A pornit de la o idee, împletiturile din sfoară, și a amenajat două apartamente cu 16.000 euro

A pornit de la o idee, împletiturile din sfoară, și a amenajat două apartamente cu 16.000 euro

Se poate și repede, și frumos, și cu bani puțini. O dovedesc o garsonieră de 30 metri pătrați și un apartament cu trei camere din București, ambele decorate cu un buget de 16.000 euro, într-un stil boho foarte cald. Ce leagă cele două amenajări? Elementele DIY din sfoară și faptul că se află la mansardă .

Situate în centrul vechi al Capitalei, au fost obținute prin înălțarea cu două etaje a unei clădiri vechi cu parter și etaj. Beneficiarul le-a închiriat pentru a le oferi mai departe spre închiriere prin Airbnb și a vrut să arate cât mai bine. Și-a dorit să obțină – cu o investiție minimă și într-un timp cât mai scurt – niște spații moderne și funcționale în care să te simți ca acasă, nu ca la hotel. Iar de amenajarea lor s-a ocupat arhitecta Andra Bica de la Kanso Design .

Ea a ales stilul boho-chic , potrivit într-un spațiu de închiriat, pentru că exprimă nonșalanța și bucuria spontană a vacanțelor. Decorul este unul relaxat, lipsit de rigoare, ce asociază libertin elemente rustice, materiale naturale și motive etnice.

Două apartamente și 16.000 euro

Arhitecta a păstrat același stil boho, nomad, în alegerea culorilor și finisajelor. Bugetul de amenajare pentru cele două apartamente a ajuns la 16.000 euro, cu totul inclus, de la textile la electrocasnice și tacâmuri. Bugetul a inclus mobila pe comandă, canapelele, scaunele, accesoriile (pernuțele decorative, plantele), textilele, perdelele, draperiile, covoarele, piesele din metal pe comandă, toată vesela și curățenia.

Decorațiuni handmade din sfoară, integrate în ambele amenajări

Pentru a se încadra în bugetul mic, Andra a optat pentru diferite elemente DIY, cum ar fi o serie de decorațiuni handmade din sfoară. De la ele, de altfel, a pornit întreaga idee a amenajării. Andra le-a ales pentru a delimita vizual diferite zone. Au fost lucrate de Alexandru Bâcu , un pasionat al tablourilor cu ațe colorate – i-a luat cam o săptămână să le măsoare, împletească și lege.

Pentru că termenul de predare era unul limitat, Andra a ales piese de mobilier, accesorii (flori, vaze) și decorațiuni aflate pe stoc, de la Vivre , Jysk , IKEA și H&M Home . Cele mai scumpe au fost masa și scaunele din apartament, luate de pe Vivre.

Doar cele două bucătării și ansamblul de dormit și depozitare din garsonieră sunt făcute pe comandă. Pentru a economisi timp, acolo unde aveau nevoie de un material mai rezistent, a combinat mobilierul cu elemente de la IKEA , ca fronturile bucătăriei din garsonieră. Mobilierul pe comandă a costat în jur de 3700 euro.

Tips&Tricks  de la arhitecta Andra Bica

Cum să te încadrezi într-un termen de predare limitat

„Cred că în cazul unui proiect-fulger, singurul sfat e să cunoști foarte bine produsele din cataloagele magazinelor de unde comanzi. Pentru a face o combinație cât mai reușită cu care să mă și încadrez în buget, cred că am făcut cam o săptămână de research pe produse IKEA, H&M, Vivre, The Home, Jysk… cred că acestea sunt toate. Dar știam fiecare șurub. Iar asta mi-a permis să combin cât mai eficient elementele, să știu unde îmi permit o mică aroganță și unde e nevoie să economisesc”, spune Andra.

La ce să NU economisești într-o amenajare

„În cazul de față, am fost norocoasă să găsesc apartamentele finisate. Primul meu sfat este să nu se renunțe la calitatea finisajelor și nici la iluminat. Pentru amenajare, cred că oricare dintre noi avem o listă de lucruri preferate pe care le-am văzut în diverse locuri. Aș alege unul-două din această listă, chiar dacă sunt poate puțin mai costisitoare, în așa fel încât să ne satisfacem moftul și să fim împăcați. Totodată, acestea pot fi elementele de la care să pornească întreaga idee de amenajare”, recomandă ea.

Ce nu ar trebui să lipsească dintr-un decor boho

Elementele din lemn, texturile și culorile naturale.

Foto: Sebastian Moise


Leave a comment