Au spart peretele dintre living și bucătărie, iar în locul obținut au amenajat o zonă de dining

Au spart peretele dintre living și bucătărie, iar în locul obținut au amenajat o zonă de dining

Îți dorești să ai de toate atunci când te muți în casă nouă: living cu dining, dormitor cu baie proprie și un dressing spațios. Ce faci atunci când visul nu corespunde cu realitatea? Găsești soluții. Așa cum au făcut arhitectele de la Jooca Studio, care au spart peretele ce separa bucătăria de living, ca să creeze o zonă de luat masa. Rezultatul? Un open space funcțional și aerisit.

Apartamentul are trei camere (90 metri pătrați) și se află în ansamblul Aviației Park , din cartierul bucureștean Aurel Vlaicu. Atunci când l-au cumpărat, în 2019, proprietarii – un tânăr cuplu fără copii – locuiau cu chirie într-o garsonieră și abia așteptau să aibă un loc al lor.

Apartamentul este împărțit în bucătărie, living și dining, dormitor matrimonial, birou și două băi, și l-au cumpărat cu trei luni înainte ca blocul să fie gata. L-au preluat cu ușile interioare și o parte din finisaje montate: parchetul și plăcile ceramice de la baia cea mică. Pe lângă punctele forte (poziționarea bună, living foarte luminos, dormitor cu baie proprie), a venit la pachet cu un punct slab: lipsa unui spațiu dedicat dining-ului. Soluția a venit de la arhitecta Alexandra Năstase de la Jooca Studio , care s-a ocupat de amenajare.

Provocare neașteptată

De multe ori o modificare vine la pachet cu o altă modificare, semi-regulă care s-a aplicat și aici. Odată bucătăria integrată în zona de zi, a trebuit creată o continuitate la nivelul pardoselii. Cum gresia din bucătărie nu se potrivea cu parchetul, arhitectele au înlocuit-o. Schimbarea nu a fost atât de ușoară cum credeau inițial, pentru că parchetul folosit în living nu se mai găsea în magazine. După multe căutări, arhitectele au ajuns la soluția cumpărării unui parchet foarte asemănător cu ce aveau nevoie.

Tot în ideea de continuitate, în toată casa au folosit elemente metalice negre, iluminat cu șine și texturi de beton, piese ce aparțin stilului industrial. Acestea se alătură unor elemente moderne, elegante, cum sunt corpurile de iluminat aurii și catifeaua, ce încălzesc aerul industrial.

În open space (living, dining și bucătărie), arhitectele au păstrat atmosfera aerisită și luminoasă. Nu au încărcat spațiul cu prea multe culori, așa că s-au limitat la verde smarald, întâlnit la tapițeria canapelei și la faianța din dreptul frontului de lucru al bucătăriei. În rest, întâlnim piese din MDF vopsit gri deschis, câteva rafturi metalice în zona televizorului și câteva elemente din lemn masiv: masa de dining, blatul de bucătărie.

Panouri de plasă

Piesele cheie din open space sunt panourile de plasă cu ramă metalică, luminate cu bandă LED. În bucătărie, acestea au fost folosite cu rol practic: pentru a masca traseul țevilor și al aerisirii pentru hotă. Le regăsim și între living și dining, aici cu rol de element separator, care marchează limita celor două spații.

În dormitorul matrimonial regăsim același stil industrial-modern, dar și o atmosferă intimă. Pereții sunt în griuri deschise, pentru un decor luminos, iar draperiile sunt o pată de culoare puternică. Patul a fost lucrat pe comandă într-o tapițerie din stofă bej-roz.

Centrul de atracție al camerei este dressingul deschis, separat parțial de dormitor printr-un panou din sticlă fumurie. Pentru a amplifica efectul creat de acest panou, Alexandra a aplicat pe rafturile deschise câteva benzi LED, cu senzor de mișcare.

Cea de-a treia cameră a fost amenajată cu dublu rol: birou și cameră de oaspeți. Biroul și dulapul au fost alese din lemn masiv, cu elemente metalice negre, ce păstrează aerul general al amenajării. Canapeaua este un model extensibil, într-o nuanță deschisă de gri. Pentru depozitare, Alexandra a ales un dulap cu fronturi bej din MDF profilat, lucrat pe comandă.

Cele două băi au fost amenajate luminos, în nota generală a casei. Baia matrimonială, cu cadă, se remarcă prin combinația dintre mozaicul hexagonal de marmură neagră (350 lei/metru pătrat) și lumina LED de tip halou din spatele oglinzii. Mobilierul este lucrat pe comandă, din lemn masiv tratat împotriva umidității. Corpul suspendat are fronturi cu cadre metalice și plasă.

Baia de serviciu are cabină de duș walk-in, separată de restul încăperii printr-un paravan din sticlă fumurie. Gresia și faianța sunt din ceramică, ce imită marmura, iar dulapul este lucrat pe comandă.

Buget de 35.000 euro

Început în luna noiembrie a anului 2019, acest proiect a durat per total în jur de trei luni. Prima a intrat în scenă echipa de construcții Pavi Décor, care a demolat peretele din bucătărie, a înlocuit gresia din bucătăria, a montat finisajele în baia matrimonială, a refăcut parțial instalația electrică și a vopsit integral apartamentul cu vopsea lavabilă și decorativă. Toate astea au costat 7000 euro.

De partea de mobilier la comandă s-au ocupat cei de la Retrodraft ., iar devizul final a fost de 16.000 euro. Comanda a fost plasată la jumătatea lunii februarie, iar montajul în sine a început la începutul lunii aprilie și s-a terminat undeva în mai.

Restul pieselor de mobilier au fost cumpărate de pe diferite site-uri de home&deco ( Ioooi , The Home , Norda ), iar prețul lor a ajuns la 6000 euro. Covoarele sunt de la Rugvista , draperiile si perderelele de la Igloo Design , decorațiunile (tablouri, rame, oglinzi) de la Tobi Deco și Heartwood , iar finisajele de la Piatra Online și Delta Studio .

Bugetul total a fost în jur de 35.000 euro. În acești bani a intrat tot: partea de construcții, mobilierul custom-made, mobilierul din magazine, draperiile și decorațiunile.

Tips&tricks de la Jooca Studio

„Dacă te gândești să cumperi un apartament nou, caută unul compartimentat nevoilor tale. Este mai greu să intervii asupra compartimentării inițiale. În plus, lucrurile se pot complica atunci când trebuie să înlocuiești finisajele, mai ales dacă există încălzire în pardoseală.

Lucrează numai cu echipe profesioniste pe partea de construcții și mobilier la comandă. Sunt aspecte deosebit de importante, de la care nu trebuie să faci rabat.

Alege un stil de amenajare pe care să îl personalizezi cât de mult poți. Adaugă un touch personal prin decorațiunile pe care le-ai adunat din călătorii și încearcă să găsești obiecte vintage care se încadrează frumos în amenajare.

Gândește-te bine cât ai vrea să investești în amenajare și consultă-te cu un specialist pentru a vedea dacă ceea ce îți dorești este realizabil.”

Foto: prin Jooca Studio


Leave a comment