul superficial de coajă al cepelor selectate şi tăiaţi capul superior la 1-1,5 cm, așa cum am arătat și la primul punct. Dacă cepele au germinat, păstrați-le așa. Capătul inferior, cu rădăcina, înmuiați-l timp de câteva ore în apă caldă. Rădăcinile vor începe să crească puțin și aceasta va accelera creșterea plantelor.

2. Cât așteptați dezvoltarea rădăcinilor, pregătiți recipientul pentru plantare, așezând un strat de 4-7 cm de pământ.

3. Plantarea este superficială, de maxim 2 cm. Doar rădăcina și capătul inferior al cepei trebuie să fie în contact cu solul. Cu cât această zonă de contact este mai mică, cu atât mai mică este probabilitatea ca bulbul să putrezească. La plantare udați solul cu puțină apă caldă. Aveți grijă să nu udați și bulbul, doar solul!

4. Nu trebuie să așezați imediat ghiveciul pe pervaz. Cel mai bine îl amplasați într-un loc mai răcoros câteva zile, până va germina. Dacă ați plantat ceapă germinată, puteți sări peste această etapă.

5. Așteptarea. Durează aproximativ 2 săptămâni până micile plante ajung la 15 cm și pot fi recoltate. Până atunci, solul trebuie udat periodic, la 3-4 zile o dată. Pentru recoltare, tăiați ceapa verde, dar nu foarte aproape de bulb. Astfel, cât de curând vor apărea culturile următoare.

Sfaturi:

Dacă vreți să obțineți o recoltă mai mare, dar nu prea aveți spațiu pe pervaz, optați pentru cultura verticală. E foarte simplu. Pregătiți un recipient de plantare dintr-un pet de plastic de 5l care are baza solidă. Tăiați gâtul acestuia, faceți câteva găuri în partea de jos și apoi decupați pereții, așa cum e prezentat în imagine. Distanțele dintre găuri trebuie să fie de 3-4 cm și puteți obține astfel 4 niveluri.

Începeți să umpleți apoi cu grijă recipientul cu pământ.

Când solul ajunge la primul nivel de găuri, aşezaţi primii bulbi de ceapă, apoi continuaţi să umpleţi recipientul cu pământ, repetând plantarea la fiecare nivel. Odată finalizată operaţiunea, puneţi recipientul pe o farfurie. Udaţi pământul la fiecare 4 zile.

Prazul și ceapa pot fi cultivate în acelaşi recipient.

Mici secrete:

Pentru a avea mereu ceapă verde proaspătă, plantaţi în 2-3 recipiente la interval de 10 zile. E o sursă de vitamine sigură şi la îndemână.

Pentru a accelera creşterea culturilor, puteţi folosi o lampă fluorescentă pe perioada nopţii. Mai ales iarna, scurtarea zilei influenţează semnificativ dezvoltarea culturilor de ceapă verde.

Dacă vreţi ca plantele să fie mai suculente, stropiţi cu apă frunzele periodic. Aveţi grijă însă ca apa să nu ajungă la bulb.

În special vara, aveţi grijă ca temperatura de la pervaz să nu depăşească 30 de grade. Planta va înceta să mai crească. Puteţi să o protejaţi de supraîncălzire înfăşurând recipientul cu folie de aluminiu.

Dacă încă nu sunteți convinși, vă mai oferim câteva argumente.

Ce beneficii are ceapa verde?

Aport de vitamina A – o ceaşcă cu ceapă verde asigură necesarul zilnic de vitamina A pentru un adult. Pe lângă rolul important în sănătatea ochilor, vitamina A este esenţială în imunitate, susţinând formarea celulelor albe din sânge.

Aport de vitamina K – o ceaşcă de ceapă verde asigură aproximativ 90% din necesarul zilnic pentru un adult. Ce face vitamina K? Ajută la coagularea sângelui, deci în oprirea sângerărilor. De asemenea, are un rol important în sistemul osos şi pentru sănătatea cartilagiilor.

Reglează nivelul zahărului din sânge .

Este un antiinflamator recunoscut.

Previne cancerul . Conţine Quercitină, un antioxidant puternic cu rol în protecția sistemului respirator și reducerea reacțiilor alergice.

Previne ulcerele peptice prin inhibarea dezvoltării bacteriilor care atacă mucoasa stomacului.

Este un aliat în curele de slăbire . Ceapa verde, prin aroma sa, poate face mai plăcută orice dietă. O ceaşcă de ceapă verde are doar 19 kcal.


Leave a comment